<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYeni nesil bankalar ve finteklerin yükselişinin nedeni----

Yeni nesil bankalar ve finteklerin yükselişinin nedeni

Yeni nesil bankalar ve finteklerin yükselişinin nedeni
25 Ağustos 2021 - 17:58 www.finansingundemi.com

Yeni nesil bankalar ve fintek kredi kuruluşlarının yükselişini açık bankacılık devrimi tetikledi. Yeni nesil dijital bankalar yakın zamanda rekabetin çok daha yoğun olduğu bir dönem yaşayacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturalya’nın bankacılık ve finans alanı rekabetin çok daha yüksek olduğu bir sektöre dönüşmek üzere. Bu da tüketiciler için olumlu sonuçları beraberinde getirecek. Sektör 1 Temmuz günü açık bankacılık girişiminin birinci fazının yürürlüğe girmesiyle birlikte büyük bir adım atmış oldu.

Buna göre tüm finans kurumlarının tüketici verilerini erişime açması gerekecek. Bu da Bank of Queensland, ING Bank ve hatta PayPal’ın bile şimdi tüketici verilerini erişime açan dev bankaların arasında yer alması gerektiği anlamına geliyor. Yeni yönetmelik dahilinde bankacılık işlemleri, birikim hesapları ve kişisel kredi kartlarına yönelik veriler talep edildiği takdirde üçüncü parti kurumlarla paylaşılacak.

Dönüşen bankacılık sektörü

Açık bankacılık girişimi Avusturalya’da ilk kez 2019 yılında başlamış ve tüketicilerin bankacılık verileri üzerinde kontrol sahibi olması hedeflenmişti. Başlangıçtaki fikir banka müşterilerinin bankacılık ürünlerinde daha iyi koşulları bulabilmesine imkan tanımaktı. Bu şekilde tüketiciler ürünler ya da bankalar arasında daha kolay değişiklik ve geçiş yapabilecekti. Bu çerçevede bankaların tüketici verilerinin erişimini ve kontrolünü tüketicilere geri vermesi gerekiyor.

Bu şekilde tüketicilerin engelsiz bir şekilde bankacılık verilerini diğer hizmet sağlayıcılarla entegre edebilme imkanı oluştu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu hizmet sağlayıcılar arasında enerji tedarikçileri, telekom sağlayıcıları ya da mortgage kurumlar da yer alıyor. Açık bankacılık sistemiyle birlikte Avusturalya’nın bankacılık sektörü de canlandı. Uygulamanın başlamasından bu yana açık bankacılığa geçişin ardından fintek ve yeni nesil bankaların sayısında da önemli ölçüde bir yükseliş görüldü.

Banka dışı kredi kurumları pazar payı kazanıyor

Banka dışı kredi sektörü açık bankacılık uygulamasından en fazla faydayı gören alan oldu. Geçtiğimiz birkaç yılda yükselen sektör, geleneksel kredi kurumlarından pazar payı çaldı ve yeni yükselişler göstermeye devam etti. Stockhead’in haberine göre şimdi Avusturalya’da 600’ün üzerinde banka dışı kredi kurumu var. Bu kurumlar ise ülkedeki toplam kredi sağlayıcıların %7’sini oluşturuyor. Bu kurumlar geleneksel bankaların karşı karşıya kaldığı düzenleyicilerin sermaye yükümlülüklerine tabi tutulmuyor. Bu nedenle de çok daha hızlı faaliyet gösterebiliyor ve maliyetlerini düşük tutabiliyorlar.

Bu yeni nesil kurumlar aynı zamanda büyük bankaların yönelmek istemediği bazı segmentlere de başarıyla yöneldi. Örneğin taşıt kredileri alanında büyük bir başarı yakalandı.

Plenti Group, taşıt kredileri alanında uzmanlaşan bir yeni nesil kredi kurumu. Şirket Avusturalya pazarının %2’sini oluşturuyor. Geçtiğimiz çeyrekte şirket rekor seviyede yeni kredi başlangıcı açıkladı. Taşıt segmenti ise şirketin toplam kredilerinin yarısını oluşturdu. Wisr ise Avusturalya pazarında faaliyet gösteren bir bireysel kredi şirketi. Şirket ard arda gelen 19 çeyrekte kredi büyümesi gösterdi ve toplam kredilerinin miktarı 1 milyar dolara yaklaşıyor.

Delta varyantının ABD ekonomisine maliyeti

 

Pandemi küresel finansı kökünden değiştiriyor

 

Credit Suisse aşı olmayan personelin evden çalışmasını istedi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)