Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Artan viral enfeksiyonlar ve çok çeşitli virüslerin dolaşımda olması nedeniyle yoğun bakımlarda doluluk sorunu yaşanıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, doluluk oranlarının yüzde 100'ü bulduğunu kaydederek, planlı ameliyatların da bu nedenle ertelendiği ya da iptal edilmek zorunda kalındığı yönünde sahadaki meslektaşlarından geri bildirimler aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Utku, "Şu anda özellikle İstanbul'da çok daha belirgin olmak üzere Türkiye'nin genelinde yoğun bakım yatakları dolu olduğunu sahadan öğreniyoruz. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bu konuda aksiyon almış durumdalar. Geçen hafta İstanbul'da yoğun bakımlar tek tek gezilerek mevcut olan durum tespiti yapıldı ve boş yatak durumu, mevcut olan hastaların profili ele alındı. Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibariyle. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz" dedi.
"KOVİD DÖNEMİNDEKİ GİBİ YENİ YATAKLAR AÇILIYOR"
Yoğun bakımlarda kullanılabilir yatak bakımını yapmayınca ameliyat sonrasında mutlaka yoğun bakım bakımı yapılması gereken için planlanan büyük ameliyatların da ya ertelenmesi ya da iptal edilmesinin sözkonusu olduğunu değiştirerek Prof. Dr. Açalım, uyumlu olalım şeklinde bir uygulama var.Karşılaştığımız viral şehir içi bir coğrafya gibi olanlar.Tek Kovid olan da var, influenza da, farklı virüsler de ya da bunların birarada olduğu hasta grupları da var; ama çok gerçekten alışmadığımız bulgularla izlerken ya da alıştığımızın gösterdiğinin değiştiği, bazılarının çok baskı olduğu farklı farklı sıcaklık tipleriyle karşılaşıyoruz." dedi.
"YOĞUN BAKIMLAR AÇISINDAN EN BÜYÜK SORUN YARATAN ZATÜRRELER"
Bu yıl yaşanan bu durumda havaların çok yumuşak gitmesinin de etkisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Utku, pandemi döneminin de etkisine değinerek, "Çok soğuk havalarda bizim kendi ayrıntılarımız, grup içinde olma rollerimiz azalıyor. Havalar biraz daha sıcak olduğunda çok daha yakın, serbest Özellikle pnömoni-zatürre ile kendini gösteren bir sıcaklık karışımıyla karşı kalıruz Yoğun bakım bakış açısı en büyük sorun yaratan zatürreler Nefes almada zorlanmalar, yoğun alevlenen, ateş, halsizlikle seyreden tipik olarak zatürre gibi karşıya geçerken hasta yoğun bakıma geliyor. yapısı Kovid döneminde bozuldu. -3 yıl Vatandaşımızın sağlık durumu sanki hiç rapor edilmemişla karşılaşmamış hale geri dönmüştü; sanki ömrüne dönmüş gibi oldu Sınırda olmayanlar yani ya çok küçükler ya da çok yaşlılar, kronik kronik ciddi bir şekilde ve pandemiye girişleriyle çıkışları arasında çok ciddi bir sağlık durumu farklı işte tam da bu hasta grubu şu dönemde hedefi olan hasta grubu." dedi.
"YATAK SAYISI YETERLİ AMA KULLANIMI VERİMLİ DEĞİL"
Yoğun bakımların akut ve ciddi sağlık sorunları olan kritik tedavilerin hızla, yapılması gereken yerlere da işaret eden Prof. Prof. Dr. kaynaklarından biri de hem ciddi derecede yaşlı hastamızda artış var; hem de onkolojik hasta grubunda bir artış var. Bu iki grup bir araya koyulduğunuzda zaten kapasitenin neredeyse geç saatlere kadar işgal edilmiş oluyor" diye konuştu.
''YÜZDE 20'Sİ GERÇEK YOĞUN BAKIM HASTASI DEĞİL''
Türk Yoğun Bakım Derneği olarak bu konuda bir çalışma yürüttüklerini de belirten Prof. Dr. 36-38 bin civarında bir yataktan tedavimizde, bunun yüzde 20'si binlerce yatak demek. Oysa şu an bizim kırılganlığı çözecek yatakların üstünde bir sayıdan bahsediyoruz. Bu hastaların dertlerine derman olacak farklı yapılanlar yok. Belki palyatif üniteleri, yine yabancı tarzda olan ara yoğun bakımlar gibi ya da hospis gibi, yani kendi başına hayatlar sürdüremeyecek ama akut tedavi de bakımsız hastalar bakılabilir yaygınlaşabilirse, yoğun bakımların üzerindeki bu yük bakımlarında, yoğun bakım yataklarını gerçekten hak eden kullanabilir olanaklarlı olabilir " artan miktarda noktaladı.
Üst solunum yolu hastalıklarının iyileşme süreci uzadı!
Uzman isimden 'mikoplazma enfeksiyonu' uyarısı: İşte ortaya çıkıyor...
Enfeksiyon alarmı: Grip mi, Kovid mi?
HAVALAR BATIDA DA SOĞUMAYA BAŞLADIĞINDAN MEVSİM ŞARTLARINA UYGUN GİYİNEMEYENLERİN HASTA OLMALARI KAÇINILMAZDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.