Yıldız: TANAP’ın temeli 17 Mart günü atılacak
Kars’taki temel atma törenine devlet başkanları katılacak
Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) imzalar atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, projenin temelinin 17 Mart'ta devlet başkanlarının bulunacağı bir törende Kars'ta atılacağını duyurdu.
Bakan Yıldız, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve BP arasındaki TANAP ortaklar anlaşması törenine katıldı. Törende TANAP projesi ile ilgili yaptığı konuşmada Yıldız, ‘’TANAP projesi çevreye herhangi bir zarar vermeden gerçekleştirilecek bir projedir. Batı standartlarının hemen hemen uygulanacağı bir projedir. Biz bunu 17 Mart’ta devlet başkanlarının da bulunmasıyla onlarında teşrifi ile beraber 17 Aralık’tan 17 Mart’a kadar süren bir süreç içerisinde Kars’ta önümüzdeki Salı günü bu temeli atmış olacağız. ‘’ dedi.
Törenin ardından Yıldız, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Rusya ile görüşülen Türk Akımı projesinin TANAP'a rakip olup olamayacağının sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin kabiliyetlerinin birçok projeyi aynı anda gerçekleştirmeye yönelik olduğunu belirterek şunları kaydetti:
‘’Güney akımda önemli bir gelişme oldu ve Aralık ayında Bulgaristan’ın Güney akımın geçişi ile alakalı iznini durdurduğunu açıklamasından sonra Sayın Putin’in Türkiye’ye ziyareti ile beraber bu projenin Trakya’dan geçip geçilmeyeceğini bize sordu. Biz yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda AB’nin her ne kadar enerji şartı açılmıyor olsa da bununla beraber pozitif tutumumuzu değiştirmediğimizi ve bu projeye sıcak baktığımızı söylemiştik.
Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını düşünürsek ortağı olduğumuz TANAP ile şu anda müsaade ettiğimiz Türk akımı arasında herhangi bir orta ve uzun vade de rekabet söz konusu değildir. Biz TANAP'ın ortağıyız, yüzde 30 hissemiz var. Aynı şekilde Şah Deniz'de 468 kilometrekarelik bir alanda da hisselerimizi arttırdık. O yüzden TANAP bizim elimizde büyüyor, öz varlığımızdır. Onunla alakalı rekabet oluşturma gibi bir siyasetimiz olmaz.’’
NABUCCO PROJESİ İLE KAYBEDEN KUZEY AVRUPA ÜLKELERİ
TANAP' tan önce planlanan Nabucco Projesinin gerçekleştirilememesinin nedeninin sorulması üzerine Yıldız, kaybedenin Türkiye değil Kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu söyledi.
Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in Türkiye ziyareti sırasında enerji konusunu görüştükleri belirterek şöyle devam etti:
‘’Macaristan’ın Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden doğalgaz almak istediklerini söylediler. Nabucco ile ilgili yorumlarımızda Nabucco da talep var ama doğalgaz kaynağı yok denmişti. Türkiye üzerinden geçecek olan 1800 km’lik boru hattı için gayretlerini en üstü düzeyde tuttu. Projenin adının Nabucco olup olmaması Türkiye’den geçecek boru hattının fiili durumunu değiştirmiyor. Burada kaybeden Türkiye değildir. Kazanan Türkiye’dir. Ama Nabucco’nun gerçekleşmemesi ile alakalı kaybeden Kuzey Avrupa ülkeleri olmuştur. Özellikle Bulgaristan, Romanya Macaristan ve Avusturya hattından Almanya’ya kadar giden doğalgaz onlar için bir çeşitlendirme ve kaynak elde etme ile alakalı bir kayıptır. Dün bu gazın tedariki ile alakalı detaylıca konuşuldu. Macaristan’ın bu manada istekli olduğundan bahsedildi. Sayın Macaristan Cumhurbaşkanı’nın da bundan sonra gelişmelerin yine beraberce takip edelim dediği bir süreci yaşadık. ‘’