<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYeni başlayanlar için 10 bireysel finans tavsiyesi----

Yeni başlayanlar için 10 bireysel finans tavsiyesi

Yeni başlayanlar için 10 bireysel finans tavsiyesi
20 Haziran 2024 - 17:34 www.finansingundemi.com

Geleceğe güvenle bakabilmenin olmazsa olmazlarından birisi sağlıklı bir bireysel finansa sahip olmaktır. Bazı basit ama etkili kararlar finansal hayatınızı etkili bir biçimde değiştirebilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal sağlığınızı düzene sokmak hayatınız boyunca karşınıza çıkabilecek zorluklarla mücadele edebilmenizi sağlayabilir. Ancak bireysel finans alanında karar almak kadar bu kararları uygulayabilmek de istikrarlı kalabilmeyi gerektirir.

MomsWhoSave’in haberinde borçtan kurtulmanın ve para biriktirmenin zamanının geldiğine inananlar için 10 önemli strateji paylaşılıyor. Başlangıç için uygulanması tavsiye edilen stratejilerse şöyle:

Erken başlayın

Birikim yapmaya mümkün olan en erken zamanda başlayın. Sadece küçük bir miktar tasarruf edebilseniz bile, sadece tasarruf alışkanlığı kazanmakla kalmayacaksınız. Aynı zamanda bu birikim bir başlangıç yapabilmeniz için size büyük bir avantaj sağlayacak.

Zamanla bileşik faizin gücü sizin lehinize çalışmaya başlayacak ve tasarruf edebildiğiniz paranın katlanarak büyüdüğüne tanık olacaksınız. Dolayısıyla birikim yapmayı ertelememek en doğrusu.

Hak ettiğinizi kazanın ve maaşınızdan azını harcayın

Bu her ne kadar kulağa basit gelse de insanlar genel olarak temel kurallara uyabilmekte zorlanıyor. Her şeyden önce işgücünüzün piyasadaki değerini bilmeniz gerekiyor.

Verimliliğinizi, becerilerinizi, şirketinize olan katkılarınızı ve yaptığınız görevleri değerlendirin. Düşük de olsa eksik maaş almak zaman içinde çalışma hayatınız üzerinde önemli bir etkiye sebep olabilir.

Ancak ne kadar az veya ne kadar iyi maaş alıyorsanız alın kazandığınızdan fazlasını harcarsanız asla tasarruf edemezsiniz. Maliyetlerinizi düşürebilecek birkaç küçük önlemle büyük fedakarlıklar yapmadan tasarruf etmenin yollarını bulabilirsiniz.

Neye harcama yaptığınızı bilin

İnsanların sıklıkla ‘Paranın nereye gittiğini anlamadım!’ dediğine şahit olursunuz. İşin aslı, birçok insan neye ne kadar para harcadığı konusunda çok az fikre sahiptir. Finansal sağlığınızı iyileştirmenin ilk adımı paranızın nereye gittiğinin listesini çıkarmaktır.

Bu aktiviten hemen hemen herkesi şaşkına çevirir. Küçük olarak gördüğünüz harcamaların zaman içerisinde cüzdanınızdan büyük ısırıklar alabileceği gerçeğiyle yüzleşebilme fırsatı verir.

Google’ın e-tablolar uygulaması, bankacılık uygulamaları veya Excel gibi uygulamalar üzerinden neye ne kadar harcadığınızı takip edebilirsiniz. Bunu en az üç ay boyunca yaparsanız harcama alışkanlıklarınızın nasıl göründüğünü anlayabilirsiniz. Burada amaçsa ne kadar harcadığınıza dikkat etmektir. Bu egzersiz bütçeniz ve tasarruflarınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Kredi kartı borcunuzu ödeyin

Kredi kartı borçları genellikle insanların para biriktirememesinin birincil sebebidir. Bu küçük plastik kartları kullanmak çok kolaydır. Ancak yapılan harcamaların gerçek parayla olduğu ve cüzdanımıza zarar verdiği çoğu zaman unutulur.

Borçtan uzak durmak için elimizden gelenin en iyisini yapsak da kredi kartıyla çok kolay harcarız. Ancak ay sonu geldiğinde nakit olarak ödediğimizden çok daha fazlasını kredi kartlarına ödemek zorunda kalabiliriz. Kredi kartlarında bir sonraki aya borç bırakmamak hem faiz ödemelerinden kurtulmayı hem de bütçe dengenizi korumanızı sağlayabilir.

Mutlaka bir tasarruf planınız olmalı

Başlangıç için en önemli bireysel finans ipuçlarından biri şu: Önce kendinize harcayın.

Maaşınız banka hesabınıza yatırıldığında her ödeme döneminde biriktirmeyi planladığınız parayı bir kenara koyun. Tüm finansal yükümlülüklerinizi yerine getirdikten sonra elinizde ne kaldığını görmeyi beklerseniz asla sağlıklı bir tasarruf hesabı oluşturamazsınız.

