Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, bankanın şu andaki defter değerinin 613 milyon lira olduğunu, Türkiye´de bankacılık lisansı konusu da düşünüldüğünde Eurobank EFG´nin hisse satışından sonra yeni ortaklık görüşmelerinde bunun üzerinden bir fiyatlama yapılacağını bildirdi.
Erten, Eurobank EFG´nin Türkiye´den çıkma kararına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eurobank EFG´nin Eurobank Tekfen´deki yüzde 70 hissesinin satışı için ön görüşmeler yaptığını açıkladığını hatırlattı.
Yunanistan´ın ikinci büyük bankası olan Eurobank EFG´nin gelecek teklifleri ve diğer stratejik opsiyonları değerlendirme kararı aldığını, bunun doğru ortak veya doğru fiyat oluşmazsa dahi satışın gerçekleşeceği anlamına gelmediğini ifade eden Erten, ancak şartlar sağlandığında satış söz konusu olacak gibi gözüktüğünü söyledi.
Mehmet Erten, Yunanistan´daki krize dikkati çekerek, Yunan hükümetinin, borçlanamadığı yerde veya borçlanma faizlerinin bu kadar yükseldiği bir yerde o şartlardan arınmasının mümkün olmadığını, bu durumun Yunan bankacılık sektörünü ister istemez zorladığını belirtti.
Bu zorlama karşısında Eurobank EFG´nin Türkiye gibi hızla büyüyen bir ülkede yeteri kadar destek sağlayamayacağını düşündüğü için Eurobank Tekfen´in önünü açmak adına böyle bir karar aldığının altını çizen Erten, Yunanistan veya Eurobank´ın Bulgaristan, Romanya, İtalya gibi ülkelerde satın aldığı bankaların genellikle oraların devlet bankaları olduğunu ve bankacılıktan ziyade bir hizmet grubu gibi çalışan, maaş ödeyen, emeklilere hizmet sunan kurum niteliği taşıdığını, dolayısıyla Yunanistan´ın oralara çok ciddi kaynaklar aktararak bu ülkelerdeki bankacılığı geliştirdiğini kaydetti.
Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Erten, ´´Şu anda bizim defter değerimiz 613 milyon lira... Yani öz kaynağımızın toplamı 613 milyon lira. Türkiye´de bankacılık lisansı konusunu da düşünürseniz (yeni ortaklık görüşmelerinde) bunun üzerinden bir fiyatlama yapılacaktır. Ama ´şudur, budur´ gibi benim bir şey söylemem doğru olmaz´´ dedi.
Türkiye´de Eurobank Tekfen´in, Tekfenbank´ın kendi ayakları üzerinde duran bir banka olduğunu vurgulayan Erten, ´´Yunanistan´da yaşanan durum, bundan sonra bütün iştirakleri için kendi ayakları üzerinde durma konusunu daha da vurgular hale geldi. Her banka kendi ayakları üzerinde, kendi yarattığı kaynaklar çerçevesinde büyüyecek. Ama biz zaten böyle hareket ediyorduk. Dolayısıyla yeni durum, bizim için çok büyük bir değişiklik getirmedi´´ yorumunu yaptı.
Şu anda kısa veya orta vadeli iş planlarını aynen devam ettirdiklerinin altını çizen Erten, ´´Biz gerek sermaye yapısı, gerek fonlama yapısı açısından kendi imkanları ve kendi ayakları üzerinde duran bir bankayız. Ortaklık değişikliği, yeni ortağın bu konudaki stratejilerini belirlemesiyle şekillenecektir. Çoğunluk hissesine sahip yeni bir ortak geldiği zaman, onun beklentileri Eurobank EFG´nin beklentilerinden farklı da olabilir. Bu ara dönemde faaliyetlerimizi aynen sürdüreceğiz. Bütçemizin ve iş planlarımızın gereği neyse bunları uygulayacağız´´ şeklinde konuştu.
´´(ORTAKLIK İÇİN TÜRKİYE´DEN) İLGİ DUYMADIM´´
Türkiye´deki bankacılık sektörünün hala birçok ülke yatırımcısının ilgisini çektiğini, yeni ortağın Körfez ülkelerinden de Avrupa ülkelerinden de olabileceğini ifade eden Erten, ´´Tek bir bölgeye has ilginin olduğunu düşünmüyorum. Bu sektör büyüyor ve büyümeye hazır bir sektör. Bankacılıkta
alınacak mesafe çok fazla. O bakımdan var olan ilgilerden biriyle somut bir noktaya gelinir diye düşünüyorum. Bana hep soruyorlar, ama ´Türkiye´de şu anda bankacılık yapmayıp bankacılığa girmek isteyen bir grup var mıdır?´ sorusunun cevabını bilmiyorum. Ben böyle bir ilgi duymadım. Bana sorarsanız bu, Türkiye dışından bir ortak olur diye düşünüyorum´´ diye konuştu.
Eurobank EFG´nin Eurobank Tekfen´e birtakım fonlama destekleri olduğunu, bunların çoğunun sermaye şeklinde gerçekleştiğini ve ciddi miktarda uzun vadeli kaynak sağladığını vurgulayan Erten, ´´Ama asıl Eurobank Tekfen kendi imkanlarıyla buradaki bilançosunu, ki 4 milyar liranın üzerinde bir bilançoya sahibiz, bugüne kadar getirmiştir. Ortaklarımızın desteği her zaman önemlidir.
Ama özellikle bir tek onlara dayanarak bankacılık yapmadığımızın da altını çizmek
isterim´´ yorumunu yaptı.
Banka olarak bu yıl bir veya iki şube daha açacaklarını, bu planlarında bir değişiklik yapmadıklarını belirten Erten, önümüzdeki yıl da 10 civarında şube açmayı planladıklarını ifade etti. Erten, ´´Yeni bir ortak geldiğinde onun bizim mevcut 5 yıllık planımızı aynen kabul edip veya değiştirerek yeni bir plan oluşturma, bunu uygulama talebi söz konusu olabilir. Biz şu anki konumumuzu ve
faaliyetimizi kesintisiz devam ettiriyoruz´´ dedi.
EUROBANK TEKFEN
Eurobank Tekfen, Tekfen Yatırım ve Finansman Bankası AŞ adıyla 1989 yılında kuruldu. 2001 yılında büyüme planlarını hayata geçirme ve birikimlerini ticari bankacılık alanına aktarma kararı alan banka, aynı yıl içinde orta ölçekli bir ticari banka olan Bank Ekspres´i bünyesine kattı.
2006 yılında ise Tekfen Grubu bankanın stratejik bir ortak ile yoluna devam etmesi konusunda karar aldı ve bu karara ilişkin çalışmaların sonucunda Yunanistan´ın ikinci büyük bankası olan Eurobank EFG ile anlaştı. Buna göre Eurobank EFG, Eurobank Tekfen´ın yüzde 70 hissesine sahip olurken, Tekfen Grubu yüzde 30´luk payla stratejik ortaklığını korudu.
23 Şubat 2007 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) verdiği onayla birlikte başlayan yasal süreç, 16 Mart 2007 tarihinde gerçekleşen hisse devriyle birlikte tamamlandı ve bankanın unvanı 11 Ocak 2008 tarihinde Eurobank Tekfen olarak değişti.
Eurobank EFG Grubu Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya, Türkiye, Polonya, Ukrayna, İngiltere, Lüksemburg pazarlarında varlık gösteriyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.