Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük finans kurumlarından Hollandalı Rabobank, Türkiye’de yatırıma hazırlanıyor. 2005 yılında Şekerbank’a talip olan ancak satış anlaşması mahkemeden dönen Rabobank, Türkiye’de sıfırdan bir banka kurmak için Ankara’da görüşmeler yürütüyor.
Şekerbank macerasının ardından 2 yıl önce de Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile yatırım için dirsek temasına geçen Rabobank, Ekim 2010’dan itibaren ise Türkiye operasyonu için tekrar düğmeye bastı.
Adabank’ta risk gördü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile lisans görüşmelerini ‘İkinci Başkan’ düzeyinde yürüten bankanın BDDK’dan “300 milyon dolar sermaye getirirseniz, lisans alabilirsiniz” yanıtını aldığı öğrenildi. Banka yönetiminin, şu sıralar Türkiye pazarına hangi alana yoğunlaşarak girmenin daha avantajlı olacağını tartıştığı belirtiliyor. BDDK ile iki kez masaya oturan Rabobank yetkililerinin, “Türkiye’ye girme konusunda kararlıyız. Ticari bankacılık ya da perakende bankacılıktan hangisi üzerine yoğunlaşacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu kararın ardından işlemlere başlayacağız” dediği öğrenildi.
Türkiye temsilciliği de bulunan Rabobank’ın önce Adabank’ı satın almayı düşündüğü ancak BDDK’nın “Adabank’ı 90 milyon dolara alsanız bile, 200 milyon dolar sermaye koymanız gerekli” mesajının ardından Adabank’tan vazgeçtiği belirtildi. Ayrıca Adabank’ı almanın risk içerdiğini düşünen bazı Rabobank yetkililerinin, “Adabank ile ne aldığınızı tam olarak bilemiyorsunuz. Sıfırdan yeni bir banka kurmak daha az riskli” dediği öğrenildi. Bu yıl Türkiye bankacılık sektörüne girmeyi planladığı belirtilen Rabobank’ın hızla şubeleşmeyi hedeflediği de kaydedildi.
Gıda ve tarım ağırlıklı bir müşteri portföyüne sahip olan Rabobank’ın dünyanın en büyük 25 finans kuruluşu arasında olduğu belirtiliyor.
2.8 milyar euro kâr
Banka geçen yıl net kârını yüzde 26 artırarak 2.8 milyar euro’ya taşıdı. 59 bin çalışanı olan Rabobank kurumsal ve perakende bankacılıkta da uzman. 2010 verilerine göre bankanın 270 milyar euro’luk aktifi ve 131 milyar euro’luk mevduatı bulunuyor.
2004’ten beri yeni lisans yok
Türkiye’de 2004 yılından bu yana bankacılık lisansı verilmiyor. Bankacılık lisans başvurularına son 7 yıldır onay vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankacılık Yasası’ndaki ‘Banka kurmak için aranan sermaye şartı 30 milyon liradır’ hükmüne rağmen en az 300 milyon dolar sermaye getirilmesi şartını arıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin bu konudaki son açıklamasında, “Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar, 300 milyon dolardır” demişti.
Değişim sinyali geldi
Devlet Bakanı Ali Babacan da, geçen yıl yaptığı açıklamada yeni lisans verme konusunda çok seçici olduklarını, sektörde bankacılığı iyi bilen ve asla soru işareti olmayan kişi ya da kurumlar olması gerektiğini belirtmişti.
Bu açıklamada, AK Parti iktidarı döneminde yeni bir banka lisansı verilmediğini hatırlatan Babacan bu duruşlarını 2010’dan itibaren biraz değiştirdiklerini ve yeni lisanslara açık olduklarını söyleyerek, “Adımlarımızı çok dikkatli atmamız lazım. Çok muteber, saygın isimler, kurumlar olmadan sırf parayla bu işler olmaz. Başvurular, mevcut başvurular arasında çok ciddi, bizi tatmin eden bir tablo henüz yok. Böyle yoklayanlar, başvuranlar var ama” diye konuşmuştu. Milliyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.