BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYeni Zelanda'da ürün fiyatları sert yükselişte----

Yeni Zelanda'da ürün fiyatları sert yükselişte

Yeni Zelanda'da ürün fiyatları sert yükselişte
04 Eylül 2024 - 08:09 www.finansgundem.com

Ortadoğu'da yaşanan politik sıkıntılar nedeniyle ihracatının çoğunluğu Asya kıtasına olan Yeni Zelanda'nın ticaret rakamları etkilenmeye devam ediyor. Ülkede ürün fiyatları yıllık bazda yüzde 14 ile son 2,5 yılın en yüksek artış hızına işaret ediyor.

Yeni Zelanda'da ürün fiyatlarında son 6 ayın en yüksek artışı yaşandı.

Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ) tarafından açıklanan ANZ ürün fiyatları endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı. Böylece şubat ayında görülen yüzde 3,5 artışın ardından en hızlı yukarı hareket kaydedildi.

Açıklamada, "Ortadoğu'daki devam eden gerginlikler nedeniyle gemiler Süveyş Kanalı'ndan kaçınmaya devam ettikçe ve Singapur Limanı'nda tıkanıklık meydana geldikçe küresel nakliye fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor." denildi.

Yeni Zelanda'nın ihracatının çoğunun Asya'ya gittiği, bunun da Ortadoğu'daki sorunlara doğrudan maruz kalınmasının sınırlı olduğu anlamına geldiği belirtilen açıklamada, "Ancak gemileri Singapur'a sokma ve boşaltmadaki gecikmelerden doğrudan etkileniyoruz. Kesintilerin birleşik etkisi, Yeni Zelanda'ya hizmet verebilecek daha az gemi olduğu ve ihracatçıların artık ürünü pazara sunmak için artan maliyetler bildirmeye başladığı anlamına geliyor." şeklinde görüş belirtildi.

Ürün fiyatları yıllık bazda %14,0 arttı. Bu oran son 2,5 yılın en yüksek artış hızına işaret ediyor.

Yeni Zelanda doları bazında ise ürün fiyatlarında aylık %1,5, yıllık %12,5 artış kaydedildi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'ndan <a href=faiz kararı" src="https://i.borsagundem.com/files/2024/8/14/1812372/1812372.jpg?v=1725426957" width="161" height="122" />Yeni Zelanda Merkez Bankası'ndan faiz kararı

 

Yeni Zelanda'da enflasyon beklentilerinde düşüş sürüyorYeni Zelanda'da enflasyon beklentilerinde düşüş sürüyor

 

Yeni Zelanda'da kredi kartı harcamalarında artışYeni Zelanda'da kredi kartı harcamalarında artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)