BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 49,54 -3,43 257.608.000.000,00
ALBRK 6,50 2,52 16.250.000.000,00
GARAN 102,80 -1,81 431.760.000.000,00
HALKB 19,68 -1,30 141.396.431.866,56
ICBCT 12,39 -0,48 10.655.400.000,00
ISCTR 10,66 -3,62 266.499.680.200,00
SKBNK 5,07 -1,93 12.675.000.000,00
TSKB 10,49 -1,78 29.372.000.000,00
VAKBN 20,40 -2,11 202.284.799.069,20
YKBNK 22,16 -3,57 187.186.656.453,44

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatYeni nesil sigortacılık başarılı olur----

Yeni nesil sigortacılık başarılı olur

Yeni nesil sigortacılık başarılı olur
14 Şubat 2011 - 12:36 www.finansingundemi.com

Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, sigortacıların yeni nesil sigortacılığı benimsediğini söyledi

Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, sigortacıların yeni nesil sigortacılığı benimsediğini belirterek sigortalıya daha az zaman ve para harcatan, daha iyi ürün sunabilen şirketlerin rekabette başarılı olacağını söylüyor.
Son trafik sigortaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) örneğinde olduğu gibi sigorta sektörünün yükünü artıran düzenlemeler ve sektörde belli branşlarda kıran kırana süren fiyat rekabeti sigorta şirketlerini de oldukça zorluyor. Şirket yöneticileri, son yaşanılan gelişmeler karşısında “Pazar payımızı nasıl koruyacağız?”, “Büyürken, kârdan gene mi fedakarlık edeceğiz?” sorularını da sıkça sormaya başladı. 
Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, sigorta şirketlerinin ayakta kalması ve rekabette bir adım öne geçmesinin sırrının, aslında “yeni nesil sigortacılığı” benimsemelerinde yattığını söylüyor. Bir başka deyişle sigortalıya daha az zaman ve daha az para harcatan, aynı zamanda da daha iyi ürün sunabilen şirketler şeytanın da bacağını kıracak.
Yeni dağıtım kanalı şart
Bul, yeni nesil sigortacılıkta alternatif dağıtım kanallarının da önemine dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde, Türk sigorta sektöründe acentelerin dominant dağıtım kanalı olmayı sürdüreceğini belirten Bul, “Satış kanalı olarak brokerler ve bankalar önemini sürdürecek. Ancak, bununla birlikte yeni dağıtım kanallarına da ihtiyaç var" diyor. 
Penetrasyonu artırmaya yönelik olarak Türkiye’de internet üzerinden poliçe satışlarının da artacağını vurgulayan Bul, bu noktada da İngiltere’deki “aggregator” kurumlarını örnek olarak veriyor. Bu da bir anlamda kasko, trafik, sağlık, konut sigortalarında sektördeki şirketlerin dahil olduğu bir platform. Buradan da tüketiciye kendi istediği ürünün, fiyat, teminat kapsam genişliği vb. bakımından en uygunu internet vasıtasıyla satılıyor. Bul’a göre, İngiltere pazarında yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan bu kurumların ortaya çıkış nedeni de “insanların bir yere gitmeden teknolojinin olanaklarından faydalanma ve finansal ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılama istekleri.” 
Bul, Türk sigorta sektöründe acentelerle bankalar arasında yaşandığı gibi dağıtım kanallarının da birbirleriyle mücadele etmesini anlamsız buluyor. Bul, alternatif dağıtım kanallarının didişmeyi bırakıp, hep birlikte 'bu pazarı nasıl büyütürüz' diye kafa yormalarının şart olduğunu vurguluyor. 
10 yıl çok parlak geçecek
