BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYüzyılın ötesinde: Sardinya’da 100 yaşını aşanların gizemi!----

Yüzyılın ötesinde: Sardinya’da 100 yaşını aşanların gizemi!

Yüzyılın ötesinde: Sardinya’da 100 yaşını aşanların gizemi!
15 Eylül 2024 - 14:13 www.finansgundem.com

İtalya'nın Sardinya adasındaki bazı bölgeler, 100 yaşını aşan insanların çokluğu nedeniyle 'Mavi Bölge' olarak anılıyor. Dr. Giovanni Mario Pes, burada uzun yaşamın olağanüstü olduğunu vurguluyor.

İtalya'nın büyüleyici Sardinya adasında, bilim dünyasını hayrete düşüren bir sır gizli. Yüzyıllardır doğayla iç içe, sakin bir yaşam süren bu küçük topluluklarda, insanların 100 yaşını aşması neredeyse bir norm haline gelmiş durumda. Uzun yaşamın kapılarını aralayan bu bölgelerdeki sırrı çözmek için bilim insanları harekete geçti. İşte "Mavi Bölge" olarak adlandırılan bu yerlerde, insan ömrünü adeta yeniden tanımlayan etkileyici detaylar...

İtalya’nın Sardinya adasındaki Ogliastra, Barbagia di Ollolai ve Barbagia di Seulo bölgelerinde farklı bir tablo dikkat çekiyor. CNBC Make It’in haberine göre bu alanlar, insanların sıra dışı bir şekilde uzun yaşadığı ‘Mavi Bölge’ olarak biliniyor.

CNBC-e'nin haberine göre, uzun ömür üzerine çalışmalar yürüten Dr. Giovanni Mario Pes ve ekibi, Sardinya’nın bu bölgelerinde 100 yaşını dolduran bireylerin istisnai bir grup olduğunu vurguluyor. Dünyanın diğer yerleriyle karşılaştırıldığında, burada 100 yaşını gören insan sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Uzun yaşamak için sadece iyi genlere sahip olmanın yeterli olduğu düşünülebilir. Ancak Pes, bu konuda daha umut verici bir tablo sunuyor. Genlerin ömür süresi üzerinde bir etkisi olsa da Pes’e göre bu etki yalnızca yüzde 20 ila yüzde 25 oranında. Geri kalanını ise yaşam tarzı alışkanlıkları belirliyor ve bu alışkanlıklar tamamen bireylerin kontrolünde.

Sardinya'da yaşayan yaşlılar ise genellikle şöyle yaşıyor:

Fiziksel aktivite ile dolu günler geçiriyorlar

Sardinya’daki bu bölgelerde yaşayan insanlar, sabah erkenden zorlu bir antrenman yapıp günü hareketsiz geçirmiyorlar. Bunun yerine, günlük işlerini yaparken sürekli hareket halindeler. Yamaçlı coğrafya, kalp hızını artırmak ve bacak kaslarını güçlendirmek için onlara fırsat sunuyor. Çobanlık, çiftçilik, yürüyüş ve yabani bitkiler ya da mantar toplamak gibi dış mekan aktiviteleri, hem vücutlarını hem de zihinlerini güçlü tutuyor.

Araştırmalar, fiziksel aktivitenin sağlık ve uzun ömür üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Taze, ev yapımı yemekleri tercih ediyorlar

Bu bölgede yaşayan yaşlılar, hızlıca yenebilecek bir hamburger yemektense, kendi mutfaklarında mevsimsel ve basit yemekler hazırlamayı tercih ediyorlar. Yiyeceklerinde koruyucu madde ya da katkı maddesi kullanmadan, geleneksel yemek alışkanlıklarına sadık kalıyorlar. Özellikle evde yapılmış taze ekmek ve makarna, beslenmelerinin temelini oluşturuyor.

Et ise ayda sadece 4-5 kez tüketiliyor. Protein kaynakları genellikle lif açısından zengin olan fasulye gibi baklagillerden geliyor.

Yaşlandıkça sosyal kalıyorlar

Sardinya’nın en yaşlı sakinleri, yüksek düzeyde psikolojik iyilik hali bildiriyorlar ve depresif belirtileri çok az gösteriyorlar. Bu, kısmen dayanıklılıkları ve sosyal bağları sayesinde oluyor. Yaşlılar izole bir yaşam sürmüyor, ailelerinin ve topluluklarının içinde önemli bir rol oynuyorlar. Genç nesiller, onların bilgeliğine değer veriyor ve onları onurlandırıyor.

Ruhsal bir bağları var

Sardinya’daki yaşlılar genellikle dini inançlara sahip. Araştırmalar, dua ve ruhsallığın yaşlandıkça yaşam tatmini üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Dini hizmetlere katılım da olumlu bir yaşam görüşü geliştirmeye yardımcı oluyor.

Ne yiyecek içecek ne de egzersiz...İşte uzun yaşamanın sırrıNe yiyecek içecek ne de egzersiz...İşte uzun yaşamanın sırrı

 

Harvard araştırmacıları uzun yaşamanın basit sırrını açıkladı!Harvard araştırmacıları uzun yaşamanın basit sırrını açıkladı!

 

Uzun yaşamak için uygulamanız gereken 6 öneriUzun yaşamak için uygulamanız gereken 6 öneri

 

Sağlıklı ve uzun yaşamak için nasıl beslenmeliSağlıklı ve uzun yaşamak için nasıl beslenmeli

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)