Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan'ın gelecek birkaç yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediği 300 milyar dolarlık özelleştirme hamlesinde çok yavaş ilerleme sağlanması, dünya çapında birçok yatırımcının "bekle gör" politikası izlemesine yol açtı.
Reuters'ın analizine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın açıkladığı 2030 Vizyonu'nun bir parçası olan özelleştirme programı, aradan geçen 19 ayda sınırlı bir ilerleme sağladı.
Reuters'a konuşan yatırımcılar ve analistler, ülkedeki ağır bürokrasi ve yeterli yasal çerçeve bulunmamasının özelleştirme sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Ayrıca ülkede geçen ay başında başlayan ve onlarca prens ile iş adamının gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonu da süreci yavaşlatmış durumda.
Bir Suudi bankacı, son dönemde Suudi yönetiminin önceliklerinin değiştiğini belirterek "Süreç beklenenden daha uzun olacak" dedi.
Aramco'nun 100 milyar dolarlık halka arzı
Suudi Arabistan'ı enerjiye bağımlılıktan kurtarmayı hedefleyen dev özelleştirme hamlesinin en büyük ayağı, dünyanın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco'nun 100 milyar dolarlık halka arzı olacak. Prens Bin Salman, ekim ayında Reuters'a yaptığı açıklamada, Suudi devletine ait Aramco'nun yüzde 5'lik hissesinin halka arzına gelecek yıl başlayacaklarını açıklamıştı.
Tarihin en büyük hisse satışı olması planlanan Aramco'nun halka arzında, henüz hangi borsanın sorumluluğu üstleneceğ konusunda bir karar alınmadı.
İngiltere ve ABD bir süredir Aramco'nun halka arzına ev sahipliği yapmak için yarışıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Aramco'nun ilk halka arzının New York borsasında yapılması için Suudi Kralı Salman ile telefonda görüşmüştü.
Özelleştirilmesi planlanan kurum ve şirketler
Başta petrol, sağlık, eğitim ve havacılık olmak üzere 16 sektörde gerçekleştirilecek milyar doları bulması beklenen özelleştirmelerin bir bölümü şöyle:
Saudi Aramco: Suudi hükümeti, dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco'nun yüzde 5'ini halka arz edeceklerini açıkladı. Bu satışın şirketin değerini 2 trilyon doların üzerine taşıması hedefleniyor.
Suudi Posta Şirketi: Riyad, şubat ayında yatırımcıları ülkenin posta şirketi Saudi Postal Corp.'a yatırım yapmaya çağırdı. Enformasyon Bakanı Abdullah Alswaha, geçen ay yaptığı açıklamada, şirket için beş yıllık bir özelleşirme programı hazırladıklarını belirtti.
Suudi Tahıl Kurumu: Suudi Arabistan'ın tahıl alımlarını gerçekleştiren kurumun özellleştirmesinde, şimdiye dek ABD'li Archer Daniels Midland Co gibi şirketlerin ismi geçti ancak yatıırmcıların net bir satış planı olmamasından endişeli oldukları belirtiliyor.
Futbol takımları: Ülkedeki beş futbol takımının özelleştirilmesi planlanırken, Suudi yatırım bankası Jadwa Investment bu alanda danışmanlık hizmeti vermekle görevlendirildi.
Havaalanları: Suudi Aranistan Sivil Havacılık Holdingi Başkanı Faysal Hamad el Sugayir, 2018 ortasına dek 27 havaalanını özelleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Goldman Sachs, Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nın azınlık hisselerinin satışının yönetimini üstlenmişti.
Suudi Arabistan Havayolları: Kaynaklar, satışın şimdilik durdurulduğunu ya da çok az ilerleme sağlandığını söylüyor.
Sağlık hizmetleri: Yetkililer, Riyad'daki Kral Faysal Hastanesi ve Araştırma Merkezi'nin özelleştirilmesinde önemli bri aşama kaydedildiğini açıkladı.
Eğitim: Okul binalarının inşası ve yönetimini özelleştirme sürecine, HSBC danışmanlık yapıyor.
Suudi Elektrik Şirketi: Yönetim, ülkedeki elektrik santrallerinin önemli bölümünü özelleştirecek. Bu yıl sonuna kadar dört santralin özelleştirilmesi hedeleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.