Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çalışmada hedef kitle olarak asgari ücret ve altında geliri olanlar ile herhangi bir gelirden yoksun olanlar seçildi. Anket, 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında, hane halkı büyüklüğü 4 ve üzeri olan 173 kişinin katılımıyla online yapıldı.
Ankete katılanların yüzde 80’i borçlu
Söz konusu dönemde 4 kişilik bir ailenin temel gıda gereksiniminin karşılanması için açlık sınırı 3 bin 267 lira, barınma, sağlık, gıda, bakım ihtiyaçları için gerekli asgari yoksulluk sınırı ise 11 bin 186 lira olarak tespit edildi.
Katılımcıların yüzde 80’inin borçlu olduğu ankete göre, 2020 yılında OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 3.3 iken Türkiye’de yüzde 20.6 oldu.
Aylık 2 kilo ve üzeri tavuk tüketenlerin oranı yüzde 18.5 iken pandemi sürecinde yüzde 4’e, balık tüketenlerin oranı yüzde 10.4’ten yüzde 2.9’a düştü.
Katılımcıların yüzde 16.8’i pandemi öncesinde düzenli olarak aylık kırmızı et tüketmediklerini belirtirken, bu oran pandemide 2 kat artışla yüzde 31.2 ‘ye yükseldi. Katılımcıların yüzde 68’i pandemi öncesi yumurtayı günlük tüketirken, bu oran yüzde 44’e düştü. Yumurtayı haftada bir tüketenlerin oranı ise yüzde 13.3’ten yüzde 21.4’e çıktı.
Mercimek, makarna, bulgur, şehriye ve pirinç temel besin gıdaları oldu
Katılımcıların yüzde 43’ü pandemi öncesinde aylık 1 litreden fazla ayçiçeği yağı tüketirken bu oran pandemide yüzde 32’ye düştü. Aylık yarım litreden az ayçiçeği yağı kullandığını veya hiç kullanmadığını belirtenlerin oranı da yüzde 27’den yüzde 39’a yükseldi.
Yoksulların en az yüzde 84’ü haftada bir veya daha fazla makarna, yüzde 75’i bulgur tüketti. Katılımcıların yüzde 11.5’i kuru fasulyeyi, yüzde 8.7’si nohutu aylık düzenli tüketemediklerini söyledi. Kuru fasulyeyi ayda bir tüketenlerin oranı pandemi öncesi yüzde 13.3 iken pandemide yüzde 19.5’e çıktı.
Mercimek, makarna, bulgur, şehriye ve pirinç temel besin gıdaları oldu.
Araştırmada şu öneriler sıralandı:
Temel besinde ithalattan vazgeçilerek, yerli üretim artırılmalı, öncelik şirketlere değil halka verilmeli, yoksulların insanca yaşaması için temel besinlerde sübvansiyon uygulanmalı. Asgari ücret açlık sınırının üzerine çıkarılmalı, hiçbir kesinti yapılmamalı. Kısa çalışma, işsizlik maaşı, nakdi ücret desteği çalışılan dönemle eşit olsun. İşsiz yoksullara hanedeki kişi sayısına göre nakdi ücret desteği sağlansın; elektrik, su, doğalgaz bedelsiz verilsin. Çocuklu hanelere ek desteklemeler yapılsın.
Kovid-19 kaynaklı ölümlerin oranı iki kat daha fazla...
İşte İstanbul'da açık olacak pazar yerleri
Düzenli kan bağışı, kalp krizi ve kanser riskini azaltıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.