BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor----

Z kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor

Z kuşağı e-posta odaklı işlerden uzaklaşıyor
03 Nisan 2024 - 17:34 www.finansgundem.com

ABD’de Z kuşağı, beyaz yakalı işlerden giderek uzaklaşarak mavi yakalı işlere yöneliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de genç kuşak, geleneksel üniversiteler yerine mesleki eğitim programlarını ve okulları tercih ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Z kuşağı gelecekleriyle ilgili aldıkları radikal bir kararla adeta yeni bir akım başlatıyor: "Meslek odaklı okullara gitmek."

Mesleki okullara yönelim

Morningbrew’dan Cassandra Cassidy’nin haberine göre, ABD’de Z kuşağı e-posta odaklı işlere olan ilgisini kaybediyor. Daha fazla genç, geleneksel üniversiteleri bırakıp mesleki programlara yöneliyor.

Vasıflı ve meslek odaklı işlerin giderek artan çekiciliği, pahalı dört yıllık kurumların kayıt düzeylerinde bir düşüş yaratıyor çünkü Wall Street Journal'a göre, daha fazla genç, geleneksel üniversiteleri bırakıp iyi maaş ve istikrar sunan meslek odaklı programları tercih ediyor.

Kar amacı gütmeyen bir eğitim kurumu olan Ulusal Öğrenci Takas Odası'nın (National Student Clearinghouse) verilerine göre, meslek odaklı okullara kayıtlı öğrenci sayısının 2022 yılından 2023 yılına geçişte yüzde 16 oranında arttığı görülüyor. İki yıllık lisans programlarında inşaat bölümü okuyan öğrencilerin sayısının ise 2021 yılından bu yana yüzde 12 oranında arttığı gözleniyor.

Neden?

Peki bu radikal eğilimin nedeni ne? Bugüne kadar ABD’de dört yıllık okullar, yüksek maaşa ulaşmanın en kolay yolu gibi görünüyordu. Ancak maliyetler arttıkça bu okullar aynı zamanda çok fazla borca da yol açmaya başladı.

Bu arada vasıflı çalışan sıkıntısı da çalışanların kazançlarını artırıyor. Maaş bordrosu veri sağlayıcısı ADP’ye göre, inşaat sektörü çalışanlarının ortalama maaşı geçen yıl yüzde 5'ten fazla artarak 48.089 dolara yükselmiş durumda. Bu rakam, muhasebeciler ve BT çalışanları gibi profesyonel hizmetlerde yeni işe alınanlar için 39.520 dolar seviyesinde seyrediyor.

Sonuç olarak, genel kanaat, yazılım sektöründen elde edilecek yeteneklerin, çatınızdaki bir sızıntıyı henüz onarabilecek düzeyde olmadığı yönünde. Bu paralelde, yakın zaman önce yapılan bir ankette, gençlerin çoğunluğu, üretken yapay zeka teknolojisindeki gelişmelerin bazı işleri geçersiz kılabileceği göz önüne alındığında, mavi yakalı işlerin beyaz yakalı işlerden daha güvenli göründüğünü söylüyor. Bu veri de, ABD’de Z kuşağının neden mesleki okulları giderek daha fazla tercih ettiğini kanıtlıyor.

Beyaz yaka yapay zekâyı sır gibi saklıyor

 

Bill Gates: ChatGPT, beyaz yakalı çalışanınız olacak

 

Olası bir resesyonda en çok beyaz yakalılar risk altında

 

Beyaz yakalılar ofise dönmek istemiyor

 

Resesyon beyaz yakalıları vuracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)