Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük enerji ve mühendislik şirketlerinden bazıları, küresel enerji sisteminde 2040 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için elini taşın altına soktu. Şirketler sektörün gereken esnekliği sağlaması konusunda uzun süreli enerji depolama teknolojilerine 3 trilyon dolarlık yatırım için güçlerini birleştirdi.
Financial Times’ın haberine göre Perşembe günü itibariyle BP, Siemens Energy ve Bill Gates'in yatırım şirketi Breakthrough Energy Ventures’ün de aralarında bulunduğu 25 üyeyle Uzun Ömürlü Enerji Depolama Konseyi (LDES) kuruldu. Yatırım konseyi küresel elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10'unu işaret eden için 1,5-2,5 terawatt kapasiteli enerji depolarının 2040 yılına kadar kurulabileceğini öngörüyor.
İngiltere borsasında listelenen Ceres Power'ın Baş Yöneticisi ve konseyin kurucu üyelerinden Phil Caldwell Financial Times'a verdiği demeçte, "Uzun ömürlü depolama alanları, insanların net sıfır karbon geleceğini elde etmek için gerçekten kavramaları gereken bir sonraki konudur" dedi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, petrol ve gaz yakıtlı elektrik santralleri, elektrik talebindeki artışlara ve azalmalara yanıt verecek biçimde üretim artırabilir veya azaltabilirler. Ancak güneş ve rüzgar enerjisi gün ışığına ve hava koşullarına bağımlıdır. Bu da gelecekte şebekelerdeki talebi dengelemek için uygun maliyetli yenilenebilir enerji depolama alanlarına ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.
LDES Konseyi’ne göre son beş yılda depolama teknolojisi sağlayıcılarına yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Ancak Konsey küresel enerji sektörünün 2040'a kadar karbonsuzlaşabilmesi için 2025'e kadar 50 milyar dolar maliyetle en az 1 terawatt saatlik uzun süreli depolama yapılması gerektiği belirtiliyor.
Günümüzde temiz enerjinin uzun ömürlü enerji depolanması teknolojilerinin ana kaynağı hidro pompalardır. Söz konusu teknolojide su daha düşük bir yükseklikteki rezervuardan daha yüksekteki bir rezervuara itilir ve daha sonra serbest bırakılır. Bu sayede ihtiyaç duyulduğunda temiz enerji üretilir.
Grup üyeleri tarafından farklı gelişim aşamaları altında yer alan diğer teknolojiler arasında elektrokimyasal akış, hibrit piller ve erimiş tuz gibi malzemelerin ısıtıldığı termal işlemler yer alıyor. Ceres Power ise hidrojen biçiminde enerji depolayacak bir kimyasal sistem geliştiriyor.
Caldwell LDES girişimiyle ilgili açıklamasında, “Bu konsey teknolojiler konusunda tarafsız kalıyor. Tek bir çözüm bulunmuyor ancak her ne pahasına olursa olsun enerji depolaması gelecekte ihtiyaç haline gelecek” ifadelerine yer verdi.
Habere göre depolama çözümlerinin karbona etkisi geniş çaplı bir şekilde hissedilecek. Şu anki talebin 85-140 terawatt saatlik yenilenebilir enerji depoları ile dengelenmesi ve fosil yakıt talebinin yerini alması halinde dünya yılda 2,3 milyar tonluk karbondioksit emisyonundan kurtulmuş olacak. LDES Konseyi, bu rakamın küresel enerji sektörünün mevcut toplam emisyonlarının yüzde 15'ine eşdeğer olduğunu belirtti.
Konsey, üyeler arasında fikir paylaşımının yanı sıra, belirli uygulamalar için belirli enerji depolama çözümlerinin dağıtımı konusunda hükümetlere ve şebeke operatörlerine rehberlik etmeyi de amaçlıyor. Konseyin diğer üyeler arasında ABD'nin New York Enerji Otoritesi, madencilik şirketi Rio Tinto ve endüstriyel hizmetler şirketi Baker Hughes da yer alıyor.
Önümüzdeki 12 ay içinde ilk büyük ölçekli hidrojen sistemlerini sergilemeyi amaçlayan Ceres'in Baş Teknoloji Sorumlusu Mark Selby, "Geçişin maliyetini azaltmak için büyük bir fırsat var, çünkü bu teknoloji sınıfına girmezseniz diğer tüm çözümler çok daha pahalıya mal olacaktır" dedi.
İklim kriziyle ilgili az bilinen beş şaşırtıcı gerçek
Elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin standartlar belirlendi
Çalışmalara 10 bin kişi katılıyor: 20 milyon fidanla yeşillenecek!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.