Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalarda yılın son döneminde dikkatler merkez bankalarına çevrilecek. Gedik Yatırım'dan Üzeyir Doğan Dünya'daki bugünkü yazısında yılın son döneminde jeopolitik gelişmelerden çok merkez bankalarına dikkat çekti. İşte Doğan'ın o yazısı:
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü sonlanan Fed toplantısı ile başlayan kritik takvim, perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı görüşme ve cuma günü gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısı ile devam etti. Cumartesi günü meclisin tezkere görüşmesi için olağanüstü toplantıya çağrılması, pazar günü Almanya seçimleri ve pazartesi günü ise Kuzey Irak bağımsızlık referandumu bu takvimde kendine yer bulan kritik gelişmelerdi. 28 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi, İdlib’e asker gönderimi, Kuzey Irak sınırında devam eden tatbikat bu süreçte bir çırpıda sayabileceğimiz ana başlıklar. Tüm bu gelişmeler, yılın son bölümüne girerken merkez bankalarının politika değişimlerini gözden kaçırmamalı. Jeopolitik gelişmeler oldukça ön planda olsa da yılın son bölümünde merkez bankalarının yeniden ön plana çıktığını göreceğiz. Fed’in bilanço küçültme operasyonlarını başlatıyor olması bununla birlikte 2017’nin geri kalanında bir faiz artışı olasılığını da masada bırakması şahin bir tutum olarak algılandı. Bilindiği üzere Avrupa Merkez Bankası da politikaları ile ilgili gözden geçirmeyi ekim toplantısında yapacağını duyurmuştu. Kanada ve İngiltere Merkez Bankaları da sıkılaştırıcı adımlar atmaya devam ediyor. Siyasi ve jeopolitik riskler gelişmiş ülkelerdeki ekonomik hedefleri sorgulatır hale getirmezse, kaynak ihtiyacı olan ülkeler için daha zor bir sürece giriliyor. Ancak bu geçişin oldukça yavaş bir tonda gerçekleşecek olmasının, bu ülkelerde ani çöküşlerin yaşanmasını engelleyeceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Türkiye özelinde baktığımızda yakın dönemde ABD ve Almanya ile ilişkiler ve Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmelerin etkilerini izliyoruz. Orta vadede ise merkez bankalarının alacağı aksiyonların şekillendireceği küresel akımdan etkileneceğimizi düşünüyoruz. Bu dönemde bugünün olmasa da aralık ayı ve sonrasında 2018’in ilk yarısı için en önemli hikayemiz düşen enflasyon ve bunun paralelinde düşen faizler olacak. Bu çıpadan uzaklaşmazsak merkez bankalarının sıkılaşmaya yönelik adımlarından daha az etkilenebiliriz. Aksi takdirde dışarıda sıkılaşma içeride artan enflasyon ekonominin çarklarını zorlayabilir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.