BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağı çalışanlar öğle yemeklerini pas geçiyor----

Z kuşağı çalışanlar öğle yemeklerini pas geçiyor

Z kuşağı çalışanlar öğle yemeklerini pas geçiyor
17 Ekim 2024 - 16:21 www.finansgundem.com

Z kuşağı çalışanlar, masalarından kalktıklarında kendilerini suçlu hissediyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Z kuşağı çalışanlar ofiste öğle yemeklerini pas geçiyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, Z kuşağının masalarından kalktıklarında ‘baby boomer’lara kıyasla kendilerini 4 kat daha suçlu hissettiğini ortaya koyuyor.

Haftada en az 1 defa

Fortune’dan Brooke Seipel’in haberine göre, günümüzün yüksek tempolu çalışma ortamında birçok çalışan için öğle yemeği molaları hızla geçmişte kalıyor. Gıda teknolojisi şirketi ezCater'daki araştırmacıların yeni çalışması bu gerçeği doğruluyor.

Ülke çapında 1.000 tam zamanlı çalışan ve 10 farklı büyük şehirde 4.000 çalışana öğle yemeği molası verileri için anket yapan 2024 Öğle Yemeği Raporu'na göre, tam zamanlı çalışanların yüzde 49’la neredeyse yarısı haftada en az bir kez öğle yemeğini atladığını kabul ediyor.

Sebepler ise çeşitli: Bazı çalışanlar mola verdiklerinde görevlerini tamamlamak için yeterli zamana sahip olmayacaklarını düşünürken, diğerleri art arda yapılan toplantılarla bunalmış veya sadece iş günlerini daha erken bitirmek isteğinde oluyor. Sonuç olarak, daha az çalışan, ihtiyaç duydukları canlandırıcı mola için masalarından kalkıyor. Aslında, ankete katılanların yalnızca yüzde 38'i her gün masalarından uzakta öğle yemeği molası verebildiklerini söylüyor.

Nesil dağılımına bakıldığında, Z kuşağının öğle yemeğini atlama olasılığı en yüksek olan grup olduğu ortaya çıkıyor; genç çalışanların yarısından fazlası haftada iki kez öğle yemeğini kaçırdığını söylüyor.

Nedenler

Peki, ezCater'ın da bildirdiğine göre, Z kuşağı neden bu kadar sık ​​yemek atlıyor? Üstelik, takvimlerinde özel bir öğle yemeği molası ayırma olasılığı en yüksek yaş grubu onlarken…

Bu sorunun ilk yanıtı olarak suçluluk duygusu öne çıkıyor. EzCater, Z kuşağı çalışanlarının ‘baby boomer'lardan dört kat daha fazla işten mola verdikleri için suçluluk duyduklarını belirtiyor. Yaş grubu ayrıca, zaman ayırmaya çalıştıklarında bile molalarının toplantılarla birlikte planlandığını bildiriyor.

Daha fazla çalışan öğlen yemeklerini atlarken, ankete katılanların yüzde 98'i öğle yemeği molasının iş performanslarını iyileştirdiğine inanıyor. Mola verenler kendilerini daha mutlu ve daha az tükenmiş hissettiklerini bildiriyor.

Küçük ikram kültürü ve TikTok trendi

Öğle yemeği molaları yerine, 2024 Öğle Yemeği Raporu’nun ‘küçük ikram kültürü’ olarak adlandırdığı alanda ise bir artış olduğu görülüyor ve bu, aynı adı taşıyan TikTok trendinden büyük ölçüde etkilenmiş gözüküyor.

ezCater'a göre, Z kuşağı çalışanlarının yüzde 87'si haftada en az bir kez ‘küçük bir ikram'a kendilerini kaptırdıklarını söylüyor. Bu, diğer tüm nesillerden daha fazla bir orana karşılık geliyor.

Genç çalışanlar için, yoğun bir günü atlatmanın ödülü olarak öğle yemeğinin yerini özel kahve molaları, tatlı atıştırmalıklar ve hızlı tuzlu atıştırmalıklar alıyor. Z kuşağının ayrıca bu ikramlara para harcama olasılığı daha yüksek  seyrediyor. Z kuşağının yüzde 28 küçük ikramlara para harcadığını belirtirken eski nesillerde bu oran yalnızca yüzde 15’te kalıyor; miktar ise haftada 10 dolardan fazla.

Öğle yemeği ofise dönüş ilişkisi

Sadece ‘kahve rozeti’ vermek yerine, hibrit çalışanlarını ofise çekmek isteyen işverenler için 2024 Öğle Yemeği Raporu, ücretsiz öğle yemeğinin çalışanlar için bir motivasyon kaynağı olduğunu da doğruluyor. ezCater'a göre, hibrit çalışanların yüzde 58'i, işverenleri tarafından sağlanan ücretsiz öğle yemeği varsa haftada en az üç gün işyerinde çalışacaklarını söylüyor.

Öğle tatillerinin ortadan kalktığı bir çalışma kültüründe, ücretsiz yemek gibi küçük ayrıcalıklar sunmak, üretkenliği, refahı ve ofisteki katılımı artırmanın anahtarıymış gibi gözüküyor.

Z kuşağının iş hayatı neden çok kısa sürüyorZ kuşağının iş hayatı neden çok kısa sürüyor

 

Z kuşağı Noel partilerinde alkol istemiyorZ kuşağı Noel partilerinde alkol istemiyor

 

Z kuşağı çocuk kalmayı sevdiZ kuşağı çocuk kalmayı sevdi

 

Z kuşağı terfi almak istemiyorZ kuşağı terfi almak istemiyor

 

Z kuşağının tercihi kültürel gezilerZ kuşağının tercihi kültürel geziler

 

Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyorZ kuşağı iş bulmakta zorlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)