Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi sürecinin başında kiracılar metropolleri terk etmesin diye kiraları belirgin şekilde düşüren ev sahipleri, salgının etkileri azalmaya başlayınca kiraları pandemi öncesi seviyelerin dahi üzerine çekmişti. FED’in rekor faiz artırımlarıyla biraz olsun hızını kaybeden ABD konut piyasasında kiralar hala yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu durumdan en çok zarar gören ise iş hayatına atılmak üzere olan ya da kariyerine yeni başlamış Z kuşağı gençleri oluyor.
Z kuşağı için kiralar gerçekten de çok yüksek seyrediyor. Bank of America’nın yayınladığı rapor da benzer bir tespitte bulunuyor: “Yüksek kiralar en çok genç nesillerin canını sıkıyor.”
Kiralar ilk kez 5 bin doları aştı
Fortune’dan Christine Mui’nin haberine göre, Salı günü yayınlanan rapor, Temmuz ayında kira ücretleri ortalamasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında arttığını gösteriyor. Tek yatak odalı bir dairenin ortalama fiyatı bu yaz yaptığı yeni zirvelerle Temmuz ayında ortalama 1.450 doları buluyor. ABD merkezli emlak şirketi Zumper’a göre ülkenin en büyük şehri olan New York’ta ortalama kira Haziran ayında ilk kez 5 bin doları aştı.
Ancak konut piyasasında yaşanan kira enflasyonu her kuşağı eşit şekilde etkilemiyor ve kimse yükselen fiyatlardan Z kuşağı kadar mağdur değil. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1996 yılı sonrası doğanlar, geçen Temmuz ayından bu yana ortalama kira bedellerinde yüzde 16’lık bir artışla karşılaşıyor. Bank of America verilerine göre bu oran, 1946-1964 yılları arasında doğan nüfusu nitelemek için kullanılan ‘baby boomers’ nesli için ise sadece yüzde 3’lük bir artışa karşılık geliyor. Bank of America raporunda, “Genç tüketiciler, yüksek kira enflasyonu nedeniyle köşeye sıkışıyor” diye belirtiliyor.
Y ve X kuşakları daha az etkileniyor
Pandemi sürecinin başlarında ev sahipleri, kiracıların metropolleri terk etmemesi için önemli düzeyde indirime gitmişti. O dönem yapılan sözleşmelerin 2021 yılında sona ermesiyle birlikte birçok ev sahibi kira bedellerini aniden bir kez daha artırdı. Bu artışlar sonrası özellikle bazı bölgelerde kiralar pandemi öncesi dönemin iki katından da yüksek seviyelere geldi.
Genç kuşak bu artışlardan büyük darbe alırken, kira artışları aynı kuşak içinde dahi farklılık gösterebiliyor. Z kuşağına nazaran yaşça daha büyük olan Y kuşağı için de yüksek kiralar acı verici oluyor. Bank of America raporuna göre, genç Y kuşağının ortalama kira ödemesi geçen yıla göre yüzde 11 oranında artarken görece yaşça daha büyük olan Y kuşağı için ise bu oran yüzde 7 olarak gerçekleşiyor. Bank of America’ya göre X kuşağı için ise bu oran yüzde 5 olarak gerçekleşiyor.
Haftalık değil günlük ücret
Z kuşağının kendini paraya bu denli bağlı hissetmesinin sürpriz olmadığı bu rakamlardan da anlaşılıyor. Gençlerin yüzde 61 gibi yüksek orana sahip büyük bir kesimi, ücretlerini haftada iki kez almak yerine günlük olarak almak istediklerini söylüyor. Nesiller arası ilişkilere odaklanan araştırmalar yapan ABD merkezli Center for Generational Kinetics raporuna göre, bu durum genel olarak maaştan maaşa yaşayan çalışanlara has bir uygulama.
Yükselen kira enflasyonu Z kuşağının neredeyse üçte birini apartman dışı aramalara yönlendiriyor. Finans şirketi Credit Karma’nın Haziran ayında yayınladığı bir ankete göre ise Z kuşağının yaklaşık yüzde 29’u aileleriyle birlikte yaşamaya ‘uzun vadeli bir konut çözümü’ olarak bakıyor. Z kuşağının bu radikal yaklaşımları şaşırtıcı olmaktan uzak çünkü kiralar yeni işe başlayan birinin karşılayabileceği seviyelerin çok üzerinde seyrediyor.
Z kuşağının ofise dönmek için tek şartı var: Yüksek maaş
Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden daha zengin ve milliyetçi
Z Kuşağı ile ilgili çarpıcı araştırma: Tükenmişlik hissi!
Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor
Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok zor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.