Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok insan için öncelikli finansal hedef çok çalışmak, para biriktirmek ve olabildiğince erken emekli olmaktır. Ancak CNBC’nin haberine göre genç çalışanlar arasında yaygınlaşan ‘rahat tasarruf’ trendi geleneksel düşünce yapısına meydan okuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu ‘rahat tasarruf’ akımı gelecek için daha az para ayırma ve kaynakları harcarken daha çok bugüne öncelik verme temeline dayanıyor.
Haberde yer alan Intuit’in Refah Endeksi Çalışması’na göre Z kuşağı deneyimlerini paranın ötesine koyuyor ve rahat tasarruf akımına öncülük ediyor. Raporda ‘Rahat tasarruf, rahat yaşam akımının finans alanına cevabıdır” ifadelerine yer veriliyor.
Konfor ve düşük stresli yaşamı kucaklayan, kişisel gelişime ve mental sağlığa öncelik veren ‘rahat yaşam’ son dönemlerde oldukça popülerleşen bir yaşam tarzı olarak biliniyor. Raporda 1997'den sonra doğan Z kuşağının yatırım ve bireysel finans yaklaşımının önceki nesillere göre ‘daha rahat’ olduğu sonucuna varıldı.
Diğer bir deyişle genç yatırımcılar paralarını kişisel görüşlerini yansıtan bir stratejiyle yatırıma yöneltme eğilimi gösteriyor. BlackRock’ın ABD Servet Danışmanlığı işletmesinin danışman katılımı başkanı olan Liz Koehler konuyla ilgili verdiği demeçte genç yatırımcıların aynı zamanda ilişki kurmayı seçtikleri markalar ve profesyonellerle duygusal bir bağ da kurmaya çalıştığını söyledi.
Tasarruflar azalıyor mu?
Genç çalışanlar finansal kısıtlamalarda kurtulma arzusuna sahip. Intuit raporuna göre, her dört Z kuşağı üyesinden üçü bankalarında fazladan para tutmak yerine daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmayı tercih ediyor.
ABD Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre genel olarak Amerikalılar da 2023’te daha az birikim yaptı. Harcanabilir gelirin tasarruf için ayrılan kısmı olan bireysel tasarruf oranı Trading Economics’in 1959’a kadar uzanan verilerine göre son on yıldaki %8,51’lik ortalamaya kıyasla ağustos ayında %3,9 seviyesindeydi.
Fidelity Investments’ın Başkan Yardımcısı ve Finansal Danışmanı Ryan Viktorin bireysel tasarruflardaki düşüşün nedenlerinden birinin de Kovid-19 pandemisi sonrası toparlanma olduğunu söyledi. Viktorin’e göre Amerikalılar son iki ila üç yılda pandemi süresince önemli ölçüde düşük harcama yaptı ve insanlar kaybedilen zamanı telafi etmek için şimdilerde çok daha fazla harcama yapıyor olabilir.
Koehler ise tüm bunlara ek olarak enflasyonun da insanların harcamalarını etkilediğini ve tasarruf etmesini zorlaştırdığını söyledi.
Bireysel tasarruf oranlarındaki düşüş bugün çalışanlar arasındaki finansal hedeflerin değişmesini de yansıtıyor.
Viktorin genç bireyler işgücü piyasasına girdikçe yeni finansal önceliklerin ortaya çıktığını ve “her bir kuruştan tasarruf etmeye” dayalı geleneksel yaklaşımın aksine ekstra gelirlerin “hayattan zevk almak için” kullanılmasının benimsenmiş olabileceğini söyledi.
Emeklilik ve birikim
Emeklilik çoğu çalışan için finansal yaşamın büyük finalidir. Ancak çok sayıda çalışan hiçbir zaman emekli olamayacağı konusunda endişe duyuyor.
Blackrock tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2023'te çalışanların yalnızca %53'ünün istedikleri yaşam tarzıyla emekli olmak için doğru yolda olduklarına inandığını söyledi. Emeklilik gelirlerinin düşük kalması, piyasa oynaklığına ilişkin endişeler ve yüksek enflasyon, işçiler arasında emeklilik konusundaki güven eksikliğinin nedenlerinden sadece bazıları.
