Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 79,60 ile rekor seviyede. Bu yüksek enflasyon ortamında şişen fiyatlar borsada işlem gören şirketlerde kâr patlamasına yol açtı.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, "Borsa İstanbul'da işlem gören 429 şirketin yılın ikinci çeyreğinde elde ettikleri toplam net kâr, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 286 artışla 200 milyar TL'yi aştı. Böylelikle borsa şirketlerinin 6 aylık toplam kârı geçen yıla göre yüzde 220.5 artış gösterek 316.5 milyar TL oldu."
Sermaye piyasaları analisti Yunus Kaya'nın hazırladığı rapora göre yılın ikinci çeyreğinde 51 şirketin ise net zarar açıkladığı gözleniyor. Sektör bazında incelendiğinde ikinci çeyrekte elde edilen toplam kârın 111 milyar TL'sinin (yüzde 55.5) mali sektörlerden geldiği görülüyor. Buna göre borsada işlem gören 42 holdingin toplam kârı (39 milyar TL) yüzde 508 artarken, 12 bankanın kârı (69.7 milyar TL) ise yüzde 499 artış gösterdi. Hizmet sektöründe özellikle ulaştırma ile elektrikte ve ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklıklarında (GYO) ise kârlar adeta coştu.
GYO'LAR COŞTU, İNŞAAT ÇÖKTÜ
Borsada işlem göre 35 GYO'unun ikinci çeyrekte net kârı (9.5 milyar TL) geçen yıla göre yüzde 1.682 artış gösterdi. Sanayi, madencilik, bilişim sektörleri ise kâr artışında yavaş kaldı. Bosada işlem gören 12 inşaatçı şirket ise 4 milyar TL zarar gösterdi. Böylece borsadaki inşaat şirketlerinin ikinci çeyrek net kârlarında geçen yıla göre yüzde 306 düşüş görüldü.
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, şirketlerin sattığı mal ve hizmetlerin piyasa fiyatları yüksek enflasyon nedeniyle çok arttığı için gelir tablosunda satış hasılatının da tutar olarak arttığını belirtti. Yüksek enflasyon dönemlerinde enflasyon muhasebesi düzeltmeleri yapılmadığında gerçek kâr rakamlarının görünmediğini söyleyen Öztürk, sanayi endeksinde özsermaye kârlılığının, 2. çeyrekte yüzde 32'ye yükseldiğini ancak borsadaki sanayi şirketlerinin özsermaye ortalama kârlılıklarının enflasyonun altında olduğunu söyledi.
Borsada beş göstergeye göre durum
Bankaların yükselişi son bir ayda yüzde 40'ı aştı
KRİZ BAHANE KARLAR ŞAHANE...TÜKETİCİLERİN GÜCÜ ADINA HYMEN HYMEN.....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.