<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYeşil enerjiye geçişin faturası yılda 4 trilyon dolar----

Yeşil enerjiye geçişin faturası yılda 4 trilyon dolar

Yeşil enerjiye geçişin faturası yılda 4 trilyon dolar
22 Nisan 2024 - 16:02 www.finansingundemi.com

Enerji geçişi son dönemde finans dünyasının en çok tartıştığı konular arasında. BlackRock’ın konuyla ilgili araştırmasına göre küresel çapta enerji geçişi için yılda 4 trilyon dolar harcanması gerekecek

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock 2030’ların ortalarına kadar yeşil enerjiye geçiş için yıllık bazda 4 trilyon dolar gerekeceğini hesapladı. BlackRock özellikle Asya-Pasifik (APAC) bölgesinde daha fazla kamu-özel sektör ortaklığı gerektiği çağrısında bulundu.

CNBC’nin haberine göre söz konusu tahminler BlackRock’ın düşük karbona geçişin nasıl sonuçlanacağını ve portföyler üzerindeki etkisinin ne olacağını analiz ettiği “Yatırım Endüstrisi Geçiş Senaryosu” raporuna dayanıyor.

4 trilyon dolarlık rakam, yıllık 2 trilyon dolarlık önceki beklentilerin iki katı. BlackRock'ın APAC Alternatif Strateji ve Sermaye Piyasaları Başkanı Michael Dennis'e göre bu tablo hem kamu hem de özel sektör sermayesinde artış gerektirecek.

Singapur’un yıllık Ecosperity Week etkinliğinde konuşan Dennis, “APAC gerçekten enerji yatırım fırsatının merkezinde yer alıyor ve bunu hem gelişmiş pazarlarda hem de gelişmekte olan pazarlarda birçok alanda görebiliyoruz” dedi.

Gerekli sermaye mevcut mu?

BlackRock tarafından derlenen verilere göre, 2004 yılında 33 milyar dolar olan yeşil enerji geçişiyle ilgili projelere geçen yıl 1,8 trilyon dolar ve bugüne kadar yaklaşık 19 trilyon dolar yatırım yapıldı.

BlackRock’ın altyapı, hedge fonları ve özel sermaye işletmeleri de dahil olmak üzere bölgedeki alternatif işletmelerinden sorumlu olan Dennis, “Mevcut büyüme oranı ve yatırılan sermaye miktarı doğru yönde” dedi.

Dennis, “Bununla birlikte, yatırımlar büyümüş olsa da 2030 yılına kadar ihtiyacımız olan yere ulaşmak için hala 18 trilyon dolarlık boşluğumuz var” uyarısında bulundu.

Sermaye açığı farklı risk sınıflarında kendini gösterebiliyor. Bu temel enerji altyapısına yapılan düşük riskli yatırımlardan, geç aşama risk sermayesi ve özel sermaye gibi daha yüksek riskli girişimlere kadar görülebiliyor. Dennis’e göre ihtiyacı karşılayacak fonlar da dışarıda bir yerlerde.

BlackRock'ın geçen yıl 200 kurumsal yatırımcıyla yaptığı bir anket, yatırımcıların %56'sının önümüzdeki 1 ila 3 yıl içinde enerji geçiş yatırımlarına tahsislerini artırmayı planladığını ve %46'sının aynı dönemde enerji geçişi etrafında gezinmenin en önemli yatırım önceliği olduğunu söylediğini ortaya koydu.

Bununla birlikte, yatırımların özel sektör ve kamu pazarlarında hayata geçirilmesi, "hükümet eylemleri, şirketler ve kamu ortaklıkları arasında uyum" gerektirecek.

Kamu politikası açısından, ABD'de Ağustos 2022'de imzalanan Enflasyon Azaltma Yasası gibi yasalar, sera gazı azaltma projelerine harcanmak üzere milyarlarca kamu fonunu harekete geçirmeyi başardı.

"Bunun ötesinde, enerji fiyatlandırması ve enerji piyasalarının serbestleştirilmesi konusunda politika değişikliği görmemiz gerekiyor" diyen Dennis, gelişmekte olan piyasalarda ihtiyaç duyulan sermayenin yaklaşık %60'ının özel sektörden gelmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

BlackRock, karma finansı, özellikle gelişmekte olan pazarlar arasında bir başka önemli yatırım faktörü olarak tanımlıyor. OECD'ye göre, karma finansman, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik ek finansmanı harekete geçirmek için kalkınma fonlarının stratejik kullanımı olarak tanımlanmaktadır.

Dennis, "Karma finansman, yalnızca projelerin ilk aşaması için değil, aynı zamanda yeşil varlıkları mevcut portföy yapıları içinde yatırım yapılabilir hale getirmek için de gerçekten kritik öneme sahip" dedi ve daha geniş sermaye piyasalarından trilyonlarca fon elde edilmesine yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

BlackRock'a göre, dünyanın yeşil finansman hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyulan diğer faktörler arasında ekosistemin farklı alanlarında daha iyi yeteneklerin yetiştirilmesi ve yeşil proje yatırımları için risk çerçevelerinin değiştirilmesi yer alıyor.

TBMM’de gündem yoğun! Enerji teklifi görüşülecek

 

Enerji sektörü teknoloji yatırımlarını sürdürmeye kararlı

 

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde rekor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)