Genç çalışanlar da benzeri duyguları paylaşıyor ve her üç Z kuşağından ikisi emekli olmak için yeterli paraya sahip olacaklarından emin olmadıklarını söylüyor.
Bununla birlikte söz konusu sorun genç nesilleri için bu denli korkutucu olmayabilir. Zira Intuit raporuna göre çoğu genç ya çok erken emekli olmak istiyor ya da hiç emekli olmak istemiyor. Transamerikan Emeklilik Araştırmaları Merkezi ABD’deki çalışan nüfusunun neredeyse yarısının ya 65 yaşından sonra çalışmayı beklediğini ya da emekli olmayı planlamadığını tespit etti.
Geleneksel olarak emeklilik, işgücünden kalıcı olarak ayrılmayı gerektirir. Ancak uzmanlar, emekliliğin tanımının da nesiller arasında değiştiğini tespit etti. Z kuşağının yaklaşık %41'i ve Y kuşağının %44'ü emeklilik sırasında bir tür ücretli iş yapmak isteme olasılıklarının önemli ölçüde yüksek olduğunu belirtiyor.
Transamerikan Emeklilik Araştırmaları Merkezi'nin raporuna göre, bu oran X Kuşağı için (1965-1980 yılları arasında doğanlar) %31 ve Baby Boomers kuşağı (1946-1964 yılları arasında doğanlar) içinse sadece %21’di.
Ömür boyu sürecek bir gelir için artan talep, belki de "emekli" olma eylemini dahi geçersiz kılabilir.
Ancak genç işçiler çalışmayı bırakma niyetinde olmasalar da, emeklilik tasarruflarını artırmak için hâlâ bir çaba gösteriyorlar.
Fidelity'nin ikinci çeyrek emeklilik analizi, Y kuşağı ve Z kuşağının Amerikan emeklilik tasarruf planı 401(k)’dan en çok yararlanan kesim olduğunu gösteriyor.
Gençler neye para harcıyor?
Intuit araştırmasına göre Y ve Z kuşağı diğer nesillere göre tasarruflara harcanması gereken parayı hobilerine ve hayati olmayan ürünleri satın almak için harcamaya daha yatkın.
Y kuşağının %47’si ve Z kuşağının %40’ı tutkularını veya hobilerini sürdürmek için daha fazla paraya ihtiyaç duyduklarını söylerken bu oran X kuşağı için %32, baby boomer kuşağı içinse sadece %20.
Uzmanlar, seyahat ve eğlencenin genç neslin öncelik verdiği hayati olmayan deneyimlerden bazıları olduğunu vurguladı.
Yatırım yönetimi şirketi Vanguard'ın yatırımcı davranışı başkanı Andy Reed, Z kuşağının eğlence harcamalarının 2019'daki %3,3'e kıyasla 2022'de %4,4'e yükseldiğini söyledi.
Buna ek olarak, Fidelity'den Viktorin, Amerikalıların pandemi sonrası seyahat etmeye "yeniden odaklandıklarını", bunun da bireysel tasarruf oranlarındaki düşüşün olası bir nedeni olduğunu söyledi.
Genç nesil daha az tasarruf etse de bu onların maaştan maaşa yaşadıkları anlamına gelmiyor.
Reed, "Z kuşağı kendi imkanları dahilinde yaşıyor gibi görünüyor ve artan harcamaları, artan lüks zevkinden ziyade temel ihtiyaçların artan maliyetlerine yansıtıyor gibi görünüyor" dedi.
Vanguard’ın yatırım davranışları başkanı, “Sizi gerçekten mutlu eden şeylere para harcamak harika... Ancak insanlar özgürce harcama yapmadan önce kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamalı ve uzun vadeli hedeflerini takip etmelidir” uyarısında bulundu.
ABD'de pandemi birikimlerinin neredeyse tamamı harcandı
BES'te birikimler değer mi kaybediyor?
Amerikalı emekliler ofise dönmek istiyor
bugün yiyen geleceğini yer ama herkes bildiği gibi yapsın tabi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.