Yunanistan'ın borçları ne olacak?
Yunanistan'da dev borç yüküyle hükümeti kuran solcu Syriza AB ile ilk temasta borçları yeniden yapılandırmayı teklif etti
Yunanistan'da Syriza'nın seçimleri kazanmasının ardından Avrupa'yla ilk önemli temasta ılımlı mesajlar çıktı. Yunan mevkidaşı Yannis Varufakis'i Paris'te ağırlayan Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) borcuna ilişkin, "Yunanistan'la yeni bir sözleşme yapmalıyız. Kamu borcu konulardan sadece bir tanesidir" açıklamasını yaptı. Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis ise "Yunanistan artık manşetlerden inmek istiyor" derken AB ekonomisinin 'patronu' Almanya'ya da "Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ile görüşmek için Berlin'e gideceğim. Berlin ya da Frankfurt" dedi. Varufakis, Yunanistan'ın yeni bir borç paketi istemediğini vurgulayıp Yunanistan borçlara bağımlı bir ülke haline geldi, halk bizi buna son vermemiz için seçti" dedi.
Syriza, nakit rezervinin Şubat-Mart dönemindeki ihtiyaçları karşılamaya yettiğini ancak Temmuz'daki 4.7 milyar euro ile Ağustos'taki 3.6 milyar euro borçlar için sıkıntıda olduklarını açıklamıştı. Ülke AB ve IMF'den gelen kredilere ülkedeki üretimin yüzde 175'ini ödüyor.
'Yunanistan gerekli reformları yapacaktır'
Maliye Bakanlığı'ndaki görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransız Bakan Sapin ise Syriza'dan gelen 'AB'ye borçları iptal etme' çıkışına "Yunanistan'ın borçlarını silme gibi bir durum söz konusu değil. İptal etmeyeceğiz ama bunu tartışabilir, erteleyebilir hatta yükünü biraz hafifletebiliriz" yanıtın verdi.
"Yunanistan'la yeni bir anlaşma yapmalıyız. Kamu borcu bu konulardan sadece bir tanesidir" diyen Sapin, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), AB, Avrupa Komisyonu ve Eurogroup'un, Yunanistan'ın durumuyla ilgili diyalog içerisinde bulunması gerektiğini söyledi. Yunanistan'ın reformlar konusunda zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sapin, "Yunanistan'a güveniyorum. Yunanistan zorlukları aşacak ve gerekli reformları yapacaktır" diye konuştu. Sapin, Yunanistan'ın euro bölgesinde kalacağına inandığını kaydetti.
"Halk ekonomik krizden bunaldı"
Sosyalist Parti'nin (PS) bölge temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls de Yunan halkının tercihlerine saygı göstermek gerektiğine işaret ederek, "Halk, ekonomik krizden ve kemer sıkma politikalarından bunaldı ve sorumluluğu sola vermekte karar kıldı" diye konuştu.
Cezalandırıcı kemer sıkma politikalarının artık AB'nin bir projesi olamayacağını vurgulayan Valls, Fransa'nın, Yunanistan'a yükümlülüklerine uyması konusunda yardım etmesi ve euro bölgesinde kalması için ülkeyi teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.
'Avrupa Komisyonu'nda da troyka misyonunu bitirme hazırlığı'
Avrupa Komisyonu'nun Almanya destekli Başkanı Jean-Claude ise Yunanistan'ın 320 milyar Euro'luk kredi borcunu yöneten troyka misyonunu devre dışı bırakmayı planlıyor. Almanya'da yayınlanan Handelsblatt gazetesine konuşan bir Avrupa Komiyonu yetkilisi, "Acilen bir alternatif bulmak zorundayız" derken Berlin'in de yeni bir reform düzenlemesi hazırlığında olduğu belirtildi. Gazetenin haberine göre Almanya Yunanistan'ın daha önce üzerinde anlaşılan kemer sıkma politikalarına bağlı kalması halinde borçlar konusunda yeni düzenlemeye sıcak bakıyor. Ancak solcu Syriza lideri Başbakan Aleksis Tsipras da seçim sonrasında AB ve uluslararası fonlarla troyka anlaşmalarını sonlandırıp, kurtarma paketi sözleşmesini bitirmek istediğini söylemişti. Ancak anlaşmanın seyri Tsipras ile Juncker arasında çarşamba günü Brüksel'de yapılacak görüşemede netleşecek.