Faturalarınız hakkında strese girmeden önce maaşınızın en az yüzde beşini birikime ayırmaya çalışın. Bunu yapmanın en kolay yolu maaşınızdan otomatik olarak belirli bir paranın birikime ayrılması talimatını vermektir.

Küçük ve erişilebilir hedefler belirleyin

Akademik araştırmalar bir hedefin çok uzak görülmesi halinde insanların söz konusu hedefe ulaşamayacağını düşündüğünü ve çoğunlukla bu hedeften vazgeçtiğini gösteriyor.

Elbette bir ev peşinatı biriktirmek gibi bazı büyük hedefler belirlemek önemli. Ancak birikimlerde istikrar sağlamak için kısa vadeli hedefler de belirlemek gerekiyor. Bu sayede birikim yapmanın olumlu sonuçlarını görebilir ve daha hızlı bir şekilde ödüllendirilebilirsiniz. Bu motivasyonunuzu sürdürmenin harika bir yoludur.

Uzun bir hafta sonu kaçamağı veya kendinizi bir spa günü ile şımartmak için birkaç ay boyunca her hafta belirli bir miktarda para biriktirmek önerilen seçenekler arasında.

Acil durum fonu için para ayırın

'Acil durum' kelimesinin doğasında beklenmedik bir şeyin olabileceği fikri vardır. Bu, önceden hazırlanmanın her zaman iyi bir fikir olduğu anlamına gelir. Acil bir durum, araba tamiri, bozulan bir ev eşyası veya işten çıkarılmak gibi herhangi bir şey olabilir.

Örneğin kombinizin arıza yapması ve değiştirmek zorunda kalmanız halinde ödemeniz gereken parayı düşünün. Bu yaklaşık 30.000 liraya mal olabilir. Bununla birlikte çoğu Finans uzmanı üç ila altı aylık giderlerinizi karşılamaya yetecek bir miktarda para ayırmanızı öneriyor. Dolayısıyla işten çıkarılmak gibi bir durum sizi finansal açıdan küçük ve beklenmedik bir masraftan daha fazla etkileyebilir. Acil durum fonunuzu kolayca erişebileceğiniz bir finansal araçta tutmak da bir o kadar önemlidir.

Sigorta poliçenizi inceleyin

Çok fazla insan tamamlayıcı sağlık sigortası için ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla para ödüyor. İhtiyaçlarınıza mükemmel bir şekilde uyan bir poliçe bulursanız sigorta giderleriniz gelirlerinizi çok fazla tüketmez. Ancak poliçelere konusunda ne kadar hassas olsak da bazı durumlarda en kötü ihtimalin başımıza gelmesinden biraz fazla korkabiliyoruz.

Örneğin sürekli olarak gittiğiniz bir sağlık kuruluşu varsa sigortanızdaki hastane ağının çok fazla geniş olmasına gerek yoktur. Poliçenin hastane ağında çok fazla kurum olmasa dahi sürekli olarak gittiğiniz hastanenin bu ağda bulunması yeterlidir.

Yeni bir poliçe satın almaya karar verirseniz, nihai bir karar vermeden önce maliyetlere ve sağlanan avantajlara dikkatlice bakarak kapsamlı bir hayat sigortası karşılaştırması yaptığınızdan emin olun.

Kimseye kefil olmayın

Krediler konusunda bir yakınınıza kefil olmak şu sebepten iyi bir fikir değildir: Arkadaşınız, sevgiliniz veya aile üyeniz bir ödemeyi kaçırırsa sizin de kredi puanınız darbe alır. Ödeme yapılmazsa borç veren para için sizin de peşinize düşecektir. Bu kefil olduğunuz kişi ile olan ilişkinize de zarar verecektir.

Banka bir kefil talep ediyorsa bu aynı zamanda kredinin geri ödenmesi konusunda söz konusu kişiye güvenmiyor demektir.

Dijitalleşin

Alışveriş yapmak, fiyatları karşılaştırmak ve tasarruf etmek için emrinizdeki tüm dijital platformları kullanın. Dijital kanallar aynı zamanda hayat sigortası ve fatura ödemelerinde de tasarruf yapmanızı sağlayabilir.

Örneğin internet üzerinden yapılan bankacılık işlemleri genellikle daha az masraf talep eder. Küçük işlemlerden tasarruf edebilme alışkanlığı, sonunda sizi daha iyi bir geleceğe hazırlayan bir birikime dönüşebilir.

Kontrol

Yeni başlayanlar için en iyi bireysel finans ipuçları listesinde ne durumdasınız? Bu listeden en az altısını uyguladığınızı söyleyemiyorsanız bireysel finans stratejinizde bazı düzenlemeler yapmayı düşünmeniz gerekebilir. Listeden bir hedef belirlemek ve bu hedefi istikrarlı bir şekilde uygulamak faydalı bir yöntem olabilir.

Parasal sıkılaştırma bireyselde stresi artırdı

 

Bireysel yatırımcıların piyasaları yenmesi mümkün mü?

 

Doğru risk yönetimi için 7 ipucu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)