Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TMO'yu en etkin şekilde devreye sokarak uygun fiyatlı yem ham maddesi satışına temmuz ayında başlatacağını anımsattı.
Geçen yıl yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle birçok ülkenin ihtiyacının çok üzerinde mal talep ettiğine dikkati çeken Karakuş, gıda güvencesi nedeniyle gereğinden fazla malın stoklandığını söyledi.
Karakuş, bu yıl dünya genelinde yem ham maddesi fiyatlarının arttığına işaret ederek, Türkiye'de de buna bağlı olarak fiyatların yükseldiğini bildirdi. Karakuş, Türkiye'de dolar kurunun da artışıyla fiyatların dünyaya kıyasla bir miktar daha fazla yükseldiğini anlattı.
Hububat fiyatlarında son bir yılda yaklaşık yüzde 100'e yakın artış olduğunu aktaran Karakuş, şöyle konuştu:
"Sıkıntı yem ham maddelerinde. Yem ham madde fiyatları çok yükseldi. Cumhurbaşkanımız da bu noktaya dikkati çekti. Yemde sıkıntı yok aslında, yemci ham maddelerini alıp karıştırıp yüzde 5-10 kar koyup satıyor. Yem ham madde fiyatlarının düşüşe geçeceği kanaatindeyim. Buğday ve arpa fiyatlarının artık düşeceğini düşünüyorum. TMO'nun elindeki malların temmuzda satışa açılmasıyla yem ham maddesi fiyatları düşecektir."
TMO'nun geçen hafta piyasaya müdahale ettiğini hatırlatan Karakuş, bunun hız kesmeden devam etmesini istediklerini dile getirdi.
"Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergileri sıfırlanmalı"
Yem ham maddesi ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesinin piyasada fiyatların artmasını engelleyeceğini savunan Karakuş, şunları kaydetti:
"Şu an buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35 ve mısırda yüzde 25 gümrük vergisi var. İthal edeceğimiz yerler bu vergileri görünce ona göre pozisyon alıyor. Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergileri sıfırlanmalı ve özel sektör de ithalat yapabilmeli. Şu an ithalat sıfırlansa aslında kimsenin ithalat yapacağını düşünmüyorum ancak bu durum fiyatların dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Fahiş yem fiyatı çiftçiyi vuruyor
Pakdemirli: Yem piyasalarındaki olağanüstü artışlara müdahale ediyoruz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.