Garanti Bankası, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle, bu yıl 7'ncisi düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı.
Oyuncu/sunucu Emre Karayel'in sunumuyla İstanbul Conrad Otel'de düzenlenen ödül törenine kalabalık katılım oldu.
“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”, teknoloji alanındaki başarılı çalışmalarıyla jürinin hayranlığını kazanan, Vistek ISRA Vision Yapay Görme ve Otomasyon firmasının sahibi Feride Aytül Erçil oldu.
Ankara’dan Begüm Buğdaycı Açıkkol, nitelikli bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapan Kobay Deney Hayvanları Laboratuvarları’nın kurucusu olarak “Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci” seçildi.
Bursa’dan Aslıhan Yıldırım ve Nazlıgül Ünal, hızlı tüketim pazarındaki bir eksiklikten hareketle yarattıkları marka ve üretim hikayeleriyle “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” seçildiler.
Yarışmaya İstanbul’dan katılan Tülin Akın ise tarım alanındaki bir ihtiyacı fırsata çevirerek, internet üzerinde hayata geçirdiği iş modeli ve başarılı projeleriyle “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” unvanıyla ödüllendirildi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ödül töreninde şöyle konuştu: “Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ekonomilerin hızla yükselmesi, orta sınıfın giderek güçlenmesi, iletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi, bu sayede herkesin bilgiye kolayca erişebilmesi taşları yerinden oynatıyor.
Ekonomideki 'kadınlaşma' hareketi, değişim sürecinin dalga dalga yayılan en güçlü sonuçlarından biri olarak, etkisini pek çok alanda hissettiriyor. Ancak kadının gücünün arkasına alan ekonomiler hızla büyüyebiliyor, bu gücün artması için çalışan kurumlar güçlenebiliyor ve toplum tümü tarafından sahipleniliyor.
Kadınların ekonomiye katılımına katkıda bulunmayan ülkelerin, dünyanın sürdürülebilir büyük ekonomileri arasına girmesi mümkün görünmüyor. Kadının işgücüne katılımı bugün dünyada %40 iken, ülkemizde bu oranın % 29,6 olduğu görülüyor. Garanti, bu rakamın yukarı çıkması, kadınların ekonomiye katılımının artması amacıyla, Türkiye’nin kadınları ayrı bir segmentte değerlendiren ilk özel bankası olarak 2006’dan bu yana finansman, eğitim ve cesaretlendirme üzerine konumlandırdığı sürdürülebilir model çerçevesinde projeler üretiyor.
Bu kapsamda düzenlediğimiz yarışma, adaylara iş ağı kurma ve profesyonel ilişki geliştirme olanağı sunarken; henüz harekete geçmemiş olanlara ise ilham kaynağı oluyor. Bu yılki değerlendirme sürecinde karşılaştığımız hikayeler, yine projenin ne kadar doğru bir amaca hizmet ettiğini gösteriyor.
Garanti Bankası olarak, dünya çapındaki
finans kuruluşları ve bankalar tarafından örnek alınan öncü çalışmalarımızın, gelecekte de devam edeceğinin altını çizmek istiyorum. Başvuran, finale kalan ve kazanan tüm kadınları içtenlikle tebrik ediyorum.”
KADINLARIN İNOVASYON GÜCÜ VE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da “7 yıldır birbirinden ilham verici girişimcilik hikayeleri ile karşılaştık. Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar kurdukları işlerle kadın istihdamına ve ekonomik gelişmeye büyük katkı sunmaya devam ediyor. Binlerce başvuru ve dereceye giren birçok kadın girişimcinin başarı hikayesinde gözlemlediğimiz çok önemli özellikler var. İnovasyon gücü, ekonomik değere yaşam standartlarını yükseltme hedefini ekleyen yaratıcılık, sadece kârlılık değil toplumun geneline yayılacak bir faydayı gözeten bakış açıları ile kadın girişimciler, bu yıl da bizlere yeni dünya düzeninde gelişimin itici gücü olacaklarını gösterdiler. Ülkemiz, ekonomimiz ve toplumumuz kadın girişimcilerin gücü ile büyümeye devam ediyor. KAGİDER olarak bu gelişimi destekliyor, kadın girişimcilerin yaratıcı ve dönüştürücü enerjisine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
KADIN GİRİŞİMCİ ORANI YÜZDE 6
Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’deki kadın girişimci sayısındaki son duruma ve büyüme hızına, bardağın dolu ya da boş tarafından bakarak değerlendirme yapmak mümkün… Ben dolu tarafından bakıyorum. Türkiye’de şu anda 120 bin civarında kadın girişimci var. Şirketlerin yüzde 90’ının son 20 yılda kurulduğunu düşünürsek… Alınan mesafe önemlidir. Genelde olduğu gibi batıyla, özellikle ABD ile kıyaslamak yanlıştır. ABD’de 1972’de bile 402 bin kadın girişimci vardı. 1980 gelmeden 1 milyonu aşmıştı. Şimdi 13 milyona yakın sahibi kadın olan işletme var. Toplam küçük işletmelerdeki payı ise yüzde 30. Bizde henüz yüzde 6’larda. Bunun ekonomideki gelişimin ve ekosistemin desteklediği bir süreç olduğunu unutmadan elimizdeki rakamların kıymetini bilelim. Rakamlarımız parlak değil ama trend ve oluşan ekosistem umut verici. 1980’lerin sonunda gazeteciliğe başlamış ve o yıllarda kendi işini kurmuş girişimciyle ender karşılaşan biri olarak çok umutlu olduğumu söylemek isterim.”