Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM
Türkiye günlerdir Çiftlik Bank olayı ile başlayan ve diğer sanal yatırım şirketlerinin de mercek altına alınmasıyla ortaya çıkan milyarlarca liralık dolandırıcılıkla çalkalanıyor.
Yüksek kâr ortaklığı vaadiyle kurulan ve internet üzerinden yatırımcılardan para toplayan ‘saadet zinciri’ tarzındaki şirketlerin verdiği zarar çok büyük. Bir müşterinin diğer müşteriyi finanse ettiği şirketlerin işlemlerine bakıldıkça, defterler açıldıkça vurgunun meblağı sürekli yükseliyor.
Projeler basit bir yöntemle pazarlanıyor:
“Çok kazanacaksınız, çok…” vaatleri çerçevesinde temeller atılıyor. Ama olay sadece tabelada yazılı kalıyor. Bir müddet sonra ödemeler aksamaya başlıyor. Birkaç bahaneyle yatırımcının krizi büyütmesi engelleniyor. Bu arada on binlerce umut sönüyor. Bir müddet sonra ‘Yandık, bittik, dolandırıldık’ feryatları duyulmaya başlıyor. Ama artık çok geç çünkü vurguncu, büyük kazanç vaatlerine inanan üyelerden topladığı paralarla kaçıyor.”
İşte Türkiye’yi sarsan bu dolandırıcılık organizasyonları şu anda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile SPK tarafından A’dan Z’ye inceleniyor. Suç duyuruları da yapıldı. Para ödeme trafiği gözaltına alındı. Bakan Tüfenkçi, “Sadece Çiftlik Bank değil, 11 tane daha birbirine benzer, adeta bir saadet zinciri kuran ve temel mantığı da bir müşterinin bir başka müşteriyi getirerek birbirini finanse ettiği bir sistem oluşturuyorlar. Bu sistemin yanlışlarını, tüketiciyi ve vatandaşı mağdur eden yönünü ve cezai yönünü de düzenlemek lazım" dedi.
SPK ONAYI OLMADAN FON TOPLAMAK SUÇ
Şimdi gözler resmi sonuçlarda ve tabi parasını kaptıranların, “telafi yolunu açmasını” bekledikleri açıklamalarda derken, tüm bunlar yaşanırken, bugünlerde mail ortamında dolaşan yeni bir mesajın varlığı dikkat çekiyor. SPK onayı olmadığı belli, Sermaye Piyasalarının en büyük Otoritesinin izni olmadan yatırım ortaklığı fonu kurma çabasını içeren bu mail kafalarda soru işaretleri doğurdu. Güven verici bir CV ile giriş yapan, endüstri ve bilim-teknoloji uzmanı olduğunu söyleyen şahıs, “Büyüyen Amerikan şirketlerine yatırım yapan bir ortaklık yönetmekte” olduğunu ifade ederek, ağzındaki baklayı çıkarıyor.
“… son 4 senedir tam zamanlı olarak, başlıca Kuzey Amerika piyasalarında olmak üzere, 4000'e yakın halka açık firma inceledik. Tecrübemizi kullanarak yine büyüyen firmaların azınlık hisselerini satın alan yeni ve daha büyük bir yatırım ortaklığı başlatmak istiyoruz. Bu anlamda oluşumumuza nitelikli olarak (tercihen 100,000 USD ve üstü) yatırım yapacak ortaklar arıyoruz.”
WARREN BUFFETT MODELİ
Yatırım metotlarının Warren Buffett'ın üne kavuşturduğu değer yatırımcılığı ile özdeşleştirilen mailde ‘yaklaşımımız’ başlığı altında şu detaylar yer alıyor:
“(1) En az 10 senelik gecmişleri olan ve kazancını her sene dolar bazında %10 ila %20 arasında büyüten (makul büyüme), (2) Rekabet ve borçlanma açısından avantajlı (hendekli, yüksek net kar marjlarıyla çalışan) dünya kuruluşlarına; (3) Hisseleri indirimliyken yatırım yapmak ve uzun vadeli bu şirketleri elimizde tutmak (5+ yıl).
Bu strateji ile son 5 senede birikimlerimizi dolar bazında her sene %12.3 oranında büyüttük (TL bazında %30.1).”
‘TANIDIKLARINIZA DA GÖNDERİN” ÇAĞRISI
Kurulması planlanan yeni yatırım ortaklığı için yatırımcı avına çıkılırken, katılmayı aklından geçirenlere de finans ağının yayılması amacıyla “Konuyla ilgilenebilecegini düşündüğünüz tanıdıklarınız varsa, bu e-postayı onlara da yönlendirebilirsiniz” deniliyor.
Söz konusu mesajı okuyanların yorumu ise ortak: “Yeni bir dolandırıcılık yöntemi mi geliyor.”
Bmekstede aynı vurgun,4,5 _5tL halka arz et,aradan 5 yıl geçsin bir daha o rakamı görmesin,şimdi 0,11 kuruşa getir,KY soy,sonrada iflas açıkla,allah sorsun öncülük edenede,bu duruma göz yumanada..
Türkiye öyle bir duruma gel ki " gerçek yatırımcı ile dolandırıcıyı ayırt etmek zorlaştı. çok iyi projelere sahip olanlar bu olumsuz algı yüzünden ortak bulamıyor ve yatırım yapamaz hale geliyor.
işgyo vakası önemli..işfinansı inceleyin neler oldu.kaçyüz milyon**kaldırıldı.**el değiştirdi.işbank azınlık oldu..tam rezalet..çok önemli.şirketişn sahibi olmayan çalışanların sandığının çalıştığı elemanların kararlarıyla oluşan işler bu hale getirdi..çok önemli bir kayyummu atanmalı.iştirakler elden çıkıyor gibi..
işgyo sürünmeye devam ediyor.acaba borsada konuşulan işfinans gibi elmi değiştiriyor.işbank şirketleri komedi gibi borsadan ufaktan gönderiyor gibi..durum vahim gibi sanki..
şirketi kur emlak konuta bak halka arz ol yatırımcının parasını kullan bankadan faiz kullanmaya ne gerek var.
Hanifi Satılmış nami diğer hanifi haydaroğlu bunların hepsinin papucunu ters giydirecek süper star bir dolandırıcıdır küveyte isadamlarini davet edip şahta evrakla iş vaadinde bulunup komisyonculuk adı altında dolandiricilik yapmaktadır insanımız maalesef çok çabuk aldanıyor bu adam sabıkalı ve dolandırıcılıktan 467 dosyası olan azılı bir dolandiricidir
asıl vurgun batı çim.hisselerinde**izleyin..yüzde 40 a yakın çöküş..sanko sankolama yapıyor...egs bank asya bank derken batı lama çöküşte.**sanko batı çimento bu sinemada**.izle incele
Arayın beni 1.000.000 milyon dolar yatırayım 😀😀😀
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.