Türk sigorta sektöründe önümüzdeki 10 yılın çok parlak geçeceğini ifade eden Bul, şunları söylüyor: "2020'de sektörde 29,5 milyar TL düzeyinde prim büyüklüğüne ulaşılacağını tahmin ediyorum. Bu da bugünkü prim üretimi rakamının yaklaşık 3 katı demek. Bu nedenle önümüzdeki 10 yıl sektörde büyüme potansiyeli çok yüksek. Otomotiv ve inşaat sektörleri de sigorta sektöründeki büyümeye destek verecek." Türk sigorta sektöründeki fiyat rekabeti konusundaki görüşlerini açıklayan Bul, "Sektörde hayat dışı branşta 36 şirket aynı havuzdan pay almaya çalışıyor. Bu nedenle fiyat rekabetinin olmaması diye bir şey olamaz. Fiyat rekabeti, sektörde konuşulacak en son şey olmalı. Şirketlerin öncelikle genişlemeyle ve pazarı büyütmeyle ilgilenmeleri gerektiğini düşünüyorum" diyor. 
Sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerinden yüzde 15 oranında kesinti yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) aktarılması konusundaki düzenleme ile ilgili görüşlerini dile getiren Bul, söz konusu kesintinin trafik sigortası poliçesi üzerine yüklenen bir nevi vergi gibi olduğunu söylüyor. Bul, "Sektörü büyütmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle sektör üzerine ilave yükler gelmemeli" diye konuşuyor. 
Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre de birçok meslek dalı için sorumluluk sigortası ihtiyacının artacağını belirten Bul, Zurich Sigorta’nın yönetici sorumluluk sigortası ürününe de beklentilerinin üzerinde bir talep olduğunu kaydediyor. 
Satın alma fırsatı izlenecek 
Zurich Sigorta ile ilgili bilgiler de veren Bul, sektörde hedeflerinin ilk 5 içinde yer almak olduğunu söylüyor. Bul, bu hedefe uygun olarak Zurich Sigorta'nın organik büyüme yanında inorganik büyüme yani şirket satın alma yoluyla büyüme fırsatlarını da takip edeceğine dikkat çekiyor. 
Türkiye'de hayat ve bireysel emeklilik sektöründe de faaliyet göstermek istediklerini ifade eden Bul, şunları söylüyor: "Hayat ve bireysel emeklilik sektöründe dağıtım kanalı çok önemli. Bugüne kadar banka dağıtım kanalı konusunda istediğimiz noktaya ulaşamadık. İyi bir dağıtım kanalı bulmamız halinde Türkiye'de hayat ve bireysel emeklilikte de faaliyet göstermek istiyoruz." 
Sigorta şirketleri çevre ülkelere açılmalı
Ertuğrul Bul, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Bosna Hersek, Arnavutluk vb. çevre ülkelerde sigortacılık faaliyetlerinde bulunmalarının gerekli olduğunu söylüyor. Bul, Türkiye'de penetrasyon oranının artması ve sigorta şirketlerinin çevre ülkelere açılım yapmasının, nihai tüketiciye de daha uygun maliyetli poliçe satabilme olanağı sağlayacağını vurguluyor. 
Surety Sigortası'nı Türkiye'ye getiriyor
Zurich Sigorta, gelişmiş ülkelerde yaygın "Surety Sigortası"nı Türkiye'ye getiriyor. Söz konusu sigorta, özellikle yurtdışındaki ülke devletleriyle iş yapan ve ilgili devletlerin teminat mektubu istediği Türk müteahhitlerine güvence sağlıyor. Bir örnekle konuyu açıklamak gerekirse, Türk müteahhitlerinin sözgelimi, Kuzey Afrika’daki yaptıkları işlerde bir kamu ihalesi ise ilgili devlet bir teminat mektubu istiyor. Teminat mektubunu verme konusunda Türk bankaları sorun yaşayabiliyor. Bu nedenle teminat mektubu yerine geçen “surety bond” adı verilen sigorta poliçesi verilerek, Türk müteahhitlerine güvence sağlanıyor. Grup olarak Türkiye’de bu konuda büyük bir pazar olduğunu düşündüklerini belirten Ertuğrul Bul, özellikle ABD hükümetiyle iş yapan Türk müteahhitlerine Zurich Sigorta'nın ürününü tavsiye ettiklerini söylüyor.
ALP SÜER / SİGORTALI

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)