Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sivas’tan Eskişehir’e, Mersin’den Kayseri’ye, Antalya’dan Samsun’a kadar Türkiye’de birçok şehir yeni stadyumuna kavuşurken, Türk müteahhitleriTürk şirketler yurtdışında 21 spor tesisi ve stadyum işini aldı
yurtdışında dev stadyum projelerine de imza atmaya başladı. Bugün Hollanda’dan Türkmenistan’a, Senegal’den Azerbaycan’a, Libya’dan Rusya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde Türk inşaat şirketleri stat projelerini gerçekleştiriyor. Toplam değerinin 7 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen projelerde, Türk şirketlerinin tamamladığı ve devam eden stadyum ve spor tesisi sayısı 21’yi buldu.
13 STADYUM PROJESİ
Türk müteahhitlik firmaları 1972 yılından günümüze kadar 113 ülkede 335 milyar dolarlık projeyi üstlenirken, son yıllarda spor tesisleri ve stadyum projelerinde de öne çıkmaya başladı. Özellikle olimpiyat ve dünya kupası gibi dev organizasyonlara hazırlanan ülkelerde bu projeleri gerçekleştiren Türk şirketleri 21 projeye imza attı. Bu projelerin 13’ünü stadyumlar oluştururken, 8 projede kapalı spor salonları ve spor merkezleri yer aldı. 13 stadyumun 10’u tamamlanırken, 3 projede önümüzdeki yıllarda bitirilecek. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin başladığı tarihten bu yana üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk sırada Rusya ve Türkmenistan yer alıyor. Spor ve stadyum projelerinde de öne çıkan bu iki ülkede 6 stadyum, 2 adet de spor merkezi projesi bulunuyor.
EN PAHALISI BAKÜ’DE
Türk şirketlerinin inşa ettiği stadyumlar arasında en pahalısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunuyor. Tekfen İnşaat tarafından yapımı iki yıl süren ve 2015’te hizmete giren “Bakü Olimpiyat Stadı” tam 640 milyon dolara tamamlandı. 68 bin seyirci kapasiteli stadyum 617 bin metrekarelik alanda inşa edildi. Futbolcuların soyunma odalarındaki konfordan, ısıtmalı ve soğutmalı seyirci koltuklarına, dışarıda hava sıcaklığı eksi 25 iken içeride artı 10 dereceye kadar çıkarabilen sistemi ile dünyanın en lüks stadı olan Rusya’daki Krasnodar Arena’yı da Türk inşaat şirketi Esta yaptı. 2018’deki Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapması beklenen stadyum 500 milyon dolara mal oldu.
9 bin kişilik buz pateni stadyumu
TÜRK şirketleri yurtdışında farklı spor tesisleri de inşa ediyor. Bunlar arasında Kazakistan’da 2011 yılında tamamlanan buz pateni stadyumu ilk sırada
geliyor. 9 bin izleyici kapasiteli bu stadyum Sembol İnşaat tarafından yapıldı. Olimpik amaçlarla “sürat pateni stadyumu” olarak inşa edilen ‘Ice Palace Alau’da hokey sahası, curling, artistik patinaj ve kısa kulvar pateni için pistler bulunuyor. Çok amaçlı bir spor merkezi olan tesiste bir buz arenası, bir kapalı spor salonu, evrensel jimnastik salonu, spa merkezi, 4 yıldızlı bir otel ve bir restoran bulunuyor.
Hedef ülke Katar oldu
2020 Dünya Kupası kapsamında statlara 3 milyar dolar harcaması beklenen Katar’ın Türk şirketlerinin hedefinde olduğunu anlatan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, şöyle konuştu: “Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri bugün, sadece inşaat ve müteahhitlik alanında değil, inşaat malzemeleri üretiminden, enerji, turizm, sağlık ve ulaşım sektörlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede faaliyetlerini dünya çapında sürdürüyor; hatta artık bu alanlarda birer yatırımcı ve işletmeci olarak da yer alıyor. Bu kapsamda Katar Türk müteahhitlerinin en çok ilgi gösterdiği ülke oldu. 2016 yılında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Katar yüzde 20.8’le ilk sırada yer aldı. Türk müteahhitler olarak 2022 Dünya Kupası çerçevesinde yapılacak stadyumlar da dahil tüm projelerle yakından ilgileniyoruz.”
Avrupa’da yenileme çalışmaları başladı
TÜRK şirketlerin birçok ülkede UEFA ve FIFA kriterlerine uygun stadyumlar inşa ettiğini söyleyen yetkililer, şu bilgileri verdi: “Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’daki tesisler Türk şirketlerinin bu konuda ne kadar iddialı olduğunu gösterdi. Özellikle Bakü Olimpiyat Stadyumu ve Krasnodar Arena son dönemlerin en iyi projeleri arasında yer alıyor. Artık Avrupa’daki stadyumlar ömrünü tamamlamaya başladı. Bu ülkelerde de stadyum yenilemeleri ve yeni stadyum çalışmaları için Türk şirketleri harekete geçti. Bu projeler arasında Amsterdam Arena ilk sırayı aldı. Bu stadyumdaki yenileme çalışmaları Rönesans tarafından gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde Avrupa statlarında Türklerin yenileme çalışmaları öne çıkacak.” (Ceyhun Kuburlu / Hürriyet)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.