Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Özel okulların 40 bin liranın üzerine çıkan eğitim ve 5 bin lirayı aşan yemek ücretlerinden sonra kitap ve kırtasiye masrafları da velileri isyan ettirdi. Geçen yıla göre yüzde 8-10 arasında fiyat artışının yaşandığı kırtasiye masraflarına, yurtdışından ithal edilen yabancı dil kitapları da eklenince fiyatlar 2 bin lirayı aştı.
İTHAL KİTAPLAR FİYATLARI ŞİŞİRDİ
Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil, kırtasiye sektörünün yıllık cirosunun yüzde 70'ini yaptığı eylülde devlet okulunda okuyan bir öğrencinin ortalama kırtasiye masrafının 165 ila 270 TL arasında değiştiğini, özel okullarda bu rakamların 430 liraya çıktığını söyledi. Kırtasiye rakamlarını artıran asıl kalemin yabancı dil kitapları olduğunun altını çizen Şendil, "Bu kitaplar ithalatçı firmalar aracılığıyla Türkiye'ye geliyor. Kitabın fiyatı dışında bir de distribütör komisyonu var. Dolayısıyla sadece kitap ücreti 700-1.300 lira arasında değişiyor. Buna defter, kalem, çanta gibi kırtasiye ürünleri ile kıyafet de eklenince rakam fahiş bir hal alıyor" diye konuştu. Yıl boyunca marka temsilcilerinin öğretmenlere kitap ve ürün tanıtımı yaptığını, ürünlerin bu şekilde sezon başında okulların listesine girdiğini vurgulayan Şendil, marka ısrarının da buradan kaynaklandığını belirtti. Örneğin devlet okulları 6'lı boya setini yeterli görürken özel okullar tüm renkleri içeren daha pahalı ve özel markalı ürünleri talep ediyor. Burada alışveriş tamamen okulun isteğine göre şekilleniyor. Şendil, "Rakamları artıran kitaplar ve kıyafetler" dedi. Bu yıl kızını ana sınıfına yazdıran Burcu Karlı, bin 200 lira kırtasiye ücreti ödediğini belirtiyor. "Yuvaya giden 5 yaşında bir çocuğun kırtasiye masrafları nasıl bin 200 lira oluyor anlamak mümkün değil" diyen Karlı, eğitim ücretinin zaten yüksek olduğunu bunun üzerine kırtasiye masrafları da eklenince rakamların veliyi çok zorladığını dile getirdi.
3 ÇOCUĞA 2 BİN 500'ER LİRA
Üç çocuğunu birden özel okulda okutan Ahmet Keskin ise, her bir çocuğu için kıyafetler de dahil okula 2 bin 500'er lira ödeme yaptığını söyledi. Keskin, "Rakamlar isyan ettiriyor. Çocuğun gelişimi için gerekli ürünler dediklerinde bir şey diyemiyoruz ama bu iş çığrından çıktı" dedi.
ÜRÜNLERİN YÜZDE 70'İ İTHAL
Türkiye'de yaklaşık 20 milyon öğrenci var. Defter-kalem masraflarının ortalama 300 lira olduğu düşünüldüğünde rakam 6 milyar lirayı buluyor. Buna kitap ve kıyafet de eklendiğinde rakam 4 milyar dolara (12 bin lira) ulaşıyor. Tüm Kırtasiye Sanayicileri Toptancıları Derneği (TÜKİD) verilerine göre Türkiye'de 25 bin perakendeci kırtasiye var. Sektörün yüzde 70'i ise ithal ürünlerden oluşuyor. (Sabah)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.