Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Vanguard'ın yeni bir araştırmasına göre, Z kuşağı üyeleri, genç çalışanların 2006'da yaptıklarından çok daha yüksek oranlarda emeklilik için tasarruf ediyorlar.
ABD’de 2006 yılında, 18 ila 24 yaş arası çalışanların %30'u şirketlerinin emeklilik planına katılırken, 2021'de ise bu oran %62'yi buldu. Barrons’un haberine göre ülkede emeklilik planlarına otomatik katılımın yaygı olarak benimsenmesi 2006 tarihli bir yasanın çıkışıyla doğrudan bağlantılı. Bu plan tasarımına göre, çalışanlar otomatik olarak şirket emeklilik planlarına otomatik olarak kaydediliyor ve katılmak istemiyorlarsa vazgeçmek için başvurmaları gerekiyor.
Vanguard'ın çalışmasına göre, katılımcıların %11'i 2006 yılında otomatik kayıt sayesinde emeklilik sistemine girmiş oldu. Bu pay 15 yıl sonra planların %50'sine kadar yükseldi. 2021 yılında emeklilik planlarına gönüllü katılım yapan Z kuşağı bireylerinin dört çalışandan sadece biri olduğu görülüyor. Ancak çalışmaya göre bu çalışanların yaklaşık %90’ı otomatik olarak emeklilik sistemine kaydolmuş durumda.
Vanguard’ın Stratejik Emeklilik Danışmanlığı Başkanı Dave Stinnett, “Emeklilik tasarrufları çok uzun vadeli bir oyundur. Erken bir başlangıç yapmak yolun devamında daha iyi sonuçlara imkan sağlar” dedi.
Emeklilik için akıllı risk alabiliyorlar
Araştırma raporuna göre genç çalışanlar sadece emeklilik planlarına katılım oranlarını artırmakla da kalmadı. Z kuşağı aynı zamanda 2006 yılındakine göre çok daha uygun yatırım seçeneklerini tercih ediyor. Vanguard’ın araştırmasına göre bunun sebebi hedef tarih fonlu emeklilik planlarının varsayılan seçenek olarak kullanılması.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre hedef tarihli fonlar yatırımcıların yatırımlarını öngörülen bir emeklilik yılına bağlı olarak işletilmesine imkan sağlar. Bu sayede fon stratejileri emeklilik tarihine yaklaşıldıkça agresiften muhafazakar yöne doğru değişir.
Genç bireylerin emeklilik tarihine kadar uzunca bir zaman olduğu dikkate alındığında portföylerin hisse senetleri yoğunluklu bir yatırım stratejisini benimsemesi de mümkün olabiliyor.
34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor
Alıcılar için kötü haber: Ev fiyatları ucuzlamıyor
Sıkı kredi koşulları ne anlama geliyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.