Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kanada'daki bilim insanları kızıl şahinlerden gelen H5N1'in gelincikler arasında yayıldığını tespit etti.
İngiliz Daily Mail'de yer alan habere göre, bilim insanları, kuş gribinin gelinciklerde etkili bir şekilde yayıldığı ve bunun yeni bir pandemiye yol açabileceğini açıkladı.
İNSANLARA YAYILABİLİR Mİ?
Uzmanlar, patojenin (hastalık oluşturan her türlü organizma ve madde) insanlara yayılmaya bir adım daha yaklaştığını gösterdiğini iddia ederek bu keşfi çok endişe verici olarak nitelendirdi. Bunun, memelilerin hastalığı sadece bireysel olarak kapmakla kalmayıp başkalarına da yayabileceğini açıkça doğruladığı bilinen ilk çalışma olduğu belirtildi.
Ancak bazı uzmanlar, memeliden memeliye bulaşmayı kolaylaştıran virüs mutasyonlarının bu durumu değiştirebileceğinden endişe ediyor.
ENFEKTE KUŞLA YAKIN TEMASLA BULAŞIYOR
Bulaştığı kişilerin yüzde 50'sine yakınını öldüren H5N1'in bugüne dek dünya genelinde 900'den az insanı etkilediği kaydedildi.
H5N1 virüsü genellikle, ölü ya da canlı enfekte bir kuşla yakın temas yoluyla bulaşıyor. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan yeni bir araştırma, H5N1'in birden fazla memeli türünde ölümcül hastalığa yol açabileceğini ortaya koydu.
Kanadalı araştırmacılar, gelincikleri dört H5N1 türünden biriyle enfekte etti. Bilim insanları insanlara benzer bir solunum yapısına sahip oldukları için çalışmada gelincikleri tercih etti. Böylece uzmanlar, virüsün insanlarla nasıl etkileşime gireceği konusunda fikir sahibi olacaktı.
Makalede, enfekte bir kuştan izole edilen bir H5N1 türüyle doğrudan temasın, ölümcül sonuçlarla sonuçlandığı belirtildi. Bu durum, söz konusu türün daha yüksek derecede bulaşmaya izin veren belirli adaptasyonlar geliştirmiş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
"BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜK KİŞİLERDE TEHLİKELİ OLABİLİR" UYARISI!
Araştırmacılar, böyle bir türün insanlara sıçraması halinde sonuçların felaket olabileceği konusunda uyardı.
Bu türe karşı bağışıklık yok denecek kadar az olduğundan, sürekli bulaşma yeteneğine sahip bir H5N1 insanlara sıçradığında, bunun muhtemelen bağışıklığı düşük kişilerde yıkıcı bir sonuç doğurabileceği belirtildi.
İlaç endüstrisi danışmanı ve BioNiagara'nın kurucusu John Fulton, H5N1'in Covid'den 100 kat daha kötü bir tehdit oluşturabildiğini söyledi.
Fulton, sözlerine şöyle devam etti: "Bu keşif çok endişe vericidir ve hükümetler H5N1 kuş gribinin önlenmesi ve tedavisine yönelik aşı ve terapötikler için tüm yüksek potansiyelli üretim kapasitesini araştırarak ve derhal harekete geçmelidir." (Habertürk)
Kuş gribi mutasyona uğradı: Daha bulaşıcı ve ölümcül!
2 ilde kuş gribi alarmı: 6.5 milyon hayvan itlaf edildi!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.