Yunan helikopteri nasıl düştü?
Yavuzdan, düşmekte olan Yunan helikopterine: Bize inin! Ertuğrul Özkök yazdı
MEÇHUL KOMUTANDAN ERTUĞRUL ÖZKÖKE MEKTUP
Harekat saati yaklaşırken HS Hydranın helikopteri acil durum çağrısı yaptı. Ama Hydra harekat zorunluluğu olarak güvertesini aydınlatmadı ve TCG Yavuzun Uçuş güvertem acil inişe hazır. Helikopteriniz üzerime inebilir çağrısına hayatımda duyduğum en bet sesle Hydranın komutanı negative, negative cevabını verdi ve helikopter düştü.
TÜRKİYE ile Yunanistanı yakın dönemde savaşın eşiğine getiren en ciddi olay olarak tarihe geçen Kardak krizinde o unutulmaz anlara tanıklık etmiş bir komutanın Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özköke gönderdiği mektup bugüne dek saklı kalmış önemli gerçekleri ortaya çıkardı. O dönemde çok tartışılan Yunan helikopterinin düşmesi öncesi o sıcak dakikalarda Yunanlılara örnek olacak şekilde Türk askerinin jesti ise uzun süre konuşulacak türden. Mektup, o gün Kardakın hemen yanıbaşına demirlemiş ve Yunan gemilerine ateş emrini bekleyen gemilerden birinin kurmay heyetinde yer alan ve halen görevde olduğundan isminin gizli kalmasını isteyen bir komutan tarafından kaleme alındı. Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özköke, geçtiğimiz günlerde Kardakta o gece neler yaşandığına dair yazısının ardından gönderdiği mektupta komutan, 30-31 Ocak 1996 geceyarısında Egede o kayalıklarda yaşananlara dair çarpıcı bilgiler veriyor. Düşmek üzere olan kendi helikopterine güvertesini açmayan Yunan gemisine rağmen Türk askerinin bize inebilirsin çağrısı yapması ve çatışmayı önleyen askersiz boş adaya çıkma fikrinin aslında kime ait olduğu gibi bilgilerin yer aldığı mektup aynen şöyle:
Geceyarısı gelen emir
O gece daracık bir bölgede onlarca Türk ve Yunan gemisi birbirini hedef olarak almış, üstün manevralarla pozisyonlarını korumaya çalışırken, Kuşadası Körfezi üzerinde Türk ve Yunan jetleri it dalaşı yaparken kahraman SAT personeli de kaylıklara çıkmak için hazırlanıyordu. Harekat sahasından tüm istihbarat bilgileri Ankaraya gönderiliyordu. Emir 30 Ocak gecesi 23:30da geldi: Gece yarısından sonra Güney Görev Grup Komutanının uygun gördüğü bir saatte SAT komandoları her iki kayalığa da çıkacak, Yunan bayraklarını indirecek ve Türk bayraklarını dikecek. Ateşe ateşle karşılık verecek. (...)
Az maaştan ayrılan komutan
Zannedildiği gibi Zodyak botlarla çıkmayacaklardı. Onları oraya bir hücumbot bırakacaktı. (Sanırım TCG Gurbet, emin değilim) Zodyaklar sahilden hücumbota kadar intikalleri için gerekliydi.
O sırada Amiral gemisi Yavuzun iki komutanı vardı. Komutanı Deniz Kurmay Albay Ahmet Erol maaşı ile ailesini geçindiremediği için istifa etmişti. Ticaret gemilerinde kaptanlık yapmak için ayrılmak üzereydi. Yeni komutanı Deniz Kurmay Yarbay Cem Orçun ise gemiye yeni katılmıştı. Devir teslim yapıyorlardı. Alarm gelince gemi her iki komutanla birlikte seyre çıktı.
