BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor----

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyor
22 Temmuz 2024 - 17:12 www.finansgundem.com

ABD’de iş arayan Z kuşağı üyelerinin sayısı artıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon düşüyor ancak iş gücü piyasası da soğuyor. İşsizlik oranı her ne kadar düşük olsa da bu grubu en çok Z kuşağı üyeleri oluşturuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Squarespace CMO'su, Z kuşağına mensup iş arayanların ücretsiz şekilde uzun saatler çalışmaya ve ‘her şeyi yapmaya istekli’ olması gerektiğini söylüyor ve “Şu anda iş bulmak zor; işsiz olma riskiyle karşı karşıya olan herhangi bir Z kuşağı mezununa sorabilirsiniz” diyor.

Yaratıcılık şart

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, Squarespace'in pazarlama müdürü Kinjil Mathur, durumun uzun süredir böyle olduğunu ve bu yüzden yaklaşık 20 yıl önce işe başladığında yaratıcı olması gerektiğini söylüyor.

Mathur, teknoloji ve moda dünyası gibi zor iki sektörde çalıştığını ve Conde Nast, Saks Fifth Avenue ve Foursquare’ın ardından 6 milyar dolarlık yazılım hizmeti sağlayıcısı Squarespace'de üst düzey yöneticiliğe kadar yükseldiğini belirtiyor.

Ancak X ve Y kuşağının işleri daha kolay olduğu düşüncesinin aksine, Mathur, 2000'li yıllarda finans diploması hazırken doğrudan bir işe girmeyi beklemediğini ifade ediyor. Bugünün pek çok mezunu gibi o da ‘geleceği konusunda endişelendiğini’ ve gerçek bir iş deneyimi kazanmak için kalıpların dışında düşündüğünü belirtiyor.

Staj üstüne staj

Mathur, “Her yaz staj yeri bulmaya çalışıyordum. Sadece deneyim kazanmak istedim ama o zamanlar, şehrinizdeki her işletmenin ve her kişinin adı ve numarasının bulunduğu sarı sayfaların olduğu telefon rehberlerimiz vardı. İşletme listelerine odaklandım ve şirketleri arayıp staj imkanlarının olup olmadığını sormaya ve ücretsiz çalışmaya istekli olduğumu söylemeye başladım. İşe yaradı” diyor.

Mathur'un iş kapısına ilk adımı Teksas Üniversitesi'ndeki ilk yazında seyahat firması Travelocity aracılığıyla oluyor. Burada ücretsiz çalıştığını söyleyen Mathur, “Sonunda bu deneyimi özgeçmişimde listelemenin paha biçilemez olduğu ortaya çıktı” diyor.

Mathur için bu ilk staj deneyim, kariyerinde kartopu etkisi yaratıyor. Mathur, “Bir sonraki yaz, bu deneyim bir sonraki deneyimi edinmeme yardımcı oldu” diyor. Mathur'a daha mezun olmadan küresel danışmanlık firması Protiviti'de teknoloji danışmanı olarak tam zamanlı bir iş teklifi sunuluyor. Mathur, “20'li yaşlarımdayken çok daha kıdemli insanlara şirketlerinde teknolojiyle ilgili her konuda danışmanlık yapıyordum. Bu yüksek enerji gerektiren zor bir işti” diyor.

Sarı sayfalar artık yok ama hala hamlenizi yapabilirsiniz

Her ne kadar ‘sarı sayfalar’ 2019'da elli yılı aşkın bir sürenin ardından basımı durdurmuş olsa da potansiyel işverenlerin izini sürmek hiç bugünkü kadar kolay olmamıştı. Mathur gibi, bugün pek çok Z kuşağı mezunu da iş kapısına adım atabilmek için şanslarını deniyor.

Ashleigh Spiliopoulou hayallerindeki işveren Emerge'e Instagram'da rastladığını söylüyor. 25 yaşındaki genç, halkla ilişkiler firmasının işe alım yapmasını beklemek yerine, kurucusuna doğrudan ‘şirkette herhangi bir işe talip olduğu konu satırıyla’ bir ‘soğuk e-posta’ (cold e-mail) gönderiyor ve işe yarıyor. Şimdi, bir yıl sonra, Emerge’in kıdemli müşteri yöneticisi olarak çalışırken ‘soğuk e-posta’nın işverenlere uzun görüşme süreçlerinden kaçınmanın hayat kurtarıcısı olduğunu aktarıyor.

Başka bir Z kuşağı mezunu olan Basant Shenouda, işe alım görevlilerinin hangi konferanslar hakkında paylaşımda bulunduğunu görmek için LinkedIn’de, yani üç yıl sonra hala çalıştığı yerde stajyerlik yapıyor. Daha sonra bu etkinliklerde işe alım yöneticilerine verilecek bir yığın özgeçmişle donanmış olarak garsonluk bile yapıyor.

Mathur, “Stajı bir kez yaptıktan sonra, bunu inanılmaz derecede ciddiye almalısınız” diye uyarıyor ve “Yaptım ve bu bana tam zamanlı bir teklif kazandırdı” diyor. Mathur, “Sonuçta işverenler kapıları açtıkları kadar çabuk kapatabilirler” diye uyarıyor.

Aşırı taleplerden kaçının

İşte bu nedenle Mathur, işsiz Z kuşağının olası işverenlere yönelik olarak ‘evden çalışma, asgari çalışma saatleri ve cömert maaş çeki’ de dahil olmak üzere sundukları talep listelerini bir kenara bırakıp acele etmeye başlamaları gerektiğini söylüyor.

Mathur, “Şu anda üniversiteden mezun olan veya üniversiteye giren insanlar için kriterlerin listesi çok uzun ve zaman fazlasıyla seçici olmaya doğru evriliyor” diyor ve iş arayan gençlere senaryoyu tersine çevirmelerini ve şunu söylemelerini tavsiye ediyor: “Eğer biri bana herhangi bir deneyim verebilirse, ona sonsuza kadar minnettar olurum.”

Mathur, stajdan işe geçiş ve sonunda Squarespace'e ayak basmasıyla kendi başarısına baktığında, gençlere kariyerlerinin başlarında ne gerekiyorsa yapmaya istekli olmaları gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Ücretsiz çalışmaya hazırdım, ihtiyaç duydukları her saatte, hatta akşamları ve hafta sonları bile çalışmaya hazırdım. Seyahat etmeye bile odaklanmıyordum” diyor.

Z kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklıZ kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklı

 

İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?

 

Z kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumdaZ kuşağı, Y kuşağına göre ekonomik açıdan daha zor durumda

 

Z kuşağının planı tek çocukZ kuşağının planı tek çocuk

 

Z kuşağı zengin ama alım gücü yokZ kuşağı zengin ama alım gücü yok

 

Z kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyorZ kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)