Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul’da barınma sorunu, emlak piyasasındaki gelişmelere de paralel olarak büyümeye devam ediyor. Böyle bir dönemde kentte yüz binlerce boş evin bulunması da tartışma yaratıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, İstanbul'da yaklaşık 450-750 bin arası boş konut bulunduğunu söyledi.
Buğra Gökce, önemli bir bölümünün yatırım amacıyla alınmış ikinci ve üçüncü evler olduğunu belirttiği bu boş konutların; konut erişimini kısıtlayan ve konut piyasasını dengesizleştiren önemli bir faktör olduğunu savundu.
Gökçe, bu konutların değerlendirilmesinin hem fiyatların aşırı yükseldiği konut piyasasının dengelenmesini sağlayabileceğini hem de sosyal konut olarak kullanılıp depreme karşı yapı stoğunun yenilenmesinde fayda sağlayabileceğini belirtti.
Bu kapsamda İBB yetkilileri, boş evlerle ilgili olarak vergi ve teşvik gibi uygulamaları devreye sokacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylüyor.
Dünya kentlerinde ne tür çözümler gündeme getiriliyor?
Başta Batı ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerin kentlerinde de boş ev meselesinin, konut sorununun parçası olarak önemli bir tartışma konusu haline geldiği görülüyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2022 yılında bu konuda hazırladığı kapsamlı bir rapor bulunuyor. Raporda bu konuyla ilgili tüm ülkelerden veri alınamadığı, dolayısıyla incelemede tüm ülkelerin olmadığı notu düşülmüş.
OECD raporuna göre, toplam konut stoğu içinde boş ev oranı en fazla olan ülkelerinde başında sırasıyla Malta, Japonya, Kıbrıs, Macaristan, ABD, Finlandiya, Şili, Slovenya, Slovakya, Avustralya, İrlanda ve Kanada geliyor.
Malta, Japonya, Kıbrıs ve Macaristan’da boş evlerin mevcut konut stoğu içindeki payı, yüzde 12’nin üstünde. Bu oran ABD’de ise yaklaşık yüzde 11. Bu, ülkede yaklaşık 16 milyon konutun boş olduğu anlamına geliyor. OECD’ye göre boş konut oranının en düşük olduğu ülkeler arasında ise İzlanda, İsviçre ve İngiltere var.
Bu ülkelerde boş konut oranı yüzde 3’ün altında. OECD’nin listesinde Türkiye bulunmuyor. Boş konut kavramıyla ilgili farklı ülkelerde farklı tanım yaklaşımları oluşabildiği görülüyor. Bu konutların boş olmasının nedenleri de tek bir nedenle açıklanmayabiliyor.
Bununla birlikte dünyanın çeşitli kentlerinde, yerli veya yabancı kişilerin ya da şirketlerin, konut piyasasına yatırım amaçlı yaklaşımlarının boş evlerin oranını artıran bir eğilim yarattığı öne sürülüyor.
Bu alanda dünyanın farklı yerlerinde kampanya yürüten gruplar oluşmuş durumda. Bu gruplar Küresel Boş Evler Ağı adlı bir çatı yapılanması oluşturmuş. İngiltere merkezli Boş Evlerle İlgili Eylem Grubu da onlardan biri.
BBC Türkçe’ye konuşan, grubun yöneticilerinden Chris Bailey, dünyanın birçok kentinde boş ev sorunu olduğunu ve bunun konut krizini derinleştirdiğini savunuyor:
“Emlak, dünyanın büyük kentlerinde hem şirketler hem de bireyler için çok güvenli bir yatırım aracına dönüşmüş durumda. Bu yüzden çeşitli türdeki yatırımcılar bu evleri, onların içinde oturmak için satın almak isteyenlere karşı daha yüksek fiyat teklifi verebiliyorlar. Bu, konut satış fiyatlarını yükseltip konut bulmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, bu konutlarda oturmayacak yatırımcıların oluşturduğu rekabet nedeniyle kira fiyatları da artıyor. Farklı toplum kesimlerini barındırmayan şehirler, zenginlerin eğlence parklarına dönüşüyor. Konut krizini çözme fırsatlarını kaçırıyoruz.”
Alınan önlemler
Boş evlerin, kentlerdeki barınma sorununu artırmasına karşı bazı ülkeler son dönemde çeşitli önlemler alıyor. Bunun önemli örneklerinden biri, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası Eyaleti’ndeki Vancouver kentine ait.
2017 yılında eyalet, 6 aydan fazla boş kalan ve bununla ilgili özel bir gerekçe sunmayan evlere, yıllık olarak o evlerin değerinin yüzde 1’i kadar bir vergi ödeme zorunluluğu getirdi. Bu oran daha sonra yüzde 3’e yükseltildi.
Eyalet yetkilileri, 2020’de yaptıkları açıklamada 2017’den sonra bu uygulamayla boş ev sayısının 2200’den 1600’e düştüğünü belirtti.
Chris Bailey, “Vancouver’ın dünyadaki en kârlı emlak yatırım pazarlarından biri olduğuna” dikkat çekiyor.
Bailey, eyalette ayrıca bu uygulamadan bağımsız bir spekülasyon ve boş ev vergisi olduğunu, bunun içinde konut alan yabancılar için yüzde 15’lik bir vergi zorunluluğu bulunduğunu ve bunun önümüzdeki dönemde yüzde 20’ye çıkarılmasının planladığını belirtiyor.
En az 5500 Avustralya Doları ceza
Avustralya’da da benzer uygulamalara gidiliyor. 2018 yılı itibarıyla Melbourne kentinde, altı aydan fazla bir süre bir evi boş bırakan ev sahiplerine o evin değerinin yüzde 1’i kadar yıllık vergi ödeme yükümlülüğü getirildi. Ayrıca ülke çapında da yeni bir konut alıp o evi altı ay süreyle boş bırakan yeni alıcılara en az 5500 Avustralya Doları ceza verme yetkisi devreye sokuldu.