Yunan gemisi indirtmedi
Harekat saati yaklaşırken tansiyon artık dayanılır gibi değilken, beklenmeyen iki şey oldu. HS Hydranın helikopteri acil durum çağrısı yaptı. Uluslararası frekanstan yapılan bu çağrıyı tabii ki biz de duyduk. Ama Hyrda gemisi harekat zorunluluğu olarak güvertesini aydınlatmadı.
Yunan helikopteri ve gemisine hitaben, TCG Yavuzun, Uçuş güvertem acil inişe hazır. Helikopteriniz üzerime inebilir çağrısına ise hayatımda duyduğum en bet sesle Yunan Hydranın komutanı negative, negative cevabını verdi ve helikopter düştü.
Askersiz adaya çıkalım
O sırada beklenmedik ikinci olay küçük ada boş oraya çıkalım çatışmayı önleriz diye ter ter tepinen Kurmay Yarbay Ahmet Erolun bu teklifinin Görev Gurubu Komutanı tarafından Ankaraya iletilmesi ve ardından bize çok uzun gelen bir 25-30 dakika sonra uygundur cevabının alınmasıydı.
Sabahın 7sinde kahve keyfi
Neticede olaylar bilindiği gibi gelişti ve önce kayalıklardaki SATlar, sonra da kayalıkların çevresindeki gemiler birer birer çekildi ve büyük bir çatışmanın fünyesi de çıkarılmış oldu. Biz de 48 saat sonra sabahın 7sinde neskafemizi içerek, çocuklarımızı tekrar görebileceğimizin sevinciyle Aksaz Deniz Üssüne döndük.
İnal Batunun teklifi değil
Lütfen, rica ediyorum. Tarihe doğru geçmesi için askersiz adaya çıkma düşüncesi TCG Yavuz komutanı Dz. Kur. Yarbay Ahmet Erola aittir. Sayın İnal Batunun bu bilgiye sahip olması ve o zamanki emir komuta zinciri dahilinde böyle bir girişimde bulunması mümkün değildir.
HS Temistoklese kilitlenmiştik
Donanma düşmanca niyete ve düşmanca harekete anında karşılık verecek. (Bununla ilgili Angajman Kuralları ile Milli Basit ve Milli Takviyeli Alarm tedbirleri arka arkaya iptal edildi.) Görev Kuvveti Komutanı Tuğamiral Aydın Gürül TCG Yavuz Firkateyninden harekatı sevk ve idare ediyordu. Adalara en yakın gemi bizim gemi olduğundan bir yandan HS Polemistis ve HS Pirpolitisin markajından kurtulmaya çalışıyor, bir yandan da hedefimiz olan ve kilitlendiğimiz HS Temistoklesin elimizden kaçmasını önlemeye çalışıyorduk. Hepimizin adrenalin seviyesi doruktaydı. Karışık ama çok güçlü duygular içinde teker teker görevlerimize odaklanmıştık.
Göbekli Yunan komandosuna güldük
Gece görüş dürbünü ile kayalıklara baktığımızda daha büyük olanında 3-4 tane wetsuit (balıkadam) giysili adam gördük. Birisi göbekliydi ve oradan oraya zıplıyordu çok güldük. Yunan komandosu ve birkaç keçi daha olduğunu, daha küçük olanda da sadece birkaç tane keçi olduğunu gördük. Bu bilgiyi Görev Grubu Komutanına aktardık. O da sürekli olarak Ankara ile, doğrudan rahmetli Emekli Oramiral Güven Erkaya ile konuşuyordu. Saat 00:30 gibi SATların 01:30da kayalıklara çıkmaları emredildi.
Düşen helikopterde öldüler heykellerini diktiler
Kardak krizi sırasında düşen Yunan helikopterinde bulunan Hristodulos Karathanasis, Panayotis Vlahakos ve Hektor Yialopsosun büstleri, Kilimli Adasının meydanında... Üç askerin büstüne, Kilimlili bir ihtiyar denizci ile torununu askerlere saygı gösterisinde bulunurken betimleyen heykelleri eşlik ediyor.