<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni küresel kriz: Kum kıtlığı----

Yeni küresel kriz: Kum kıtlığı

Yeni küresel kriz: Kum kıtlığı
08 Mart 2021 - 13:05 www.finansingundemi.com

Dünyanın giderek büyüyen bir kum kıtlığıyla karşı karşıya olduğu konusunda uyaran uzmanlar, artan bina yapımı, akıllı telefon ve diğer teknolojilere olan talebin artmasının, kum, çakıl ve ezilmiş kaya kıtlığını beraberinde getirdiğini belirtti.

İklim bilimci olan Pascal Peduzzi, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nda (UNEP) düşünce kuruluşu Chatham House'un ev sahipliği yaptığı yeni bir web seminerinde, "Sadece kumun her yerde olduğunu düşünüyorduk. Bu nedenle, kum kıtlığının başlayacağı hiç aklımıza gelmezdi. Ama dünyanın birçok bölgesinde bu durum görülmeye başlandı. Önümüzdeki on yıl içinde neler olabileceğini tahmin etmemiz gerekli. Çünkü ileriye bakmazsak, kum tedariği ve arazi planlamasıyla ilgili büyük sorunlarımız olacak” dedi.

AŞI ÜRETİMİ SÜRECİ GERİYE GÖTÜRDÜ

CNBC'nin haberine göre, aşıları, dünya çapında dağıtmak için milyarlarca flakon ve şırınga gerektiği göz önüne alındığında ise pandemi sırasında cam eksikliği özellikle endişe veriyor. Medikal cam endüstrisi 2020'de talebi henüz karşılamaya başladı, ancak salgın ve ardından gelen aşı üretimi süreci hızla geriye götürdü.

İtalyan flakon üreticisi Stevanato Group, Pharma Manufacturing'e verdiği demeçte, flakonlara yönelik küresel talebin önümüzdeki iki yıl içinde 2 milyar kadar artacağını söyledi.

"SEKTÖR REKABET RUHUNU BİR KENARA BIRAKIYOR"

Aşı uzmanı James Robinson, aşı 10 dozluk flakonlara yüklense bile pandemi için hala yüz milyonlarca flakonun gerekli olduğunu söyledi.

Dünya genelinde, sadece üç şirket (Corning, Schott ve Nipro Pharma Corporation) flakon ve şırıngalar için gerekli olan farmasötik cam tüplerin çoğunu üretiyor. Üç farmasötik cam şirketinin liderleri, küresel bir sağlık krizinin ortasında talebi karşılamak için birlikte çalıştıklarını söylüyor. Corning genel müdürü Brendan Mosher, Pharma Manufacturing'e yaptığı açıklamada, “Sektör, rekabet ruhunu bir kenara bırakıyor" dedi. "Herkesin bu mücadelede birlikte olduğu her zamankinden daha fazla hissettiriyor" ifadelerini kullandı.

Peduzzi, durum nedeniyle paniklemenin yardımcı olmayacağını ancak kumla ilgili algının değiştirmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Chatham House ise kum kaynaklarının yönetimini iyileştirme çabalarını 'düzensiz' olarak nitelendirdi. Bunun nedeni ise ülkeler arasında farklı jeolojik özellikler ve coğrafyadan kaynaklanıyor, aynı zamanda ham maddenin hangi sektörlere dağıtıldığı da büyük önem arz ediyor.

HER YIL İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 40 İLE 50 MİLYAR TON KUM KULLANILIYOR  

UNEP'e göre, sadece inşaat sektöründe her yıl yaklaşık 40 ile 50 milyar ton kum kullanılıyor. Bu, durum 20 yıl öncesine göre inşaat sektöründe kum kullanımının yüzde 300'lük bir artış meydana geldiği anlamına geliyor.

Öte yandan, çöller gezegenin üçte birini oluştururken, çöl pürüzsüz ve yuvarlak olduğundan inşaatta kullanılamıyor. Ayrıca batılı ülkeleri arka bahçelerinde bir kum madeni istemediğinden, çıkarma çabaları genellikle Hindistan ve Çin gibi yerlerde daha kırılgan ortamlara (nehirler, sahil şeridi ve deniz yatakları) odaklanıyor.

Halihazırda ekosistemleri üzerinde ciddi bir etkiye sahip ve talep, su ve rüzgarın kayaların aşınmasından kaynaklanan doğal ikmal oranını geride bırakmaya devam ederken, GRID artan çevresel ve sürdürülebilirlik sorunları konusunda da uyardı.

2015 YILINDAKİ KÜRESEL CAM KITLIĞI

Bununla birlikte araştırmacılar, kum, camdaki ana bileşen olduğu için, 2015 yılında da küresel bir cam kıtlığı yaşandığını söyledi. Bu dönemde müteahhitler penceri yeni gökdelenlere takmak içn bazen aylarca bekledi.

Plastikte artış 0 seviyelerine ulaştı

 

İnşaat malzemelerinde en yüksek ihracata ulaşıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)