Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya ekonomisinin bir numaralı mücadele konusu olan yüksek enflasyon, geleceğe yönelik öngörülerin de olumsuz olmasına yol açıyor. Başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ekonomide yüksek enflasyona karşı açılan savaşın eninde sonunda bir resesyona neden olmasından endişe ediliyor. Gelişmiş ekonomiler arasında enflasyondan en çok yara alacağını düşünen ülke ise İngiltere.
The Guardian’dan Richard Partington ve Phillip Inman’ın haberine göre, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, yüksek enflasyonun kısa vadede yavaşlayacağı görüşüne katılmıyor. Bunda petrol fiyatlarında devam eden yükselişin büyük rolü olduğunu belirten Bailey, yüksek enflasyonun beklenenden uzun süreceği noktasında uyarıda bulunuyor. Bailey, İngilizlerin mevcut enerji krizi esnasında diğer büyük ekonomilerden daha şiddetli bir enflasyon krizine maruz kalabileceğinin artık beklenen bir durum olması gerektiğinin altını çiziyor.
Enflasyon çok daha uzun sürecek
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Portekiz’de dünyanın farklı merkez bankası yöneticilerinin bir araya geldiği bir konferansta konuşan Bailey, İngiltere’de enflasyonun beklenenden çok daha yüksek olduğunu ve artan petrol ve gaz fiyatlarının hanehalkı faturalarını yeni zirvelere taşıması nedeniyle tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini söyledi. Bailey, enflasyonu düşürmekte kararlı ve faiz oranlarını agresif şekilde artırmak için Merkez Bankası’nın gücünü kullanmaya hazır olduğunu ancak yıl sonuna doğru fiyat artışının yavaşlaması halinde agresif bir faiz artışının gerekli olmayabileceğini belirtti.
İngiltere’de ekonomik büyümede gözlenen yavaşlama işaretleri, sert önlemler almak için yeterli verileri sağlıyor olabilir.
İstikrarlı günler geride kaldı
İngiltere ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha erken ve daha fazla zayıfladığı tespitinde bulunan Bailey, daha yapacak çok işleri olduğunu ve bunun sadece Faiz artırımından ibaret olmayabileceğini sözlerine ekledi.
Bailey’nin açıklamaları, dünyanın önde gelen merkez bankası yöneticilerinin pandemi sürecinde dizginlenmeyen yüksek enflasyonun uzun bir süre devam edebileceği uyarısıyla da örtüşüyor. FED ve Avrupa Merkez Bankası başkanları, 1990’lardan bu yana gelişmiş ekonomilerde devam eden düşük ve istikrarlı enflasyon döneminin art arda gelen ekonomik şokların ardından tekrar yaşanmasının şimdilik pek mümkün olmadığını belirtiyor. Düşük enflasyon ortamına geri dönüleceğini sanmadığını söyleyen Avrupa Merkez Başkanı Lagarde da pandemi süreci, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların bu durumun asıl nedenleri olduğunun altını çizdi.
50 baz puanlık faiz artışı olasılıklar dahilinde
Bailey, şirketlerin iş gücü anlamında arz sıkıntısı yaşadığı İngiltere’de pandemi sürecinin olumsuz anlamda yapısal birçok miras bıraktığını söylerken, bunun da enflasyonu tetikleyecek bir sorun olarak önlerinde durduğunu belirtti. Bailey, enflasyonla mücadele için gerekirse sert önlemler alınması gerektiğini söyledi. İngiltere’de ekonomik büyümede gözlenen yavaşlama işaretlerinin sert önlemler almak için yeterli verileri sağlıyor olabileceğinin altını çizen Bailey, Ağustos ayında gerçekleştirecekleri toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan artırma seçeneğini ise dışlamadığını ifade etti.
Fransa'da enflasyon yükselişini sürdürdü
İngiltere'de iş dünyası güveni 15 ayın dibinde
ECB'nin faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.