Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Faiz oranlarındaki yükseliş kredili mevduat hesabı (KMH)'yi engellemeye yetmedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son haftalık raporuna göre, bireysel kredili mevduat hesapları 22 Mart haftasında 202.85 milyar liraya çıkarak rekor seviyeye çıktı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) istatistikleri ayrıca, şubat ayında kredi kartı nakit çekimlerinin zirveye ulaştığını ortaya çıkardı.
Nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında tarihi zirve
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası’nın bu ay başında faiz oranlarını yüzde 5’e yükselttiği kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesapları kullanımı tarihi zirvelerinde seyrediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerine göre 22 Mart haftasından bireysel kredili mevduat hesaplarının kullanımı 202 milyar 850 milyon lira ile rekor kırdı. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre de kredi kartından nakit çekim şubatta 121 milyar 255,75 milyon lira ile rekor kırdı. Şubatta kredi kartından nakit çekim geçen yıl şubatın yüzde 133,24 üzerine çıktı.
Geçen yılın aynı haftasına göre artış yüzde 70
BDDK haftalık verilerine göre 22 Mart haftasında hem bireysel hem de tüzel kişilerin kredili mevduat hesapları kullanımında artış devam etti. Oysa Merkez Bankası 6 Mart’ta bu kanaldan nakit çekimin faiz oranının yüzde 5’e yükseltmişti. BDDK haftalık verilerine göre 22 Mart haftasında bireysel kredili mevduat hesapları 15 Mart haftasına göre yüzde 7,1 artarak 202 milyar 850 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın aynı haftasına göre ise artış yüzde 70 olarak hesaplandı. Tüzel kişilerin kredili mevduat hesabı artışı ise daha düşük seviyede. Özellikle 8 Mart haftasından sonra yavaşlama dikkat çekici. 22 Mart haftasında tüzel kişilerin kredili mevduat hesabı artışı bir önceki haftaya göre sadece yüzde 0,22 olurken geçen yılın aynı haftasına göre artış da yüzde 30,6 oldu.
2023 yılının ilk iki ayını ikiye katladı
BKM verilerine göre mart başında faizi yüzde 5’e çıkarılan kredi kartından nakit çekim yılın ilk iki ayında 237.4 milyar liraya yükseldi. Geçen yılın iki ayındaki 109.1 milyar liraya göre yüzde 117,4 artış yaşandı. İki aydaki nakit çekim geçen yılın ilk çeyreğindeki 182 milyar 896 milyon lirayı da geride bırakmayı başardı. Kredi kartından nakit çekim hazirandaki ilk politika faizi artışı sonrasında sert gerilerken temmuz ayından bu yana ise aralıksız yükselişini devam ettiriyor.
BDDK haftalık verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 22 Mart itibarıyla 49 milyar 167 milyon lira artış gösterdi. Toplam kredi hacmi 12 trilyon 661 milyar 755 milyon liradan 12 trilyon 710 milyar 921,5 milyon liraya çıktı. Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil geçen hafta 34 milyar 399,5 milyon lira azalarak 15 trilyon 507 milyar 166 milyon liraya geriledi. Tüketici kredilerinin tutarı, 22 Mart itibarıyla 17 milyar 564 milyon lira artışla 1 trilyon 611 milyar 805 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 442 milyar 549 milyon lirası konut, 92 milyar 847 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 76 milyar 409 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 615,4 milyon lira artarak 1 trilyon 574 milyar 662 milyon liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 0,9 artışla 1 trilyon 322 milyar 226 milyon liraya yükseldi. Bireysel kredi kartı alacaklarının 588 milyar 892 milyon lirasını taksitli, 733 milyar 335 milyon lirasını taksitsiz borçlar oluşturdu.
Kredi faizlerinde 22 yılın zirvesi
Ticari kredi faizleri döviz kredisine talebi patlattı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.