Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankaların mevduat faiz oranları oldukça değişken. Fakat bireysel tasarruf sahiplerinin önemli bir kısmı kendileri için en avantajlı olan mevduat faiz ürünlerini tercih edebilmek için yeterli araştırmayı yapmıyor.
CNBC’nin haberinde Bankrate’in Baş Finans Analisti Greg McBride, “Çok az insan, rekabetçi getiri ortamına rağmen, tasarruflarından güçlü getiriler elde edebiliyor” uyarısında bulundu. Habere göre mevduat getirilerini artırmak için uygulanabilecek üç adım bulunuyor.
1. İnternet hesabı açın
McBride, çoğu insanın birikimlerini yıllarca aynı hesapta bıraktıkları veya sadece yeterli miktarda tasarruf ayırmadıkları için rekabetçi oranlar elde edemediklerini belirtiyor. Finans uzmanı birçok insanın gün içerisinde internette saatlerce vakit geçirdiğini ancak paralarını yüksek getirili bir hesaba park etmekte başarısız olduğunu söyledi:
“İnternet hesabı açmak sadece 15 dakika alır.”
Finans uzmanı asgari depozito veya internet bakiyesi gerektirmeyen yüksek getirili ve her yerden ulaşılabilen ve devlet kurumları tarafından sigortalanan hesapların bulunduğuna dikkat çekti. İnternet üzerinden açılabilecek vadeli hesapların “gerçek anlamda herkes için” olduğunu belirtiyor.
Acil durum tasarrufu dışındaki yatırımları dışında birikimleri olanlarsa tasarruflarını sınırlamak zorunda değiller. Mevduat sertifikaları, tahviller veya para piyasası fonları gibi alternatifler de McBride’a göre cazip getiriler sunan güvenli seçenekler arasında
2. Paranızı takip edin
Finans uzmanına göre paranız için bir yer bulduktan sonra bile, doğru yeri tuttuğunuzdan emin olmanız gerekiyor:
“Tekrar kontrol etmek ve bankanızın hala en rekabetçi fırsatları verip vermediğini görmek araştırmaya değer."
Bankaların birbirleriyle olan rekabeti sürekli devam ettiğinden daha sonraki süreçte daha iyi bir oran sunan bankalarla anlaşma imkanı yakalanabilir. Ancak McBride dikkat etmeyenlerin bu fırsatı kaçıracağını söylüyor.
3. Paranızın güvende olduğundan emin olun
ABD’deki en son bankacılık krizi Federal Mevduat Sigortaları Kurumu’nu (FDIC) bir kez daha gündeme getirdi. Bunun iyi de bir sebebi var. Zira 1930 yılındaki kuruluşundan beridir hiçbir mevduat sahibi bir finansal kurumun iflas etmesi nedeniyle sigortalı fonlarını kaybetmedi.
FDIC banka başına her mevduat sahibi için 250.000 dolarlık varlığı güvencesi altına alır. McBride bu sebeple FDIC logosunun bulunduğu bankalara ve internet sitelerine başvurulması gerektiğini belirtiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Türkiye’de ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF), FDIC’nin ABD’de yaptığı işi yapıyor. Tıpkı ABD’de FDIC’nin koyduğu 250 bin dolar limiti gibi TMSF’nin de koyduğu bir mevduat garantisi limiti bulunuyor. Buna göre her bir kredi kuruluşunda her bir kişiye ait mevduat hesaplarının 400.000 TL'ye kadar olan kısmına TMSF güvencesi veriliyor.
Bankalardaki paralar ne kadar güvende?
Charlie Munger: Spekülatif hisseler bağımlılık yapıyor
Credit Suisse son düşen domino taşı olmayabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.