Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanlığı ve TİM verilerine göre Ocak ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 oranında artarak 17 milyar 593 milyon dolar oldu. İthalat ise aynı döneme göre yüzde 55,2 artışla 28 milyar 32 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçlara göre ithalatın ihracatı karşılama oranı bir önceki yıl Ocak ayında yüzde 83 düzeyindeyken, 2022’nin ilk ayında yüzde 62,8’e geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,3 puan geriledi. Aylık bazda dış ticaret açığı da 10 milyar 439 milyon dolar düzeyinde oluştu. İthalat artışında doğalgaz ithalatının etkili olduğu belirtildi. Bu arada Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Ukrayna ziyaretinde, Türkiye ile Ukrayna arasında yeni nesil serbest ticaret anlaşması imzalanacağını açıkladı.
Ocak ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Ticaret Bakanlığı bülteni verilerine göre, yüksek dış ticaret açığı hammadde ithalatındaki yükselişten kaynaklandı. Ocak ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde hammadde ithalatı yüzde 70,7 artarak, 23 milyar 519 milyon dolar düzeyinde oluştu. İthalatın yüzde 84’ü hammadde ithalatından oluştu. Yatırım ve sermaye malları ithalatı yüzde 10,2 oranında arttı. Tüketim malları ithalatı ise yüzde 1,7 oranında düştü. Aynı grupta ihracata bakıldığında, hammadde ihracatı Ocak 2022’de yüzde 22,3 artarken, tüketim malları ihracatı yüzde 9,2; yatırım malları ihracatı yüzde 18,9 oranında arttı.
Bölgesel olarak bakıldığında, ana ihracat pazarı AB ülkelerine ihracat ocak ayında yüzde 13,7 oranında artarak 7 milyar 325 milyon dolar, diğer Avrupa ülkelerine yüzde 18,6 oranında artarak 2 milyar 232 milyon dolar oldu. Yakın ve Ortadoğu ülkelerine yüzde 7,4 artışla 2 milyar 994 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, İngiltere ve Irak olarak sıralandı. İthalatta ise ilk 5 ülke, Rusya, ABD, Çin, Almanya ve İtalya oldu. Rusya’dan ithalat Ocak ayında yüzde 149,8 oranında artarak 4 milyar 564 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. ABD’den ithalat ise yüzde 328,6 oranında artışla 3 milyar 109 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Mehmet Muş: Ukrayna ile STA imzalanıyor, 2022 daha çetin olacak
Ticaret Bakanlığı ve TİM verilerine göre Ocak ayı dış ticaret verilerini açıklayan Mehmet Muş yaptığı değerlendirmede ihracat açısından 2022’nin 2021’e göre daha çetin şartlar taşıdığını söyledi.
Türkiye’nin salgın koşullarına rağmen 2021’de başarılı bir ihracat performansı gösterdiğini belirterek, ekonomik planlardan daha yukarıda, 250 milyar dolar olarak koydukları ihracat hedefini aşmak istediklerini vurguladı. Dış ticarette ve müteahhitlikte yaşanan teminat sıkıntılarını aşmak üzere kurulan İhracatı Geliştirme şirketinin Mart ayı başında kurulacağını söyleyen Mehmet Muş, ihracatı geliştirmek amacıyla yeni stratejiler üzerinde durduklarını kaydetti.
Bölgesel gerilimleri risk unsuru olarak sayan Mehmet Muş, “Bölgemizdeki ülkeler arasındaki gerilimler mevcut sorunları körüklemektedir. Biz bölgesel huzur ve refahın yolunun ticaretin geliştirilmesinden geçtiğini iyi biliyoruz” dedi.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki dış ticaret hacminin 2021’de yüzde 59 oranında arttığını ve 7,1 milyar dolara ulaştığını belirten Mehmet Muş, “Bu noktada iki ülke cumhurbaşkanı arasında belirlenen 10 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çok önemli adım atıyoruz. Ukrayna ile yarın yeni nesil serbest ticaret anlaşmasını imzalayacağız” dedi.
2022 Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı % 17 artışla 17.6 milyar dolar, ithalatı ise % 55 artışla 28 milyar dolar. 10.4 milyar dolar açık. Bütün yapılanlar boşa gidip, hayat pahalılığını vatandaşın boynuna astıkları ile kalacak. Çok yazık, biz halk olarak buna müstahakmıyız? Galiba evet.
Bir İngiliz atasözünde olduğu gibi “ hem karnım doysun, hem de kekim yerinde dursun” olmaz. Enflasyona etkisi sebebiyle kurları bir müddet stabil tutabilirsiniz. Ancak Türk lirası cinsinden maliyet artışları başlayınca ihracat sıkıntıya düşüyor. Mevcut kurlar ihracatçıyı memnun etmiyor. Bu durum da dış dengeyi bozuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.