Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ethereum ve Litecoin'i geride bırakan Ripple, sanal para piyasasının yeni gözdesi haline geldi.
Özel bir şirket tarafından idare edilen Ripple, alışveriş yapmak için kullanılamıyor. Bir yandan, bu sanal parada madencilik de yapılamıyor.
Ripple'ın değeri hala Bitcoin'den daha az olsa da, dijital para, dikkat çekici bir yıl geçirdi. Coinmarketcap.com'un verisine göre, sanal para, geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 40,000'in üzerinde yükselerek değerini 140 milyar doların üzerine taşıdı. Bunun karşısında, Bitcoin'in piyasa değeri ise 252 milyar doların üzerine çıktı.
Yine Coinmarketcap.com'a göre, Ripple, 9 Ocak Salı günü yüzde 9.21'lik bir düşüşle 2.38 dolara indi ve toplam piyasa değeri 92 milyar doların üzerinde seyrediyor. Sanal para, Ethereum'un yeniden altına inse de, hala Litecoin'den daha değerli.
Ripple nedir?
Bitcoin ve Litecoin gini sanal paralardan daha farklı olan Ripple, bir "jeton" olarak görülebilir. Bitcoin gibi paralar kendi değerinden işlem görürken "jeton"lar, başka bir şeye bağlı olma eğilimi gösteriyor.
Ripple'ı kim yarattı?
Teknik olarak "XRP jetonu" adı verilen dijital para, küresel para transferi şirketi olan Ripple Labs tarasından yaratıldı ve yine bu şirket tarafından yönetiliyor.
Ripple ile Bitcoin ve Litecoin gibi diğer dijital paralar arasındaki bu sert ayrım, Ripple'ı diğer sanal paralardan daha merkezi kılıyor. Söz konusu diğer sanal paraların sahibi, işlemde bulunan herhangi biri olabilirken Ripple için bu geçerli değil.
Ripple "jetonu" ve diğer sanal paralar arasında bir benzerlik var mı?
Hayır. Bitcoin, işlem gören ve kullanılan asıl para iken XRP jetonları, dolar ve yen gibi geleneksel paralar tarafından destekleniyor.
Bitcoin ve çoğu diğer sanal para, tek bir amaca hizmet ediyor: dijital para olarak var olmak. Ripple ise bir ülkeden diğerine gerçekleştirilecek para aktarımı problemine çözüm olarak doğdu. Küresel para aktarımı, Ripple ile birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilebiliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.