Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yurtdışında dolandırıcılık vakasına maruz kalan Türk turistleri korumak için harekete geçti. Satın aldığı ürün ya da hizmet için fazla para ödediğini öğrenen, aldığı eşya kalitesiz çıkan her turist Türkiye ile birlikte 36 ülkenin dahil olduğu Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı'na (ICPEN) ait econsumer.gov internet sitesine bireysel başvuruda bulunarak mağduriyetlerini dile getirecek. Türkiye'den yapılan başvuruların takibini ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütecek. Haklılığı ispat edilen vatandaşı dolandıran firmaya yaptırım uygulanarak alınan ürünlerin iadesi sağlanacak. Türkiye'nin kısa bir süre önce geçtiği uygulamaya şimdiye kadar Türkiye'den 10'a yakın başvuru olurken, bunların büyük bölümünü hediyelik eşya ve taksi ücreti dolandırıcılığı oluşturdu. Bir kişi ise romantik ilişki dolandırıcılığa maruz kaldığı iddiası ile başvuruda bulundu.
ACENTELERİN OPERASYONU
Gümrük Bakanlığı, ayrıca son yıllarda ülkelerinin siyasi kararları çerçevesinde Türkiye'ye gelen turist sayısını düşürmeye çalışan uluslararası acenteler ve turizm örgütlerinin yürüttükleri algı operasyonlarına yönelik karşı atağa geçti. Bir yandan Türkiye'yi güvenliksiz bir ülke gibi göstermeye çalışan bir yandan da Türk esnafının turistleri dolandırdığını ileri süren acentelere cevap kendi ülkelerinde yaşanan hukuksuzlar gösterilerek verilecek. Bakanlık yürüttüğü çalışmayla hem Türk turistleri yurtdışında da korumayı hem de Türkiye'ye gelen turistlerin şikâyetlerini alarak talepler doğrultusunda çalışma yapmayı planlıyor.
İNTERNETTEN BAŞVURU
ICPEN ağına birkaç yıl önce geçen Türkiye, buradaki etkinliğini daha da artırma kararı aldı. Sınır ötesi sorunlara ilişkin bilgi paylaşımı yaparak ve yasa uygulayıcı kuruluşlar arasında küresel işbirliğini teşvik ederek dünya genelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumayı amaçlayan sistemde 36 ülkenin tüketicinin korunması kuruluşları veya yasa uygulayıcı kuruluşları yer alıyor. Söz konusu ülkelerin ilgili kuruluşları da ortak kullanılan econsumer. gov'da yer alıyor. Econsumer. gov üzerinden uluslararası dolandırıcılık vakaları için bildirimde bulunulabilirken, dolandırıcılıkla mücadele konusunda atılabilecek adımlara ilişkin bilgiler de edinilebiliyor. Toplanan şikâyetler, dünya genelinde tüketicinin korunması kuruluşlarının eğilimleri tespit etmesine ve uluslararası dolandırıcılığın önlenmesinde beraberce çalışmasına imkân da tanıyor.
İSPATLAYANIN MAĞDURİYETİ KISA SÜREDE GİDERİLECEK
Türkiye'den yapılan şikâyetlerin takibini Gümrük Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü yapıyor. İspatlanması halinde Türk turistlerin mağduriyetini gidermek için ilgili ülke kuruluşları ile iletişime geçerek kişilerin zararlarının tanzim edilmesini talep edebiliyor. IPCEN ağına üye ülkeler: ABD, Avustralya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, İsviçre, Şili, Kosta Rika, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, İspanya, Estonya, Finlandiya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kenya, Kore, Litvanya, Letonya, Meksika, Zambiya, Nijerya, Hollanda, Norveç, Yeni Zelanda, Filipinler, Polonya, Surinam, İsveç ve Türkiye.
Barış Şimşek/Sabah
Siz, yerlituristi önce içerideki eşkiyalardan koruyun.Konya Tuzgölü'nde yaşananları dün endişeyle izledik.Orası benim yol güzergahım.Bir daha tövbe yakınından bile geçmem.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.