BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYeni bir ihale mafyası türedi----

Yeni bir ihale mafyası türedi

Yeni bir ihale mafyası türedi
09 Haziran 2012 - 09:00 www.finansingundemi.com

Belediye, hastane ve üniversitelerin ihalelerine giren şirketler, son anda itiraz eden şantajcılardan yaka silkiyor.

Belediye, hastane ve üniversitelerin çöp, temizlik gibi ihalelerine giren çok sayıda firma, ihaleye son üç gün kala dilekçe verip itiraz eden, sonra da kendilerinden itirazı çekme karşılığında haraç alan şirketlerden dertli. İşadamlarının "Son gün vurguncuları" diye nitelendirdiği bu firmalar, ihale bedelleri 5 milyon TL'den başlayıp, 50 - 60 milyon TL'ye çıkan dosyalarda, itirazlarını geri çekmeleri karşılığında ihalenin büyüklüğüne göre 50 bin ila 1 milyon TL arasında para alıyorlar. Son gün fırsatçılarının çalışma yöntemleri şöyle:
İhalelerle ilgili sadece dosya alıp, ihaleye üç gün kala ilgili idareye, "dosyada eksiklik var" gerekçesi ile itirazda bulunuyor.
İhaleyi kazanan firma, itiraz dilekçesini veren firmayla görüşüyor.
Dilekçeciler "anlaşalım" diyerek, karşı taraftan para alıp, yaptıkları itirazı geri çekiyor.
Son gün fırsatçılarına 'haraç vermem' diyerek, anlaşmayan şirketlerin ihale dosyalarının son itiraz yeri ise Kamu İhale Kurumu (KİK).
Fırsatçılar, 20 günde tamamlanan ihale sürecinin son günü KİK'e itiraz ediyorlar.
KİK'e itirazdan sonra şirketi arayarak, 'dilekçe verdik' diyorlar. İtirazlarını geri çekme karşılığında ise 50 bin ile 1 milyon TL arasında para alıyorlar.
Bu yöntemi kullanan "uyanık" şirketleri tek tek tespit eden Ankaralı bir işadamı 'vurgun çarkına" karşı suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
GÖKÇEK ÖNLEM İSTEDİ
Konuya ilişkin SABAH'a açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şunları söyledi: "Mevzuattaki boşluklardan yararlanan ve bu işi bir rant haline dönüştüren şirketler var. İtiraz edilmeyen ihale yok. Kayıtları, isimleri birçok firma adeta avanta almak için ihaleye dahil oluyorlar. İhaleyi alanlara 'Para ver yoksa ihaleyi uzatırım' diyerek, aba altından sopa gösteriyor. İşadamı ne yapsın. Süreç uzamasın diye mecburen haracını veriyor. Bunun önlemini almak lazım. İtiraz eden firmalara bir yaptırım getirilmeli. İhale bedelinin yüzde 1'ini yatırma zorunluluğu getirilmeli." Kamu İhale Kurumu'na itiraz eden şirketlerden Bilge Can İnşaat'ın yetkilisi Orhan Polat, "Girebileceğimiz ihalelere giriyoruz. İş tanımında eksiklikleri gördüğümüz için itiraz ediyoruz. Maddi durumumuz el vermediği için dönem dönem para yatıramıyoruz" dedi.
SABAH

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)