Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de yerli iş insanlarının yurt dışına yatırım ivmesinin devam ettiği görülüyor.
Türkiye'den yurt dışına giden yatırımlar Nisan 2018 itibariyle 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun karşısında yurt dışına giden yatırımların, yurt dışından Türkiye'ye gelen yatırımlara oranının da (ODI/FDI) geçen yılın aynı ayına göre arttığı görüldü. Geçen yılın aynı dönemine göre söz konusu oranda 3,1 puanlık bir artış olduğu izlendi.
Bu oranda 2017 yılı Ocak-Nisan ortalaması ile 2018 yılının aynı dönemini kıyaslandığında 2018 yılında ilk dört aylık ortalamanın 2017 yılına kıyasla 4,8 puan daha yukarıda olduğu dikkat çekti.
ODI/FDI oranı alt dönemler itibarıyla incelendiğinde, 2002-2007 dönemindeki azalan trendin, 2008-2018 döneminde yön değiştirerek artışa geçtiği görüldü. Söz konusu oranın bu dönemlerdeki ortalamasına bakıldığında 2002-2007 döneminde gerçekleşen yüzde 15,7’lik seviyenin, 2008-2018 döneminde yüzde 25,1’e, 2012-2018 döneminde ise yüzde 30,7’ye yükseldiği
izlendi.
TEPAV'ın bu konudaki değerlendirmelerine göre, son yıllarda ODI/FDI oranında gerçekleşen bu yükseliş, bir yandan Türkiye’nin doğrudan yatırımlar için cazibesini kaybetmeye başladığını gösterirken, bir yandan da yurt içindeki yerleşiklerin yurt dışındaki fırsatları daha yakından takip etmeye başladığına işaret etti.
Vakfın değerlendirmesinde şu ifadeler öne çıktı: "Yakın dönem (2012-2018) ortalamasının uzun dönem (2002-2018) ortalamasının yaklaşık 8,9 yüzde puan üzerinde olması, bu göstergeyi dikkatle izlemeye devam etmemiz gerektiğini de ortaya koymaktadır.
Türkiye’nin bu iki dönemdeki büyüme performansı, doğrudan yatırımlardaki trend değişikliğinin açıklayıcı nedenlerinden biri olabilir. 2002-2007 döneminde yüzde 7,1 olan ortalama büyüme oranının, 2008-2016 döneminde yüzde 4,8’e gerilemesi ve aynı zamanda bu dönemlerdeki büyüme oynaklığı katsayısının da 1,7’den 4,5’e çıkması, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancıları tedirgin etmiş gibi görünmektedir." (Business HT)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.