<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYeni yönetmelikte neler var?----

Yeni yönetmelikte neler var?

Yeni yönetmelikte neler var?
02 Ekim 2013 - 12:55 www.finansgundem.com

Lisans almadan elektrik üretimi yapmak isteyenlerin beklediği yönetmelik çıktı

Lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyenlerin dört gözle beklediği yönetmelik ve buna ilişkin uygulama tebliği çıktı. Yönetmeliğin çıkmasını bekleyen yeni başvuruların kabul süreci de böylece başlamış oldu.
Lisans alma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek gerçek ve tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasları belirleyen yönetmelik ve bunun uygulanmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı.
Şebekeye bağlanan çift yönlü sayaç takacak
Arz güvenliğinin sağlanması ve kayıp kaçağın düşürülmesi amacıyla lisans almadan belli bir kapasitenin altında elektrik üretiminin desteklenmesine ilişkin şartları belirleyen yönetmeliğe göre, şebekeye bağlı her bir lisanssız üretim tesisinin üretimini ve tüketimini ölçmek amacıyla çift yönlü sayaç takılması zorunlu olacak.
Dağıtıcı 10 yıl almak zorunda
İlgili şebeke işletmecisi, elde edilen verileri kaynak bazında bir araya getirerek, fatura dönemi bazında şebekeye verilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi miktarını belirleyerek, tedarik şirketine bildirecek. Lisanssız üretim tesislerinde ihtiyaç fazlası olarak belirlenen enerji miktarı, Yenilenebilir Enerji Kanunu’na ekli cetvelde kaynak bazında belirlenen fiyattan 10 yıl süreyle satın alınacak.
Başvuru ve izin süreci hızlanıyor
Yönetmelikle, lisanssız üretim yapmak isteyenlerin başvuru ve izin prosedürleri kolaylaştırıldı. İsteklilerin başvuru dosyalarını verirken, üretim izni alabilmeleri için gereken tüm gerekli izinlerin ve onayların en baştan alınması istenmeyecek. Bunun yerine, ilgili dağıtım şirketine başvuru yapıldıktan sonra da söz konusu belgeler hazırlanabilecek ve diğer süreçler işletilebilecek. Böylece herhangi bir kurum ya da kuruluş nezdinde işleyecek süreç, bir başka kurum ya da kuruluştan alınması gereken izni ya da onayı beklemeyecek. Bu sayede de lisanssız üretim tesisi kurmak isteyenler, sonuca daha çabuk gidebilecek.
Tesis ve haklar devredilebilecek
Enerji Günlüğü'nde yer alan bilgilere göre yönetmelik, lisanssız elektrik üretimine yatırım yapma isteğini kamçılayacak bir başka yenilik daha getiriyor. Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere göre, verilen lisanssız üretim hakları, ihtiyaç halinde başkalarına da devredilebilecek.  Örneğin, fabrika binasının çatısına güneşe dayalı lisanssız üretim tesisi kurdurtan bir girişimci, fabrikayı kapatmak ya da boşaltmak istediği zaman, bu tesisleri hak ve izinleriyle birlikte, binayı daha sonra kullanacak yeni bir kiracı ya da mülk sahibine devredebilecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)