Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemiyle başlayan uzaktan çalışma modeli hala devam ediyor olsa da, gelinen aşamada, Z kuşağının kendilerinden büyük çalışanlara kıyasla ofis hayatını daha çok sevdikleri görülüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dört yıl önce başlayan ‘büyük evden çalışma deneyi’nin bu aşamasında, Z kuşağı çalışanların ofis işlerine görece yaşlı meslektaşlarına kıyasla daha yatkın olduğu ortaya çıkıyor.
Hibrit çalışma modeli
Morning Brew’dan Courtney Vinopal’ın haberine göre, Gallup'tan gelen son veriler, bu trende dair anlayışı daha da güçlendiriyor çünkü bu yılın ilk çeyreğinde ankete katılan uzaktan çalışma yeteneğine sahip Z kuşağı çalışanlarının hibrit çalışmayı Y kuşağı, Z kuşağı veya baby boomer kuşağına göre daha fazla tercih etme olasılıkları olduğu gözleniyor.
Bu bulgular, insan kaynakları (İK) ekiplerinin, hibrit bir ortamda çalışanları, özellikle de gençleri en iyi şekilde nasıl destekleyebileceklerini anlamalarına yardımcı olma potansiyeli de taşıyor. Ancak Gallup'un araştırma, strateji ve iş yeri yönetimi direktörü Ben Wigert, işverenlerin hibrit bir çalışma stratejisi tasarlarken farklı nesillerin tercihlerini çok fazla dikkate almaması gerektiğini söylüyor.
Z kuşağı ve uzaktan çalışma
Gallup'un üç ayda bir yaptığı ankete göre, uzaktan çalışma yeteneğine sahip Z kuşağı çalışanlarının yüzde 65 ile neredeyse üçte ikisi, hibrit bir ortamda çalışmayı tercih ettiklerini bildiriyor. Bu, Y kuşağında yüzde 60, X kuşağında yüzde 58 ve baby boomer kuşağında yüzde 56 civarında seyrediyor.
Eski nesilden yanıt verenlerin yaklaşık üçte biri ‘tamamen uzaktan çalışmayı’ tercih edeceklerini söylerken Z kuşağında bu oran yüzde 29’da kalıyor.
Wigert, Z kuşağının uzaktan çalışmayı tercih etme olasılığının en düşük olmasının nedeninin, ‘kuruluşları içinde nasıl etkili bir şekilde çalışacaklarını, ilişkiler kuracaklarını ve kendilerini kuruluş kültürünün bir parçası gibi hissedeceklerini öğrenmek için sahada zamana ihtiyaç duymaları’ olduğunu öne sürüyor. Wigert, “Genç çalışanlar, etraflarındakilerden öğrenme ve gelişme fırsatlarına değer veriyor ve kariyer basamaklarını kişisel olarak yönlendirmeyi daha kolay buluyor” diyor.
Hibrit çalışma ve işverenlere tavsiyeler
Nesiller arasındaki farklılıklara rağmen Gallup'un verileri, uzaktan çalışabilen çalışanların ezici bir çoğunlukla hibrit düzenlemeyi diğer her şeye tercih ettiğini gösteriyor. Hibrit bir strateji geliştirirken Wigert, nesillerin tercihlerine ilişkin verileri çok fazla dikkate almamaya karşı işverenleri uyarıyor ve “Zira herhangi bir nesil içinde bile insanların uzaktan çalışma hakkında ne hissettiği konusunda nesiller arasında olduğundan çok daha fazla farklılık var” şeklinde konuşuyor. Wigert, hibrit çalışma modelini en sağlıklı şekilde uygulamak için İK profesyonellerinin aşağıdakileri dikkate almasını öneriyor…
Bireysel tercihler
Wigert, "Çalışanlara ‘başarılı olmak için neye ihtiyaçları olduğunu ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlayacak çalışma düzenlemelerinin neler olduğunu’ sorun. Buradan ekibin tamamı için en iyi sonucu verecek karma bir program tasarlayabilirsiniz" diyor.
Özerklik
Wigert, “Gallup araştırması, ekiplerin hibrit programları ve yönergeleri işbirliği içinde ayarlayabildiklerinde en iyi şekilde çalıştığını gösteriyor. En ilgi çekici hibrit yaklaşımlar, ekibin birbirlerinden ne bekleyebilecekleri konusunda anlaşmaya varmasını sağlar, böylece makul miktarda kişisel özerklik sunarken etkili bir şekilde işbirliği yapabilirler" diye belirtiyor.
Esneklik
Wigert, “İnsanların ne zaman yüz yüze olmaları veya birbirlerine açık olmaları gerektiği konusunda net beklentileri olması gerekiyor. Aynı zamanda hibrit politikalar, çalışanların ‘performans ihtiyaçlarına ve çalışma tarzlarına’ göre uyum sağlamaları için hareket alanı sağlamalıdır” şeklinde konuşuyor.
Yapılan işin türü
‘Bağımsız görev çalışması’nın genellikle uzaktan çalışma esnekliğine daha uygun olduğunu, ‘birbirine bağlı ekip çalışmasının’ ise ofis çalışmasına daha yatkın olduğuna işaret eden Wigert, “Aynı zamanda bu, Z kuşağının ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gereken bir alan çünkü onların hibrit çalışma tercihleri kariyerlerine başlarken yüz yüze biraz daha fazla zaman geçirmenin onlara muhtemelen fayda sağlayacağını gösteriyor” diyor.
Z kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor
Z kuşağı ofise dönüyor ama bir şartla…
2000’lerin ofisleri: Z kuşağının kâbusu
Z kuşağı rekabet edebilmek için ofise daha fazla gelmek zorunda
İş hayatında gençlerin tercihi hibrit çalışma modeli
Hibrit çalışma artık yeni normal
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.