Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi döneminde uygulanan karantinalar ve nakit ile kart kullanımından virüs bulaşma ihtimali dijital ödemelere geçişi hızlandırdı. Z kuşağı da diğer kuşaklara kıyasla elektronik cüzdan, temassız ödemeler, kişiler arası ödeme uygulamaları ve ‘şimdi al sonra öde’ gibi dijital kredileri daha çok benimsedi. Z kuşağının kart ve nakit kullanımı hızla azalıyor. Banka kartları Z kuşağı arasında en popüler ödeme metodlarından bir tanesi. Bunun en büyük nedenlerinden biri birçoğunun krediye sıcak bakmaması ya da kredi kullanabilecek yaşın altında olması.
Ancak Z kuşağının kart kullanımı Logica Research’e göre gelecekte %35’ten %26’ya düşecek. Nakit kullanımı da hızla azalıyor. E-marketer’ın haberine göre her 10 Z kuşağı üyesinden 4’ü 2021’de nakit kullandı. Ancak yalnızca %22’si gelecekte nakit kullanacağını ifade etti. Temassız ödemelerdeki yaygınlaşma da giderek daha fazla işletmenin bu tür ödemeleri kabul etmesinden kaynaklandı. Z kuşağı katılımcılarının neredeyse %70’i pandemi sonrasında da temassız ödemeleri kullanacağını söyledi.
Z kuşağı Apple Pay, Google Pay, PayPal ve benzeri ödeme uygulamaları ile elektronik cüzdan hizmetlerini de yaygın olarak kullanıyor. Z kuşağı Apple Pay’i diğer kuşaklara kıyasla daha fazla kullanıyor. Z kuşağının %37’si pandeminin başlangıcından bu yana bu tür ödemeleri daha fazla kullandığını söyledi. Y kuşağının %46’sı dijital ödemeleri son bir yılda daha fazla kullandığını ifade ederken bu oran X kuşağında %37, boomer’larda %13 oldu.
Mobil ödeme kullanıcılarının 2021 yılındaki 20,5 milyondan, 2025 yılında 41,1 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmaya göre PayPal, tüm kuşaklar arasında en popüler ödeme uygulaması oldu. Z kuşağı ise özellikle de mobil ödemeleri tercih ediyor. Bu kuşak birçok dijital ödeme yöntemini kullansa da, en çok akıllı telefonları ve saatleri aracılığıyla yapabilecekleri ödemeleri benimsiyor.
Logica Research tarafından yapılan araştırmaya göre her 10 Z kuşağı üyesinden altısı, mobil cihazlarının en popüler ödeme yöntemleri olduğunu söyledi. Çalışmada aynı zamanda Z kuşağının kişiler arası ödemelerde mobil ödeme uygulaması kullanımının %5’ten %19’a yükseleceği de söylendi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geleneksel finans kurumlarına şüpheyle yaklaşan Z kuşağı, dijital ve mobil finans hizmetlerini tercih ediyor.
İnternetin yaygınlaşmasının ardından dünyaya gelen bu nesil, bankacılık işlemlerinin çoğunu internet üzerinden yapıyor. Bu trendin yükselişi devam ederken, Z kuşağı finansal hayatlarının büyük bir bölümünü akıllı telefonları üzerinden yapacak.
Bulut temelli bankacılık dönemi başlıyor
Finans devlerinde skandallar kayıp getiriyor
Bitcoin’in geleceğini FED belirleyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.