Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yurtiçi yerleşikler, düşük getiri ve kur risklerini aşmak için yurtdışı portföy yatırımlarını artırdı. Böylece yurtdışı portföy yatırımları, 2024'ün üçüncü çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı. Merkez Bankası verilerine göre toplam yatırımlar 4,12 milyar dolar oldu. Hisse senedi yatırımları 2,11 milyar dolarla ilk kez 2 milyar dolar sınırını aşarken, hanehalklarının yatırımları 1,33 milyar dolarla rekor kırdı. Borçlanma senetleri ve para piyasası araçlarına yapılan yatırımlar da önemli artış gösterdi. Yatırımların yüzde 90’ı ABD’ye yapılırken, Avrupa ülkeleri yüzde 10,2 pay aldı. ABD'deki teknoloji hisselerindeki ralliler dikkat çekerken, düşük döviz faizleri ve yerel politikalar yurtiçi yerleşikleri yurtdışına yönlendirdi. Ayrıca, bankalar ve aracı kurumların hisse senedi yatırımları da artış gösterdi. Hanehalklarının toplam portföy yatırımları, bir önceki yıla göre yüzde 58,8 artışla 1,83 milyar dolara ulaştı. Yatırımlarda ABD ve Avrupa dışında diğer bölgeler sınırlı ilgi gördü.
Şebnem Turhan'ın Ekonomim'de yer alan portföy yatırımlarının analiz edildiği haberde yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı portföy yatırımlarının 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 4,12 milyar dolarla tarihi zirveye yükseldiği belirtildi. Bu yatırımların büyük kısmını hisse senedi ve borçlanma senetleri oluştururken, para piyasası araçlarına yapılan yatırımlarda da çarpıcı bir artış görüldü. Hisse senedi yatırımları ilk kez 2 milyar dolar sınırını aşarak 2,11 milyar dolara yükselirken, hanehalklarının hisse senedi yatırımları 1,33 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Bu, 2023 yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 42,6, yıl sonuna göre ise yüzde 65,5 artış anlamına geliyor.
Yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı borçlanma senetleri yatırımları ise dalgalı bir seyir izledi. Hanehalklarının yurtdışı bono yatırımları 2024'ün ilk çeyreğinde 837 milyon dolarla zirveye çıkarken, üçüncü çeyrekte 497 milyon dolara geriledi. Ancak, bu seviye geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128 artış gösterdi. Para piyasası araçlarına yapılan yatırımlar ise dikkat çekici bir şekilde yükseldi. 2023 sonunda sadece 127 milyon dolar olan bu yatırımlar, 2024'ün üçüncü çeyreğinde 511 milyon dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 260 artış kaydetti. Böylece yurtiçi yerleşiklerin para piyasası araçlarına olan yatırımları son bir yılda dört kat artmış oldu.
Aracı kurumların hisse senedi yatırımlarında artış
Bankalar ve aracı kurumlar da yurtdışı yatırımlarını artırdı. Bankaların yurtdışı hisse senedi yatırımları, 2023’ün üçüncü çeyreğine göre yüzde 23,12 artışla 213 milyon dolara, aracı kurumların yatırımları ise yüzde 51,2 artışla 564 milyon dolara yükseldi. Hanehalklarının toplam hisse ve bono yatırımları, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 1,83 milyar dolarla zirveye yakın bir düzeyde seyretti.
Yurtdışı yatırımlarda ilk tercih ABD ve Avrupa
Merkez Bankası verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı yatırımlarının büyük bir kısmı ABD’ye yöneldi. Hisse senedi yatırımlarının yüzde 90’ı (1,88 milyar dolar) ABD’de yapılırken, borçlanma senetlerinin yüzde 68’i (1,36 milyar dolar) yine ABD’de yer aldı. Avrupa ülkeleri ise toplam hisse senedi yatırımlarında yüzde 10,2, borçlanma senetlerinde yüzde 23 pay aldı. Diğer bölgelerden gelen paylar ise oldukça sınırlı kaldı.
Yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı yatırımlarında ABD’deki teknoloji hisselerindeki ralliler önemli bir rol oynadı. Düşük döviz mevduat faizleri, kur korumalı mevduat politikaları ve reel değerli TL uygulamaları da yatırımcıların yurtdışına yönelmesine neden oldu. Bu durum, toplam yurtdışı portföy yatırımlarının 2023'ün üçüncü çeyreğine göre yüzde 60,9, yıl sonuna göre ise yüzde 39,8 artış göstermesine yol açtı.
Yatırımlarda ABD ve Avrupa gibi büyük piyasalara yoğunlaşılırken, diğer bölgeler sınırlı ilgi gördü. 2024’ün üçüncü çeyreğinde ulaşılan bu rakamlar, yurtiçi yerleşiklerin global piyasalardaki fırsatları değerlendirme eğilimlerinin arttığını gösteriyor.
Yabancılar gelişmekte olan ülke portföylerine 179 milyar dolar ekledi
Bakan Şimşek: 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.