BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYüksek faiz talimatın önüne geçti----

Yüksek faiz talimatın önüne geçti

Yüksek faiz talimatın önüne geçti
17 Haziran 2013 - 10:47 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan'ın “mevduatları kamu bankalarına kaydırın” talebi üzerine özel bankalar faiz silahını çekti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta pazar günü Ankara’ya gelişinde yaptığı, “mevduatların kamu bankalarına kaydırılmasına” ilişkin mesajının ardından başlatılan, mevduatların kamu bankalarına kaydırılmasına ilişkin kampanyanın tutmadığı bugün Taraf gazetesinde haber olarak yayınlandı.  Haberde, "Özel bankaların, “ek faiz silahını” çekmesi üzerine, mudiler hesaplarını kamu bankalarını transfer etmeme kararı aldı. Bu durum da kampanyanın başarısız olmasına yol açtı" denildi.  Haberde şu ayrıntılara yer verildi:
İlk gün hareketlenmeBaşbakan Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta sonu yaptığı, “mevduatları kamu bankalarına kaydırın” açıklamasının bir haftalık bilançosu netleşti. Taraf’ın, BDDK ve kamu bankaları kaynaklarından edindiği bilgiye göre, açıklamanın ardından haftanın ilk gününde, kredi kartı iptalleri ve bazı mevduatların çekilişi konusunda hareketlilik yaşandı. Özellikle, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını “örtülü talimat” olarak algılayan bazı kamu kurumları ve AKP’ye yakın işadamları mevduatlarını, kamu bankalarına kaydırma konusunda talepte bulundu. Ancak bu talepler, özel bankaların faiz atağı ile yarım kaldı.
Tezgâh altı Faiz uygulamasına geçildiMevduat kaçışını önlemek için harekete geçen özel bankalar, tezgâh altı faiz uygulamasına geçti. Bankalar, yüksek mevduatı olan mudilerine, yüzde 7.5’a kadar faiz teklifinde bulundu. Bu çerçevede, bir haftalık süreçte tezgâh altında mevduat faizleri yüzde 6 ile yüzde 7.5 arasında değişti. Bu da, mudilerin, mevduatları transfer etme kararını gözden geçirmelerine yol açtı.
Ne kadar transfer yapıldı?
GEZİ Parkı Eylemleri’ne tepki olarak yapılan mevduat transferi tam olarak bilinmiyor. Ancak, mudilerin, mevduatını tepki olarak bir başka kamu bankasına kaydırdığına yönelik ifadeleri baz alınarak yapılan tahmine göre, bir haftalık süreçte 40-50 milyon liralık bir mevduatın transfer edildiği belirlendi. Bankacılık yetkilileri, bankalar arasında mevduat transferin tamamının, tepki transferi olmadığını hatırlatarak, bazı mudilerin kredi ve diğer avantajlar nedeniyle bir başka bankaya transfer olduğunu kaydettiler. Yetkiler, bu kapsamdaki transferlerin her dönem yapıldığına dikkat çektiler.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Barkın Paker18 Haziran 2013 13:54

    Rekabet açısından bakarsak bu söylem gerçekse kesinlikle rekabete aykırıdır. Bunun devlet eliyle bir kampanyaya dönüştürülmesinin yanlış olduğunu özellikle belirtmek isterim.