Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kruvaziyer turizminde 2016 yılına kadar popüler destinasyonlar arasında yer alan İzmir, 2022'de sefer planları açıklanan 49 gemiyi ağırlamaya hazırlanıyor. AA'nın Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi verilerinden derlediği bilgilere göre, kruvaziyerle 2003 yılında tanışan İzmir’e ilk yıl bu gemilerle 3 bin turist geldi.
Yıllar içinde gemiyle gelen turist sayısını artıran kent, 2012'de 552 bin turisti ağırladı. Gemilerle 2013 yılında 486 bin, 2014'te 332 bin, 2015 yılında 228 bin turistin geldiği kent, 2016'dan itibaren sefer listelerinde yer alamadı.
Kruvaziyer turizminin yeniden canlandırılması için yürütülen çalışmalar sonucu İzmir Limanı'na 2022 yılı için 49 kruvaziyer rezervasyon yaptırdı. Böylelikle 6 yıllık aranın ardından gemilerle gelecek turistlerin, kent merkezinin yanı sıra Efes, Meryemana ve Bergama gibi tarihi ören yerlerinde turizm hareketliliği oluşturması bekleniyor.
Galataport'un etkisi
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 2013 yılından sonra Avrupa’daki yanlış algılar, terörle ilgili yanlış yönlendirmeler ve daha sonra dünyayı saran Kovid-19 salgınının kruvaziyer turizmini engellediğini söyledi.
Gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren gemilerin tekrar İzmir’e yanaşacak olmasının sevindirici bir haber olduğunu belirten Öztürk, 49 geminin rezervasyon yaptırdığını ifade etti.
Kruvaziyer yolcusunun kent ekonomisine katkı verdiğini dile getiren Öztürk, "Gemiyle seyahat eden turist, karada harcama olanakları daha fazla olduğu için alışverişe yöneliyor. Bir kruvaziyer yolcusunun ortalama 100-125 dolar arasında günlük harcamasının olduğu kabul ediliyor. Bu turizm dalı, ülkenin tanıtımı açısından da önemli. Çünkü kruvaziyerle gelip tanıdığında, ileriki yıllarda uçakla veya kara yoluyla Türkiye’ye gelme şansı ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin, özellikle de İzmir’in önemli bir destinasyon olduğunun altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmirsiz ya da Türkiye limanlarının olmadığı bir rota iş yapmıyor. Burada Galataport İstanbul’un önemli bir avantajı söz konusu oldu. Çünkü kruvaziyerin kesilmesinin en büyük nedenlerinden birisi de Galataport’un inşa halinde olmasıydı. Orası ekimde ilk yolcu gemisini kabul etti. Dünyanın en iyi terminallerinden biri olarak hizmet vermeye başladı. 2022’de 250’ye yakın rezervasyon aldı Galataport. Bu limana giden veya gelen gemiler için İzmir uğrak liman oldu."
Öztürk, gelecek turist sayısına ilişkin önceden bir değerlendirme yapılamayacağını, Kovid-19 salgını nedeniyle gemilerin tam kapasite yolcu alamadığını anlattı.
Turizmde 2022 yılı için 10 milyon erken rezervasyon bekleniyor
Ege'de otellerin yılbaşı doluluğu yüzde 90'a ulaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.