BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYüksek enflasyon en çok İngiltere’yi vuracak----

Yüksek enflasyon en çok İngiltere’yi vuracak

Yüksek enflasyon en çok İngiltere’yi vuracak
30 Haziran 2022 - 16:05 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, İngiltere’nin diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla daha yüksek bir enflasyonla karşı karşıya kalacağını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisinin bir numaralı mücadele konusu olan yüksek enflasyon, geleceğe yönelik öngörülerin de olumsuz olmasına yol açıyor. Başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ekonomide yüksek enflasyona karşı açılan savaşın eninde sonunda bir resesyona neden olmasından endişe ediliyor. Gelişmiş ekonomiler arasında enflasyondan en çok yara alacağını düşünen ülke ise İngiltere.

The Guardian’dan Richard Partington ve Phillip Inman’ın haberine göre, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, yüksek enflasyonun kısa vadede yavaşlayacağı görüşüne katılmıyor. Bunda petrol fiyatlarında devam eden yükselişin büyük rolü olduğunu belirten Bailey, yüksek enflasyonun beklenenden uzun süreceği noktasında uyarıda bulunuyor. Bailey, İngilizlerin mevcut enerji krizi esnasında diğer büyük ekonomilerden daha şiddetli bir enflasyon krizine maruz kalabileceğinin artık beklenen bir durum olması gerektiğinin altını çiziyor.

Enflasyon çok daha uzun sürecek

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Portekiz’de dünyanın farklı merkez bankası yöneticilerinin bir araya geldiği bir konferansta konuşan Bailey, İngiltere’de enflasyonun beklenenden çok daha yüksek olduğunu ve artan petrol ve gaz fiyatlarının hanehalkı faturalarını yeni zirvelere taşıması nedeniyle tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini söyledi. Bailey, enflasyonu düşürmekte kararlı ve faiz oranlarını agresif şekilde artırmak için Merkez Bankası’nın gücünü kullanmaya hazır olduğunu ancak yıl sonuna doğru fiyat artışının yavaşlaması halinde agresif bir faiz artışının gerekli olmayabileceğini belirtti.

İngiltere’de ekonomik büyümede gözlenen yavaşlama işaretleri, sert önlemler almak için yeterli verileri sağlıyor olabilir.

İstikrarlı günler geride kaldı

İngiltere ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha erken ve daha fazla zayıfladığı tespitinde bulunan Bailey, daha yapacak çok işleri olduğunu ve bunun sadece Faiz artırımından ibaret olmayabileceğini sözlerine ekledi.

Bailey’nin açıklamaları, dünyanın önde gelen merkez bankası yöneticilerinin pandemi sürecinde dizginlenmeyen yüksek enflasyonun uzun bir süre devam edebileceği uyarısıyla da örtüşüyor. FED ve Avrupa Merkez Bankası başkanları, 1990’lardan bu yana gelişmiş ekonomilerde devam eden düşük ve istikrarlı enflasyon döneminin art arda gelen ekonomik şokların ardından tekrar yaşanmasının şimdilik pek mümkün olmadığını belirtiyor. Düşük enflasyon ortamına geri dönüleceğini sanmadığını söyleyen Avrupa Merkez Başkanı Lagarde da pandemi süreci, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların bu durumun asıl nedenleri olduğunun altını çizdi.

50 baz puanlık faiz artışı olasılıklar dahilinde

Bailey, şirketlerin iş gücü anlamında arz sıkıntısı yaşadığı İngiltere’de pandemi sürecinin olumsuz anlamda yapısal birçok miras bıraktığını söylerken, bunun da enflasyonu tetikleyecek bir sorun olarak önlerinde durduğunu belirtti. Bailey, enflasyonla mücadele için gerekirse sert önlemler alınması gerektiğini söyledi. İngiltere’de ekonomik büyümede gözlenen yavaşlama işaretlerinin sert önlemler almak için yeterli verileri sağlıyor olabileceğinin altını çizen Bailey, Ağustos ayında gerçekleştirecekleri toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan artırma seçeneğini ise dışlamadığını ifade etti.

Fransa'da enflasyon yükselişini sürdürdü

 

İngiltere'de iş dünyası güveni 15 ayın dibinde

 

ECB'nin faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)