Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mısır merkezli Ortadoğu’nun en büyük yatırım bankalarından EFG Hermes, Türkiye’ye yatırım kararı aldı. 320 milyar dolarlık varlığı yöneten Schroders de yolda.
Yunanistan’ın en büyük bankalarından EFG Eurobank, sermaye ihtiyacı nedeniyle Türkiye’deki birimi Eurobank Tekfen’i Kuveytli Burgan Bank’a satmak zorunda kalmıştı. Taraflar Nisan ayında açıkladıkları anlaşmayı sonlandırmak için BDDK’dan çıkacak izni bekliyor. Gerekli izinlerin alınmasının ardından Burgan Bank özellikle ticari bankacılıkta atağa kalkmayı hedefliyor.
EFG Eurobank’ın dışında
Citibank, Akbank’ta sahip olduğu yüzde 20’lik payı yüzde 10’un altına çekmiş, Dexia da Denizbank’ı Rus Sberbank’a satma konusunda el sıkışmıştı. Bazı yabancı bankalar her ne kadar Türkiye’den çıkıyor gibi gözükse de daha önce Türkiye’yi radarına almayan başka yabancıların ilgisi canlanmış durumda. Mısır merkezli EFG-Hermes de bu bankalardan biri. Ortadoğu’nun önde gelen yatırım bankalarından EFG-Hermes’in adındaki “EFG”nin Yunan EFG Eurobank ile bir ilgisi yok. Yani iki grup arasından herhangi bir hissedarlık ilişkisi bulunmu-
yor. Bölgede 9 ülkede faaliyet gösteren EFG-Hermes özellikle portföy yönetimi, sermaye piyasası işlemlerine aracılık ve özel girişim sermayesi alanında iddialı.
Arap Baharı sonrasında bölge ülkelerde yaşananlar EFG-Hermes’i farklı pazar arayışlarına itti. Katarlı
QInvest’ın çoğunluk hisseyi almasıyla EFG-Hermes gözünü Türkiye’ye dikti.
EFG-Hermes son dönemde yabancı yatırım bankalarının gözdesi haline gelen Türkiye’ye iddialı bir giriş yapabileceği söyleniyor. Mısır merkezli şirketin özellikle girişim sermayesi ile Türk şirketlerine yatırım yapabilir.
Hem EFG-Hermes’in kendisi, hem de ortaklığa giren QInvest, Türkiye’yi yakından tanıyan, fırsatları radarına alan finans kurumları olarak dikkat çekiyor. EFG-Hermes, geçtiğimiz aylarda Limak
Holding’in işletmesini üstlendiği İskenderun Limanı’na dolaylı olarak ortak oldu. İskenderun Limanı’nın yüzde 20’sini alan InfraMed’in
5 kurucusu arasında Avrupalı fon ve bankaların dışında
EFG-Hermes’de bulunuyor.
QInvest ise Türk firmalarını yakından takip ediyor. Qatar Islamic Bank’ın iştiraklerinden olan ve Emirliğe bağlı QInvest, Koton’a teklifte bulunan fonlar arasındaydı. Mısır’da yaşanan belirsizliklere bir de Katarlı bankaların Türkiye’ye yönelik umutları eklenince pazarın önümüzdeki günlerde hareketleneceğine işaret ediyor.
Schroders de yolda
Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden İngiliz Schroders’in de Türkiye’ye gelmek için yola çıktığı konuşuluyor. Dünya genelinde yaklaşık 320 milyar dolarlık bir varlığı yöneten Schroders; varlıklık kurumsal ve bireysel yatırımcılara hizmet veriyor. Schroders, 26 farklı ülkede 33 ofisi ve 3 bin civarında çalışanı var.
EFG Hermes ve Schoroders gibi şirketlerin Türkiye’ye gelmeleri İstanbul’un Finans Merkezi olması yolunda çok önemli destek sağlayacak.
***
Türkiye Rusların, St. Petersburg Türklerin gözdesi
Sberbank’ın Denizbank’ı almasıyla Türkiye’de Rus yatırımların artması bekleniyor. Rusya’da Credit Europe Bank’la faaliyet gösteren Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin, bu alımla ilgili olarak “Diğer Rus yatırımcılar da Sberbank’ı takip eder” yorumu yapmıştı. Sberbank’ın Rusya’daki en büyük rakibi olan VTB’nin Türkiye’ye gelmek için nabız yokladığı hatta Finansbank’a talip olduğu iddia edilmişti. Rusların Türkiye ilgisi yeni yeni canlanırken Türklerin Rusya’daki yatırımlarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor.
Geçen hafta İbrahim Çeçen Holding (IC) İçtaş ve İtalyan Astaldi’nin St. Petersburg’da inşa edeceği Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi’nin imza töreni St. Petersburg’da yapıldı.
Projeyle St. Petersburg şehri uluslararası transferler için bir bağlantı noktası haline gelecek ve Rusya sınırları içerisinde ilk ücretli otoyol inşa edilmiş olacak. 2.2 milyar euroluk bu proje, Rusya’da kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirilen en büyük proje.
Rusya’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketlerinden Rönesans da yine dev bir yatırıma imza atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Rönesans, Rus Terra Nova ile yine St. Petersburg’ta Vasilyevsky Adası’nda yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak 1 milyon metrekarelik konut ve ticari gayrimenkul projesini hayata geçirecek.
1 hafta içerisinde peşpeşe gelen bu anlaşmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir
Putin’in hem doğduğu hem de politikaya adım attığı şehir olan St. Petersburg’un (kentin eski belediye başkanıydı) turizm merkezi haline getirilmesi hedefinde Türk şirketlerinin önemli işlere imza atacağının en önemli göstergesi. Ufuk Korcan - Vatan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.