Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de mayıs ayında TÜFE yüzde 73,50'ye yükselirken, ÜFE de yüzde 132,16'ya çıktı. Özellikle kurdaki son hareketlilikle birlikte sonbaharda tüketici enflasyonunun 3 hanelere çıkması beklenirken, tüketicinin alım gücündeki düşüşe karşılık zam dalgasının devam etmesi öngörülüyor.
Perakende sektör temsilcileri , maliyetlerdeki artışın devam ettiğine dikkat çekerken, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın da yeni sezon geçişleri olan kış ayları ile birlikte Yİ-ÜFE lehine kapanacağı belirtiliyor.
Yüksek enflasyon sürdükçe fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğu belirtilirken, başta asgari ücrette bir ara zam olmak üzere güçlü tedbirlerin alınmaması durumunda, pazarın durgunluğa gireceğini vurgulanıyor.
Yaz aylarının turist satışları ve sonrasında gelecek sezon indirimleri nedeniyle büyük bir sorun yaşanmadan atlatılabileceğine işaret eden TOBB Deri Sanayi Meclis Üyesi ve Desa Genel Müdürü Burak Çelet, satın alma fiyatlarının büyük artış gösterdiğine dikkat çekti.
Bunlar ister istemez perakende fiyatlarına yansıyacak ya da firmalar sermaye kaybına uğrayacaktır. Burada Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın ne kadar açıldığını hep beraber gözlemliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki kış ile beraber fiyatlarda önemli bir artış olabilir. Çünkü perakendeciler artan satın alma maliyetlerini fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaklar. Bu kış Yİ-ÜFE-TÜFE arasındaki makas kapanır düşünüyoruz. Şu anda satın alma fiyatlarımız muazzam artış gösteriyor
Kur ve enflasyon ile fiyatlar artacak
Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberinde, perakende sektöründe markaların pandemi öncesinde sattığı adetlere ulaşamadığını ve enflasyon nedeni ile oluşan fiyat artışları ile ciroların büyüdüğünü kaydeden Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, önlem alınmaz ise adetsel küçülmelerin devam edeceğini aktardı. “Bu enflasyonu bir şekilde dizginlememiz lazım. Enflasyon ve kur arttığı müddetçe fiyatlar da artacak” diye konuşan Tınastepe, beklenti enflasyonunun fiyatlama davranışına yansıdığını ve reel sektöre maliyetlerin üstünde zam yapmayın uyarısını yaptıklarını aktardı.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, bu yıl öne çekilen talep ve turist satışları ile hızlı bir toparlanma yaşayan perakende sektörünün hazır giyim tarafında sipariş adetlerinin küçülmeye başladığını belirtti. Kaya, “Markalar ile görüştüğümüzde yaptıkları adetlerde yüzde 20-30 eksiye gittiklerini görüyoruz” dedi.
Yellen: Resesyon korkulduğu kadar yakın değil
ABD’de 2022 sonuna kadar ekonomik beklentiler
Borsada fiyatlar cazip hedef 3300 puan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.