Hollanda’da da Amsterdam Belediyesi, altı aydan uzun bir süre evinin boş olduğunu beyan etmeyen ev sahiplerine 9000 Euro’ya kadar ceza verilmesini öngören bir yasal düzenlemeyi tartışıyor.
İspanya’da Mayıs ayında parlamento tarafından onaylanan konut yasası kapsamında barınma hakkı amacıyla alınan birçok kararın arasında; belediyelere, boş evlerin emlak vergilerini yüzde 150’ye varan oranda artırma yetkisi verilmesi de bulunuyor.
Barcelona kentinde ise yerel yönetim, boş evlere karşı farklı bir taktik uyguluyor. 2016 yılında yapılan yasal düzenleme kapsamında Barcelona’daki yerel yönetim, iki yıldan fazla süre boş bırakılan bir eve, sosyal konut amacıyla kullanmak için geçici olarak el koyabiliyor. Yerel yönetim ayrıca bu ev sahiplerine yüklü cezalar da verebiliyor.
Almanya’nın başkenti Berlin ise 2022 yılında aldığı bir kararla, kısa süreli ev kiralamaya karşı önlemleri sertleştirmiş durumda.
Boş ev sayısı yüzde 13 azaldı
Fransa’da 2013 yılında boş evler için bir vergi getirildi. Chris Bailey, “Barcelona Üniversitesi’nin hazırladığı bir rapora göre bu vergi, Fransa'da 2013 ila 2017 yılları arasında boş ev sayısının yüzde 13 azalmasını sağladı” diyor.
OECD’nin raporunda alt sıralarda yer almakla birlikte İngiltere’de de boş ev sorunun son yıllarda arttığı bildiriliyor.
Bailey, İngiltere’de konut stoğunun yüzde 4’üne denk gelecek şekilde 1 milyon evin boş olduğunu, 2021’deki nüfus sayımına göre bunun 1.5 milyon olabileceğinin ortaya çıktığını belirtiyor.
Boş ev artış hızının Londra, Güney Doğu İngiltere ve Doğu İngiltere gibi yeni konutların daha yoğun inşa edildiği yerlerde daha yüksek olduğunu, bunun da boş evlerin yatırım amacıyla alınmış evler olduğu kanısını doğurduğunu belirtiyor Bailey.
Hem İngiltere hem de dünyada hükümetlerin boş ev sorununa karşı önlemler alması gerektiğini savunan Bailey, bunun dünyanın birçok yerinde yaşanan konut kriziyle mücadele açısından önemli olduğu görüşünde.
Dünyanın farklı kentlerinde tartışılan ve bazı yerlerde devreye sokulan önlemler, önemli yasal değişiklikleri kapsıyor ve birçok örnekte merkezi hükümetler ile yerel yönetimlerin bu konuda eş güdümlü hareket ettirmesini gerektiriyor.(Mahmut Hamsici-BBC Türkçe)
Konut fiyat artışında Türkiye zirvede
Konut satışları yüzde 7.7 azaldı
Ruslara konut satışı 2,5 kat arttı
Konut fiyatlarında artış sürüyor
YENİ YWPILAN LÜKS KONUTLARI SATIN ALACAK SAYIDA ZENGİNİMİZ MAALESEF YOK KEŞKE ZENGİN BIR MİLLET OLSAK DA TAMAMI BİR AN ÖNCE SATILABİLSEYDİ. YILDA BİR MİLYON 1+1-2+1 SOSYAL/PREFABRİK KONUT YAPILSA TAMAMI SATILIR KİRALAYANI DA OLURDU BARINMA SORUNUMUZ DA ÇÖZÜLÜRDÜ İHTİYAÇTAN FAZLA LÜKS KONUT YAPIP HİÇBİR İŞE YARAMAYACAK ŞEKİLDE BEKLETMEK İSRAFTIR
ÖZEL SEKTÖR DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN KONUT ÜRETMİYOR TOKİ BELEDİYELER FARKLI EBATLARDA SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KEFİL ŞARTI ARAMADAN KİRAYA VERMELİDİR
UZUN YILLAR SEKTÖRDE ÇALIŞAN BİRİ OLARAK KİRALARIN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK ÖNERİLERİM ŞUNLARDIR ;1- KİRALARI YÜKSELTENLER ESASINDA EMLAK KOMİSYONCULARIDIR. ÇÜNKÜ HEPSİ ORGANİZE VE KARTEL ŞEKLİNDE AYNI ANDA HAREKET EDİYOR. 1,5 MİLYON TL YE SATILAN EVİ 3 MİLYONA SATMAYA ÇALIŞIYORLAR .. 2+1 EV İÇİN 5 BİN TL İSTENEN AYLIK KİRAYI 15-20 BİN TL DİYORLAR. SORUNUN %50 Sİ BUDUR. 2- DEVLETİN BÖLGESEL ALT-ÜST RAYİÇ KİRA BEDELLERİNİ BELİRLEMESİ .. ÇOK ETKİLİ OLUR. HERKES KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLEMEZ. 3- YABANCILARA KİRALANMASI İLE , KİRALARDAN , %30-%50 VERGİ ALINMASI .. EVLERİN AİRBNB OLARAK KİRALANMAMASI.4- DAHA YÜKSEK KİRALAMA İÇİN ÖZELLİKLE BOŞ BIRAKILAN EVLERE MESELA 50,000 TL CEZA VERİLMESİ BU UYGULAMALARIN DEVREYE ALINMASI İLE PİYASANIN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE RAHATLIYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.