Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl nisan ayında Silikon Vadisi’nin teknoloji şirketi Propy CEO’su Natalia Karayaneva, kaleme aldığı bir yazıda emlak varlıklarının non-fungible token’a (NFT) dönüştürülmek için oldukça uygun olduğunu yazmıştı. Yazının ardından birçok girişimci, dönüşümü beraberinde getirecek bir hamle için harekete geçti. Karayaneva emlak varlıklarının NFT’ye dönüştürülmeden de birçok anlamda dijital varlıklara benzer bir şekilde hareket ettiğini savundu.
Forbes’un haberine göre bir şeyi NFT’ye çevirmek birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında anlık anlaşmalar, sadeleştirilmiş işlem süreçleri gibi akıllı telefonlarıyla büyüyen birçok genç insanı memnun edecek faydalar bulunuyor. Emlak satın alımı genellikle uzun süren, yorucu ve eski yöntemlerin kullanıldığı bir süreç. NFT’ler ise emlak alımlarını hızlandırarak kolaylaştırabilir. Şimdiden yeni nesil emlak alıcıları geleneksel yöntemin dışında çözüm arayışında. Yüksek maliyetli ve uzun süren ev satın alım süreci birçok aracı da gerektiriyor. Emlak alımlarında ise artık şeffaf ve “tek tık” yaklaşımına yönelik talepler artıyor.
Ancak emlak varlıklarının NFT’ye dönüştürülmesinin önünde bazı engeller var. Öncelikle bir NFT yaratılması, daha sonra bu NFT’nin içerisinde bulunduğu ülkenin yasal çerçevesine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda birçok NFT’nin anonim olması da emlak alım süreçlerinde zorluk yaratabiliyor.
Bunun için vergi mükellefi emlak sahibi ile NFT sahipliği arasında bağ kurulması gerekiyor. Bu şekilde NFT’nin sahipliği, otomatik olarak emlak varlığına transfer edilebiliyor. Bu şekilde de önemli ölçüde zamandan ve paradan tasarruf edilebiliyor. Bununla birlikte bir varlığı bir cüzdandan diğerine aktaracak, kişisel isimleri toplayacak ve basit kimlik kontrollerini gerçekleştirecek bir protokole ihtiyaç duyuluyor. Tüm bunlar ise gerçekleşen işlemin doğruluğunu güvence altına alıyor.
Karyaneva, bu süreçlere bulduğu çözümlerin ardından ‘ABD merkezli bir tüzel kişiliğe’ ait bir stüdyo daireyi NFT’ye dönüştürdü. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu daire aynı zamanda 2017 yılında akıllı kontrat aracılığıyla satın alınan ilk kripto para varlığıydı. Daire o dönemde TechCrunch’ın ve Arrington Capital’ın Kurucusu Michael Arrington tarafından satın alınmıştı. Dairenin dönüştürüldüğü ve satışın öznesi NFT’ye ise hem daire hem de dairenin içerisinde yer alan, ünlü sokak sanatçısı Chizz’in bir eseri dahil edildi.
NFT’nin yaratılmasının ardından 9 Haziran 2021’de 24 saat sürecek bir açık artırma düzenlendi. 40 kişi Ethereum’la ödeme yapmak için teklif verdi. Kazanan ise Silikon Vadisi’nden bir genç oldu. Satış işlemi 24 saatlik açık artırma sonucunda bir otel odasında gerçekleşti. Satış işlemi ise yalnızca 22 dakika sürdü. Daireyi (NFT’yi) satın alan kişi ile satıcı yüz yüze gelmedi. Y ve Z kuşağı mensupları internet üzerinden otomobil dahi satın alabiliyor.
Aynı kolaylığı ve şeffaflığı emlak alımlarında da görmek istiyorlar. Ancak yüksek seviyelerde güvenlik ve daha fazla veri tutarlılığı bu tür işlemlerde siber dolandırıcılığı önlemek için gerekli. Blockchain üzerinde NFT olarak emlak satışı, geleceğin emlak piyasasını dönüştürebilir.
İklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge
Akıllı telefon kullanım yaşı 3’e kadar düştü
Elektronik ortamda 41 bin 402 duruşma yapıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.