Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Z kuşağı yapay zekâ teknolojilerini amacı dışında ve kötüye kullanıyor olabilir. Fortune’un haberinde uzmanlar, ChatGPT gibi uygulamaları genç kuşakların nasıl kullandığına dikkat çekti.
Küresel medya devinin gerçekleştirdiği Brainstorm Tech konferansına katılan bir Z kuşağı temsilcisi yapay zekânın eğitim alanındaki uzun vadeli etkilerini eleştirdi. Katılımcı ChatGPT’nin ev ödevlerinin doğru cevaplarını vermekten başka bir şey yapmadığını söyledi. Amerikan eğitim şirketi Chegg’in orta yaşlı CEO’su Dan Rosensweig ise yapay zekânın öğrencilere okuldaki görevlerine yardımcı olma yetisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Harvard Üniversitesi’nden 2021 yılında mezun olan Nadya Okamoto, “Ben bir Chegg kullanıcısıydım. Ancak bunun sebebi öğrenmek umurumda olduğu için değildi. Asıl sebep bana bazı problem setleri için cevap vermesiydi. Dışarıda ChatGPT’yi öğrenmek amacıyla kullanmakla ilgilenmeyen birçok genç öğrenci tanıyorum. Uygulamayı kullanıyorlar çünkü ödevlerini tamamlamaları çok daha kolay oluyor” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Chegg öğrencilere ödev ve çalışmalarında destek sağlamayı amaçlayan bir abonelik servisi. Ancak işletme son zamanlarda OpenAI firmasının ChatGPT uygulaması veya Google’ın Bard uygulaması gibi yapay zekâ sohbet robotları tarafından tehdit ediliyor. Zira söz konusu servisler herhangi bir ücret talep etmiyor.
Chegg’in hisse senedi fiyatları şirketin güçlü birinci çeyrek bilanço performansına rağmen %49 değer kaybetti. Şirket müşteri tabanının çoğunluğunu oluşturan öğrencilerin üretken yapay zekâ uygulamalarına ilgisini artırması nedeniyle iş alanının tehlike altında olduğunu açıkladı. Aynı röportaj sırasında CEO Rosensweig kendisini, “poposu yapay zekâ tarafından tekmelenen poster çocuğu” olarak nitelendirdi.
Rosensweig esasen şirketin sanal çalışma asistanı Cheggmate ile üretken yapay zekâ alanına girdiğini duyurmak amacıyla Brainstorm Tech konferansına katıldı. Uygulama hakkında konuşan CEO, “Önümüzdeki haftanın salı günü tam olarak ne öğrendiğinizi bilebileceğiz ve en iyi öğrendiğiniz seviyede en iyi öğrendiğiniz dilde en iyi öğrendiğiniz formatta size içerikler sunabileceğiz ve geliştiğinizi size kanıtlayabileceğiz” açıklamasında bulundu.
Teorik olarak, Cheggmate gibi bir aracın temel faydası, daha geniş çaplı kullanım için tasarlanan ChatGPT ve Bard gibi bir uygulamanın aksine, öğrencilere okul çalışmalarında yardımcı olmak için özel olarak uyarlanmış olmasıdır. Rosensweig, "ChatGPT'den farklı olarak, Chegg görevinizi sizin için yapmıyor. Sizinle birlikte, sizin seviyenizde yapıyor, böylece ustalaşabiliyorsunuz. Chegg, kısayol isteyenlere değil, fırsatlarını geliştirmek için eğitim almak isteyen öğrenciye odaklanıyor” ifadelerine yer verdi.
Ancak 25 yaşında ve kâr amacı gütmeyen bir vergi kontrol girişiminin kurucusu olan Harvard mezunu Okamoto, Rosensweig'in Cheggmate veya diğer yapay zekâ araçlarının yalnızca bilgi edinmek için kullanılacağına dair umutlarına şüpheyle yaklaşıyordu.
Okamoto, “Bir Z kuşağı yaşlısı olarak benim endişem bu tür araçların gerçekten de sadece cevap almayı ve merakın örselenmesini çok daha kolay hale getirdiğini hissettirmesidir” dedi. Harvard mezunu daha sonrasında eleştirilerini Chegg uygulamasına çevirdi ve bu uygulamayı kullanmasının temel sebebinin sınavlardan C notunu almasını kolaylaştırması olduğunu belirtti.
Rosenweig ise Okamoto’nun ‘tamamen yanlış” bir değerlendirme yaptığını söylüyor. CEO Chegg’in seçkin bir üniversitedeki bir öğrencinin sahip olduğu ile aynı düzeyde kaynaklara erişimi mümkün olmayan öğrenciler için tasarlandığını belirtti.
Rosenweig, “Harvard’taki öğrencilerin ne yaptığı hiç umurumda değil. Ben hayatlarını daha iyi hale getirmeye çalışan çocuklara değer veriyorum” dedi.
CEO, Chegg'in hizmet ettiği öğrencilerin, tarihsel olarak "kendi okul sistemleri tarafından desteklenmeyen" öğrenciler olduğunu söylüyor. Rosenweig ayrıca okul maliyetlerini karşılamak için haftada 20 ila 40 saat çalışmak zorunda kalan öğrencilerin biraz daha alışılmadık bir üniversite deneyimine sahip olabileceğini belirtiyor. CEO’ya göre uygulama bu kapsamdaki öğrencilerin okuldan uzaklaşmamasını sağlayabilir.
Rosenweig, “Benim görüşüme göre biz kendi kendini eğitmek isteyen, öğrenmek isteyen, bir yetenekle mezun olmak isteyen öğrenciler için kurulduk” dedi.
CEO akademik kurumları müfredatlarını güncellemedikleri için ‘tembel’ olarak tanımladı. Rosenweig profesörleri ChatGPT tarafından cevaplanamayan sorular düşünerek sınav hazırlayamadıkları gerekçesiyle azarladı.
ABD Temsilciler Meclisi'nden 'ChatGPT' kararı
Öğrencilere kötü haber: ChatGPT avcısı
ChatGPT'ye kötü not: Eğlenceli ama komik değil
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.