Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2022-2023 eğitim yılı yurt fiyatları öğrencilerin cebini yakıyor. Yüksek kiraların ardından erken rezervasyon yaptırmak isteyen öğrenciler yüzde 100 zamlı yurt fiyatlarıyla karşılaşıyor. Yurt fiyatları İstanbul’da aylık en düşük 4.500 TL’den başlayıp 12.500 TL’ye kadar yükselirken, yurt işletmecileri ise yükselen enflasyon, enerji ve personel maliyetlerini işaret ederek yüzde 100 zammın yeterli olmadığını ve hatta enflasyondan korunmak adına bazı kalemlerde de kısıtlamaya gidebileceklerini söylüyor.
İstanbul aylık öğrenci abonman ücreti 78 TL olarak alınıyor. Gıda masrafları yaklaşık aylık 2 bin TL - 3 Bin TL, eğitim ve sosyal aktiviteleri dahil edildiğinde bir öğrencinin İstanbul’da konaklama dahil aylık masrafı yaklaşık 7.500 TL’yi buluyor. Duruma göre bu oran daha da yukarı çıkabiliyor.
Bloomberght'ten Cemre Nur Karaca'nın haberine göre, yurtlarfiyatlar.com’un Kurucusu Tuğrul ARSLAN 2 yıldır pandemi nedeniyle yurt işletmecilerinin çok zor zamanlar geçirdiğini ve hatta sektörde kapanmaların da arttığını söyledi. Arslan, yurt işletmecilerinin enflasyondan korunmak adına 2022-2023 sezon fiyatlarını özellikle açıklamadıklarını, Nisan ayında verilen fiyatların bile yüzde 40-50 zamlı olduğunu söyledi.
“Yüzde 100’lük zam yeterli değil”
Haziran ayı itibariyle yurt fiyatlarında yüzde yüz oranında zam yaşanacağını söyleyen Tuğrul Arslan, “Yurtların giderleri enflasyonla beraber aynı oranda artmış vaziyette. Özellikle kira oranlarında yüzde 100’den fazla artış var. Buna personel giderleri, enerji, gıda, lojistik ve temizlik maliyetlerini de eklersek aslında yüzde 100’lük zam bile yurt maliyetlerini karşılayacak durumda değil” dedi.
“Hizmet kısıtlamalarına gidilebilir”
Yurtların maliyet artışı nedeniyle bazı hizmetlerinde kısıtlamaya gidebileceklerini söyleyen Tuğrul Arslan “bazı yurtlar bu uygulamaya başvurmuyor ama geneli bir takım hizmetlerde kısıtlamaya gidebilir. Örnek vermek gerekirse; ortak alandaki su sebilleri, tuvalet kağıdı, selpak, açık büfe kahvaltı yerine standart normal kahvaltı, akşam yemeği veren yurtlar akşam yemeklerini iptal edebilir, nevresim yıkama imkanı vardı ancak orada da kuru temizleme maliyetleri arttığı için iptal olabilir ve son olarak servis sayılarında azalma ve belli servislerin kaldırılması gibi opsiyonlar gündemde” açıklamalarında bulundu.
İstanbul'da öğrenci abonmanlarına yapılan zam geri alındı
Fırsatçılar bir günde 0 zam yapmış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.